癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

233 回覆
7 Like 0 Dislike
好唔開心…
阿媽今年67歲,5月左右咳左好耐,睇左2次醫生都仲係咳…以為中左流感…都有晚阿媽覺得抖唔到氣訓唔到入左急症室,發現肺有積水,check 左之後話可能係cancer …

到2個星期前…我地出埋去私家醫院做PET scan…出左個result 係肺can 4期….擴散左去骨,肝 etc…

真心好大打擊…阿媽平時都健健康康…又唔煙唔酒…屋企都無人食煙…無啦啦中左肺can…😢😢😢😢😢
仲要做埋基因測試…佢隻基因係 erbb2 exon…公立醫院醫生話應該無冇標靶藥可以用…

😢😢
多啲陪佢🥲
通常都係自己會去買,你喺ha定私家做?ha有得拎sample 試下味,買就上網又有,每間ha入面間醫療用品店都會有得賣
會唔會關煮野油煙事呀
佢應該搵營養師,因為每個病人自身情況都唔同,例如有血糖高,有啲又未必啱飲,如果加上癌症嘅話,唔知又會唔會唔同🤔
如果本身有糖尿就買糖尿version
佢當然可以搵營養師,不過其實好多人都係自己買黎飲,啲癌奶都係高脂低碳水
因為無營養師踢,我想自己買,但復康店話我無資詢營養師唔俾我買
Huh,復康店放晒出嚟拎去俾錢就係架嚕喎,癌奶又唔係註冊藥物
佢問我要邊隻,我第一次買唔知買邊隻,揀下睇下有咩唔同時,佢問我飯開邊隻然係就唔俾我買
咁下次入去一買即走
無食煙九成都係基因突變既肺腺癌
有冇做免疫治療果個test?
https://www.maggiescentre.org.hk/zh/contact-us

有註冊護士同社工,打去問下睇下幫唔幫到手

另外,Nutricia呢隻營養奶第一次訂有買一送一優惠,有需要pm。

呢隻?
Fortisip
BTW 我果時係飲倍力康。
有冇買醫保?自己出去照咗先?如果真係有事,一年都未必頂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞