癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

227 回覆
6 Like 0 Dislike
我覺得pet係攞嚟睇有冇擴散
我goigle睇睇下又好似話pet唔可以用嚟斷定係咪癌咁個醫生點解要叫我做
你而家咩情況先
除咗個肺照x光見到1cm 陰影 ,同埋右腳超痛之外冇其他問題,醫生懷疑但未確診
抽咗組織化驗先

Pet可以show腫瘤同發炎,我自己覺得run咗biopsy先會最confirm,你真係見到有cancer再處理都唔遲

因為pet個indication係已知有cancer,睇activity同location,純粹攞嚟做個screening

但係如果個陰影唔係can,就變咗食咗一次唔必要嘅輻射

當然有保險or有閒錢可以做埋pet嘅順便等個report出,一知有事就即刻可以take action
pet 係睇擴散,但實際係咩類型要拎組織驗,如果見到無着燈嘅,起碼都知未必係癌,如果着燈,就睇咩位置,去判斷係咪有擴散。另外腦部要照mri, 照pet 唔準確
一日唔拎biopsy 做化驗,你pet ct 個啲都係無意思,個陣就係睇醫生個個都話biopsy 無result 唔會開藥,睇住啲報告就真係好心up 建議快啲去安排,影像中心平既9000 都有(已折價),好多人講大醫院啲機靚啲好啲,但我自己覺得差唔多,反而係抽組織驗,私家做會快好多,個份先緊要,開咩藥俾你就睇佢

另外起咗你底見有dvt, 唔知你有無食緊薄血藥,有既抽組織前要停,不過都係睇番醫生建議,私家一般叫你停5 日,公立醫院就合理啲,好似2-3 日,不過出報告要成個半星期,祝你一切順利
多謝巴打回覆,有食緊aspirin ,但個醫生冇同我講嘅
你唔問佢唔講,aspirin 都要停一停(好似係),你問一問醫生/姑娘
屋企人食緊鏢靶,都控制得好好
政府大約個幾月覆診一次
仲需唔需要密啲去私家覆診?
我問醫生同埋私家都話唔使停,但google又話要,亂到唯有信醫生
你指抽針?如果話醫生話ok 就得,個陣出私家話要等,搞到個期遲咗
蚊咬都會着燈
照pet 點解會唔舒服?

有時都唔知點, 醫生叫得你做檢查, 照計係有原因, 你都只能信佢, 因為都唔識, 怕唔做又會有咩延誤. 但而家又好多醫生好HARD SELL
同你講a又有可能, b又有可能, 結果要做大堆嘢.
以前啲醫生,有7-8 成可能先會叫你furter check

而家可能2-3成已經叫你furter check

頂,咁駛咩要醫生, 要AI得啦.

攪到我越嚟越唔想body check
講真我完全唔驚訝香港公立醫生
院啲醫生呃人,而家喺香港冇錢又要有病就係咁,遲啲只會更差。所以有時覺得人七老八十有病不如嚟個痛快,唔使俾啲病同醫生玩到死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞