癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

227 回覆
6 Like 0 Dislike
多謝你
化療副作用真係因應唔同人既體質,我屋企人係會先係個人wing wing地、無乜胃口,隔幾日又會精神啲,同埋情緒都會好差,易發脾氣。

甩頭髮係避唔到,肯定會出現,無聽過打化療既人唔甩,同埋慢慢會手腳無咁靈敏、水腫、指甲會變黑色;甩頭髮會係佢地最接受唔到。

食野方面,醫院會俾啲營養奶sample可以試下,坊間癌病基金網果d有時都有得登記拎free既營養奶,但未必人人會岩飲,口味問題。同埋佢地會keep住變味、無乜胃口,唔好俾生冷野、生果唔可以有果皮。屋企人反而好抗拒營養奶,但係會趁食到野時盡量食野,唔好令自己體重減低,所以我會盡量都係問佢想食乜,又或者會買啲佢鐘意食既野,等佢有胃口時會食。
癌症都睇吓係原發位係邊同第幾期
都有唔同
不過到後期 止痛方法就差不多
但寧養院同醫院比的鬆手程度唔一樣
本身自己都識呢方面既野
都係同醫生傾
有冇話預早幾耐先最合適
我媽最後安排太遲走得都有啲辛苦
我爸爸果時都好擔心用嗎啡藥 驚上癮
但我自己會覺得佢地舒服最緊要
無話幾時用係最合適
當佢地未開始痛之前 就已經同病者講定有止痛藥幫到佢地
亦問定醫生
同埋就算嗎啡藥都有唔同既藥效時間
自己都會留意,亦會上網睇下醫院有無呢啲藥
再同醫生傾 大家溝通點樣服用止痛藥係最理想
我爸爸果時過身都好突然
雖然知道都最後時間
6-8小時仲同佢講要乖乖地等我接佢出院
之後凌晨就過左身 唯一好既諗就係佢係舒服咁離開
你本身係醫護定係藥劑,可以同醫生溝通點用藥都好西利了

我媽都走得急,前一日開始痛但仲傾到計
到第朝見佢好辛苦仲餵到藥畀佢
點知過幾個鐘打完嗎啡走埋

到最後無喊到個人癲
可能都係知佢唔洗再痛苦

不過每日都好似唔同晒以前的世界咁
好難去適應

你都take care
4a鼻咽癌康復者
本身做醫護 但唔係呢一科
但都係一邊照顧屋企人時自己再溫書

雖然知道佢唔洗再痛苦
但我都係喊到癲左

而家我都覺得未適應
只係大家都無講出口

大家都好好照顧自己🫂
睇定啲先
你後生應該都多方案醫、起碼復原速度高
第幾期 ?我親戚same case 有做手術同服鏢靶,第二年暫時行得食得算可控。
想知副作用會令個人點
排幾耐?排得耐既話建議出去照左先
仲住緊院唔知 出院就去
唉老豆要打返化療今次應該大鑊
往好啲咁諗,即係仲有方法幫到佢,唔洗咁灰住
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞