癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

743 回覆
19 Like 0 Dislike
家人私照完超聲波,有95%機會是乳癌, 但未擴散,俾左報告去公立看,公立要檢視報告才再通知你抽組織做化驗,要等起碼2星期

想問是否去照私家化驗照先,如果照完發現出事,用咩方法排期公立?或是去考慮看私家?有說服看私家先但佢地死都唔肯,好無符
去左私家安排左照pet先
真係著燈會再安排你抽組織去驗
你要有晒報告同私家介紹信先會係政府排到期
想問PET是什麼?
超音波同PET,兩樣野來?
未擴散就快啲去私家到啦
睇下做手術定點
感謝
照一照同見下醫生都係一萬幾千既事 唔好拖
肺大機率係acar 但肝SUV 正常唔會咁高

我諗ALP高骨就一定關事 肝就唔知
不過你話肝著晒燈SUV有10 都唔會係正常
我真係就嚟癲 , 屋企人6月尾confirm咗4期肺癌 ,7月中做活檢個結果到而家都未出,上個星期頭暈入院又話懷疑上腦,要求我哋照mri , 然後報告又要等兩個星期,身體情況越來越差,而家連半邊身都唔靈活,成日頭暈落唔到床,又冇cancer藥食,感覺上就嚟拖到死到底我係咪真係冇嘢可以做到
公立係咁

都好多人患者死咗,報告都未出
即去私家照先 touch wood如果著燈的話用轉介信排政府,排政府的話可以用HaGo app(不過都係打去醫院先確定轉介程序

希望幫到你
啱啱屋企人照完x光片,有個6cm腫瘤,專科醫生話好大機會係癌症,過兩日去私家scan,做定準備想問有冇肺癌手術醫生推薦?
冇cancer藥食係未驗倒邊隻適合佢?
老實講, 肺癌根本醫嚟浪費錢
有靶藥食就可以拖返三五七年,再長啲過十年都大有人在
崔永雄?瑪麗出身
6cm已經到咗肺癌晚期
有係有, 但都非常痛苦 病人同家屬都係
醫生話四期唔係末期都只係安慰說話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞