癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

743 回覆
19 Like 0 Dislike
咪亂噏啦
年中唔知幾多人信你個套 延遲就診
條女有癌?
咪就係佢地搵錯咗個跟隨西醫方向治療嘅中醫囉,西醫嘅化療電療都係玩同歸於盡,好彩就執返半條人命,不過多數情況西醫都係搞唔好,西醫連癌症嘅原因都未知,又點會醫得好呢?正確係要食中藥提升自身免疫力,等身體自行驅除癌細胞。

下面就係例子
https://hk.news.yahoo.com/%E6%96%87%E9%A0%8C%E7%94%B7%E6%8A%97%E7%99%8C-%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E8%87%AA%E6%9B%9D%E5%BF%83%E8%81%B2-%E6%96%87%E9%A0%8C%E7%94%B7%E7%95%99%E9%86%AB%E6%83%85%E6%B3%81%E4%B8%8D%E6%A8%82%E8%A7%80-%E7%9B%B4%E8%A8%80-%E4%BB%8A%E6%AC%A1%E5%8F%AF%E8%83%BD%E9%83%BD%E4%BF%82%E6%9C%80%E5%BE%8C-034859247.html
屋企人抽完針驗到肺腺癌一期
幫佢約咗私家做肺功能測試
今日佢話做唔到,唔識吸又唔識呼
真係咁難咩
想幫佢快手約多次又話下星期先
又話不如直接電療好過
但其實醫生建議如果肺功能好就做手術會好d
真係好忟,問佢就乜都話唔知
又唔可以直接屌佢
你諗下8成人發現時都已經4期 你1期就無咩野好忟架啦
唯有係咁諗多謝你
講得好岩 所以依家都有免疫療法CAR-T
幫病患提升番免疫力對抗特定癌症,療效顯著
https://www.med.hku.hk/zh-HK/news/press/20210210-hk-first-car-t-cell-therapy-for-blood-cancer-patients
想知中醫有邊隻療法可以咁顯著 不妨分享下等大家都可以幫到身邊既人
上面有人話睇中醫會延誤治療喎,我無謂打出黎啦,可能佢地係有錢用 CAR-T 治療呢,唔需要平價中醫治療。CAR-T 治療存活率都達五成,算唔錯了,最多咪有d副作用啫。

https://hk.news.yahoo.com/27-%E6%AD%B2%E6%8A%97%E7%99%8C%E8%80%81%E5%B8%AB%E7%B1%8C%E9%86%AB%E8%97%A5%E8%B2%BB-%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8C%87-car-t-%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%B2%BB%E7%94%A8%E9%AB%98%E9%81%94-350-%E8%90%AC-%E5%AD%98%E6%B4%BB%E7%8E%87%E9%81%94-5-%E6%88%90-130915638.html
咁你講嚟嘥氣啦
難揾有料到同無有咩分別
咁究竟今次有無報告呢?
可唔可以話係病人家屬,打去私家問?
無報告,因為做唔到測試
屋企人話下星期再試
但明明呢兩日佢都有時間
我一陣幫佢約下星期二
因為星期一佢要湊孫
但自己身體唔係緊要d咩
我諗唔明佢驚乜
佢依家好似想電多過手術
但係手術係對個病最好嘅方法
又係為咗唔想開刀,快d湊孫
我又忟喇
唔好忟
呢幾日教吓佢吸氣呼氣啦
多謝你,我唔係同佢一齊住,好難教
我畀有關嘅youtube佢佢睇佢又話唔係呢個測試方法
我諗我要做嘅嘢都做哂
佢親生嘅又唔理呢件事
唯有幫佢約下星期,做到就做
做唔到再算
第一期輕鬆醫好啦
收左幾多錢做打手
你攞文頌男呢個CASE出嚟咩意思
你識邊位中醫可以幫到佢?
幫都佢又無壞喎
dm 咗佢,story 都有覆佢,不過估計佢同各位連登仔一樣覺得只有西醫先幫到佢
我琴晚dm左拜登叫佢早抖呀
第一步外科正常,睇有冇手術機會
建議你同步搵個私家醫生拎初步意見先
加油
如果等得耐就睇私家
啊媽而家有啲輕微腎積水 但屙尿仲係好順暢 泌尿科醫生叫佢插管排腎積水 因為佢怕之後化療會有大問題
但醫生話會掛袋掛成世 係咪真係無好返嘅機會? 我啊媽好後生 唔想掛袋掛一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞