癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

743 回覆
19 Like 0 Dislike
血癌相對易搞
去中大醫院揾李華做car T,有機會斷尾,有病友做左
治療費200萬
應該就嚟有2022年香港癌症統計數字
每年醫管局都係10、11月左右公佈前年個數據
你覺得同你平時生活接觸到嘅嘢有冇關?
因為好多有某啲突變基因亦唔一定發病,但個環境容易誘發🤔
我都等緊, 如果大升咁好肯定同疫苗有關
會唔會2023年個數字先更加反映?
呢度有無人留意吳文忻個CASE? 乳癌復發三期擴散至淋巴

佢去泰國曼谷花7位數字進行「細胞治療」,治療過程是先從血液中抽取1億免疫細胞,再培植成222億免疫細胞,然後再打進體內對抗癌細胞, 佢話
如無意外, 2 個星期會無癌細胞, 之後可以做切除手術斷尾

佢又話有個朋友個爸血癌,醫生話得幾日命, 去曼谷打完呢隻針好返, 而家過咗一個月.

講到好神奇, 又唔駛辛苦, 又快, 真係得1百萬唔係貴喎, 咁荀點解香港無?
希望如果佢成功, 香港都可以有
2022年都suppose 睇到啲
政府就肯定同你講唔關事既, 保險公司反而清楚過我哋
美國同台灣好似都有

泰國應該平啲,但感覺醫療呢啲嘢都係唔好去東南亞國家
應該無
多食蔬果,長時間留喺冷氣地方都係原因之一,如果兩者都冇,咁你再諗下有咩原因
有冇人實體癌試過得?
係咪臨床試驗嚟?我記得好似淨係淋巴癌/血癌先licensed,固體cancer重係臨床階段
我估因為咁先去泰國
係血科係咪都check到癌症??呀爸紅白血球水平偏低.....
知唔知大概幾多錢左右
請問大家知唔知,私家醫院抽骨髓驗血癌,大概幾錢
大概一至兩萬
你CT搵唔到原因,咪睇下氣管鏡睇唔睇到啲乜?
咁你依家仲有冇咩唔舒服?
你個CT係普通CT定LDCT?
CT照到無事咁係抽咩組織?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞