癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

665 回覆
19 Like 0 Dislike
同埋 做化療前 唔係單純睇 體重幾多 比較好

而且睇你個package
重到行都行唔到
其他器官大 又可以耍做第理治療

食煙/飲酒引致心臟差 要調藥
時間許可停就更好
唔係改下藥 唔知係成立率低左 定係服務時間長左 (都係辛苦架啦)

我個人覺得啦 陪養一個 可以完全唔洗行路就做到既運動/活動
係幾適台比後生仔面對呢d事
Thx bro
咁我都係唔cutting
趁化療前繼續bulking操大隻啲
精子好似會少D差D 不過怕 可以雪精…
師兄咩原因要插喉灌奶? 完全食唔到任何野?
想問下
阿媽2021年乳癌3期 做左手術
係浸會做完電療化療之後直到而家懷疑覆發 同埋可能擴散到肝
想問下如果轉伊利沙白會唔會有大問題
用藥會唔會差好遠
普通化療藥就未必太大分別
做化療係咪要長期住院
好 都知要做左先決定到但要等多幾日真係好Panic

但我問番清楚了
上年十月果粒係1.95cm 屬於良性所以醫生話半年定期check就得
岩岩睇到大粒左變左2.05cm先建議要抽針 但一驗就話係轉移惡性

想問下其實上年發現果粒係咪應該已經要搞 唔好等
另外11個月先大左0.1cm 我可唔可以就咁計個惡化情況其實都唔係咁快
都知問黎都無謂 只係純粹係等呢幾日冇咁驚 之後都會好好堅強去support住家母

見到呢個po既大家都想講聲 辛苦哂! 加油 !一齊捱
都係等pet ct 唔急得 同埋最好驗埋隻乳癌係邊一類型
因為每一隻乳癌醫治方法都唔同
我都好希望係乳癌係源頭 淨係傳左去淋巴度
都淨係叫第二期有得搞

一遠變左四期就好驚 諗下都覺得好心痛
乳癌都算易醫 又多藥 慢慢黎啦 加油
多謝你呀

希望scan完只係乳癌同淨係走左去淋巴度

未想媽媽都未六字就走
呢幾日響度諗番近呢幾年都冇乜點好好咁對佢
真係好後悔
想問下邊度有得申請資助
巴打take care呀

唔知你介唔介意分享下果陣係點發現同第幾期黎?
同埋走左去淋巴有冇話果粒野係幾大左右
我見話有啲藥食夠10個月之後免費。係咪要基層先申請得
頭一年左右藥費要自己俾住先(大概幾十萬),之後先免費

呢隻係咪要申請?因為屋企人比較急有機會睇私家
就係唔知佢有幾多資產話瞓街都要醫
自爆data, 一click起底掣
陪埋到最後
再洗8月15
係咪要睇公立先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞