癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

743 回覆
19 Like 0 Dislike
4期好辛苦架
後生就話啫
唔駛諗, 唔救
如果太痛苦就唔救,如果奇蹟出現突然有意識又出到院可以考慮中醫
媽兩年前肺癌4期
一樣一瘦過一日, 對腳得返骨咁濟

屋企人一致認為唔救, 佢真係好辛苦
係屋企個排每晚都會呻吟,最後入左醫院 打左針之後無痛苦住咁走
睇下伊院個腫瘤科期幾時有
如果要多過一個星期先睇得的話
我會建議先搵個私家腫瘤科寫紙照咗Pet scan同mri先
(大約要4萬)
因為見完伊院佢都會叫你照
一係佢排個公立期(優點平、缺點唔知幾時有期)
一係叫你找私家照(經公立轉介會有discount、約七折)
如果你見伊院腫瘤科個陣就有依兩個報告
咁會省卻一啲時間
將軍澳轉介左佢哋一星期後去伊院
跟住兩個禮拜後約佢哋返將軍澳見醫生
咁我估去伊院應該係照?
如果果日都未照就跟你建議照私家
伊院腫瘤科?
唔會的
第一日見腫瘤科佢會俾一個清單叫你去唔同地方排期
到時一係會有個pet期
一係會有轉介信要你出去私家照

如果你下星期就見到伊院腫瘤科
咁可以等佢俾期你先算不用看私家
因為約私家腫瘤科都可能要幾日後
唔快得好多
原來是咁 你的資訊很有用
想問下你果陣係第幾期?
鼻咽癌4期過來人
個陣私家確診完轉介去瑪嘉烈,一星期左右就第一次見腫瘤科
第一日就幫我book哂要去排牙科,物理治療,言語治療,營養師
好彩個陣有快期排我去瑪麗醫院照pet-ct 一日後就照得
1星期後就開始做得4次前期化療先,兩個幾月後再做同步33次電療+7次化療
做到第2次化療左右到就叫你開始做電療模型定位之後就等電療期通知
好快
想問33次電療是咪基本套餐 無論幾多期...
鼻咽癌33次係最低消費 最高好似都係35次到
不過建議有能力都係去私家做螺旋刀
私家電療機新D 聽講電完之後後遺症會少D
公立得伊院有螺旋刀既 但要睇下好唔好彩抽到你
我第三期啊
不過除非係4C
否則治療方案都係差不多
33-37次電療係鼻咽癌根治治療既基本套餐
前期、同步化療等都是因應情況提升治癒率既方法

只有已擴散全身既4C期先唔使做33次電療🫣
33次..聽到都覺得辛苦
好想向你地致敬
佢地就係無呢個經濟能力...
不過我上年 ,岩岩醫完第3年復發殘餘鼻咽癌細胞走左去肺
變左肺癌上年打化療打到宜家都仲打緊
嘩屌 sad wor
打完一個大佬 以為鬆一口氣 點知仲有一個big boss
肺癌好似仲難搞過鼻咽癌好多。。。
有冇做基因測試?
冇呀,因為肺個腫瘤抽過組織驗過係鼻咽癌細胞黎
醫生建議打住化療先,因為宜家都叫控制住左,
如果化療唔得先再行下一步
睇過啲文獻
話如果復發得一點
醫生可能會考慮做手術或電療嘗試再ko佢
想問下咁係幾期
我個陣第三期啊

如果持續流鼻血建議搵耳鼻喉醫生照鼻鏡睇清楚乜事
三期係咪都算晚
好似話頸摸得到都起碼第三期
醫生已經講明復發轉移係冇可能斷尾,理想就係控制到可以延長存活期,但話多數人情況會越黎越差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞