[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (235)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
屌那聲 預購咗深水埗波飛pm都冇人覆
same
佢喺預購個po下面reply過

關於預售,由於正進行中,會與比賽前一天回覆所有交收安排,敬請留意
基爾頓條燥狂佬最叻咪屌人
屌隊友,不論巴西定本土
吹/被吹就追住球證屌
癲癲地條友都
南區相隔兩星期後再有比賽,就要硬撼傑志,主教練楊正光預計對方為保爭逐聯賽希望,必定搶攻,令球隊面臨極大壓力:「雖然傑志最近走勢唔太理想,但佢哋呢場點都會搏到盡,可能將所有進攻球員放晒出嚟,所以今場會比前幾場更惡踢,希望可以用反擊威脅佢哋。」陣容方面,鞠盈智及古安奴繼續養傷,黎格爾則累積5黃要停賽,對人腳調動構成影響。

是役為南區本季最後1場主場賽事,門將伍瑋謙(Ivan)揚言球隊必定全力以赴,好好答謝球迷:「今季成績唔算理想,希望最後一場主場踢得好好睇睇,報答大家嘅支持,喺傑志身上攞分。」「藍鳥」有眾多進攻球員,其中Ivan提醒隊友嚴防迪美路夫:「迪美路夫鬥心十足,衝擊力強,我哋要睇緊啲,唔好畀佢咁多機會。」

傑志上場不敵標準流浪,失落「賽馬會菁英盃」冠軍,近3場全敗。隊長艾里奧承認全隊上下皆感到失望,但他認為這就是足球,直言世上沒有一支球隊可以勝出所有比賽,希望隊友可以盡快收拾心情,備戰接下來對南區的聯賽生死戰:「今季對住南區嘅比賽唔易踢,加上球隊近況又麻麻,但我哋唔會放棄。未去到最後一刻,任何事情都仲有可能,會以聯賽冠軍為目標。」陣容方面,陳俊樂、米基爾需要停賽。

中場查理史葛則指接連在「足總盃」4強、「賽馬會菁英盃」決賽落敗,的確影響士氣,面對南區希望可以爭取反彈:「無錯傑志正面對一個好艱難嘅時期,所以球員、教練同球迷,更加要團結一致。作客南區唔容易,要留心對手防守反擊,加上我哋要7日3戰,自己膝頭都有啲傷,對體能要求好大。」

冠忠南區 4-3-3

門將:25.伍瑋謙
後衞:8.李嘉耀 12.杜馬思 4.川瀨浩太 16.翟廷峯
中場:11. 佐佐木周 6.基斯 33. 冨樫凌央
前鋒:18.艾華 7.史提芬彭利拿 17.李小恆

傑志 4-3-3

門將:86.保羅
後衞:15.羅拔圖 26.羅素 5.艾里奧 77.費蘭度
中場:10.基爾頓 4.查理史葛 28.鄭展龍
前鋒:89.恩查 27.迪美路夫 90.祖連奴

港超聯 傑志保衞冕戰 硬撼冠忠南區
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240517/bkn-20240517182909450-0517_00882_001.html
深水埗冇公開預售?
晉峰上場悶和深水埗,終止聯賽11連敗走勢,今場面對前列分子大埔,總教練何信賢透露養傷多時的翼鋒袁世傑,以及隊長鄭璟昊有望復出,盼能夠偷雞成功:「對大埔屬於好大挑戰,防守高空波要再集中啲,睇吓齊腳可唔可以收窄差距。始終近期成績唔好,對賽成績又輸畀香港U23,嚟緊兩場都想搏盡攞分,目標逃離榜尾。」不過後衞曾俊軒需要坐波監。

對於球隊來屆命運,「何Sir」則表示正積極與老闆溝通當中,惟一切仍言之尚早,並提醒球員目前更重要是專心踢好餘下兩場比賽:「一早同咗球員講話會幫大家,驚佢哋心情受影響。暫時唔敢話樂觀,驚希望愈大、失望愈大,但我一定會努力,希望真係傾得成,盡快有好消息。」

大埔上場主場3球擊敗港會,近14場聯賽保持不敗,但球隊去年11月份曾在「足總盃」不敵晉峰出局,主教練李志堅提醒球員不要輕敵:「晉峰加左啲新球員,又換咗教練,對比上次交手好大轉變。雖然佢哋發揮比較飄忽,但一班年青球員好落力,要小心應戰,目標贏波,盡量保持頭3名。」陣容方面,羅振庭累積5黃停賽。

另外,大埔多名職球員暫時在香港足球明星選舉,多個獎項的公眾投票中名列前茅,「堅Sir」稱有賴老闆親力親為拉票,在宣傳上功勞很大,認為對球員屬於一種肯定,能推動他們繼續進步。「堅Sir」續指球隊已制訂3年計劃,又透露已與多名本地球員續約:「大部分華人主力包括謝家榮,已經續約兩年,我諗喺本地球圈嚟講唔容易,真係好開心。當然唔係全部球員,咁我哋都好理性,有啲球員真係唔想浪費佢時間。」

晉峰 4-3-3

門將:1.龐焯熙
後衞:20.鄭璟昊 66.金賢昊 77.金相佑 99.文智星
中場:10.梅田小太郎 8.邵昀俊 15.柴田勇輝
前鋒:33.李倫權 17.何思哲 9.袁世傑

大埔 4-3-3

門將:94.謝家榮
後衞:26.李家豪 33.加比爾 14.馬高斯山度士 31.翁煦濤
中場:70.比迪高 4.馮冠鳴 16.陳肇鈞
前鋒:95.雷仙奴 11.盧卡斯 7.馬卡雷拿

港超聯 晉峰恭迎大埔奮力搶分
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240517/bkn-20240517183839895-0517_00882_001.html
咁我哋都好理性,有啲球員真係唔想浪費佢時間

https://www.instagram.com/reel/C7ETg_HybNC/
十幾年前第一次喺電視睇佢睇 真係未見過一個香港足球員盤扭咁好
Joe Lam 搵到舊登 CEO
有簡體字真係好難頂
少爺:但係佢(盧卡斯)唔撚郁吖嘛
有錢李志堅
無錢都係李志堅
一黎個助教(?)就講烏豬仔廢
he isn't quite a good player
Difficult, difficult
事實係 佳佳水平嘅前鋒
烏豬仔勝在爛打勤力
港超第一教頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞