2024年春季日劇討論(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
瀬戶康史瘦返後同當年拍中谷美紀嗰套個樣一模一樣
當年佢仲做緊俾姐姐溝嘅dd
拍22歲可以好襯係好正常
一晚追上日本漫畫進度
睇怕劇版無可能一季完
漫畫而家開始講緊灰川成「魔」後復仇之路⋯
啱啱提到「里卡」背後仲有個龐大組織
睇怕仲有排拖(不過,漫畫劇情又算幾緊湊,雖然背後有組織呢種老大掉牙嘅套路⋯諗起上季套消防團咁)

都係果句,小日向無灰川果種feel…
好彩係後生灰川會考演技多啲
可能菊池風磨演得到後生灰川果種由正(鵪鶉)變冷血殺人魔都唔定
照亮街道的人6
吉川愛爆響口示愛果part好正好搞笑
google左佢咩樣。。。。
我唔覺得佢「靚」過古川琴音
5集一章
應該得既,官網有寫個作者話套野未完所以交畀劇有原創結局
我反而擔心
地下室屍疊屍食人,插眼珠割頸,旅館個婆婆畀人用斧頭爆頭男女主火燒,一(兩)個人殺全邨,洞穴骨灰山
呢D點拍,最怕係為咗避免呢D場面由初初已經大改
可能女主角飛左pepe, 佢不斷追返女主, 公太郎同女主只是點頭朋友但二人有感情冇一齊互相單戀
唔洗比較全部都唔靚不是女神樣, 只是演技好有個性咁啦
然後朝日都係陪跑嗰個
娘娘收兵只需一個杯麵
個陣又太瘦
而家啱啱好
我以為佢一漲無回頭(好似千葉雄大咁
Yips
今集咁啱去旅行嘅時候實時睇
真係黑仔到離譜 又會一開頭睇唔到自己中六合彩
如果佢一早睇到然後去還錢嘅話
根本一系列嘅事情都唔會發生

點解會係龜
Yips
覺得自己黑仔就係佢嘅缺點
淨係覺得自己因黑仔先中唔到頭獎
唔留心睇有冇中其他
佢個friend本身都係創業失敗
但夠postive先成功
Yips

睇頭幾分鐘以為佢係殺個fd
點知係收數佬同一個完全唔關事嘅人
咁樣死兩個人又幾有新鮮感

屠村用混戰可以避咗好多血腥鏡頭
漫畫都算係咁處理咗
發現灰之川就更容易
反而係要劏個細路女同火化果場
涉及童星會難搞啲
斬阿婆頭用(秀二)背後拍
即係黑背影,斧起黑影飛落拍法
畫面黑影以外,見男女主驚恐樣都可以避爆血畫面
日本玩氣氛呢方面算一流
插爆眼就最暴力,因為單打獨鬥
電視最可能係用wide shot一鏡拍呢幕,避咗close up嘅血腥
食屍果場漫畫都係推想
要避恐怖感
可以避咗影啲細路食屍嘅場口
只係用法醫驗屍加對白講就可以避過
反而爆老頭頭無咗細半邊頭殼
然後仲要繼續打果場先難搞
認真嘅話可能要用CG map個半邊頭嘅vfx

當然以上只係斷估拍法
套劇放深宵播可能尺度會鬆啲啲

睇完漫畫
反而更想知道其他角色會搵邊個演
特別係後生灰川,志滿光呢兩個角色
角色
希望前面班警察既選角唔好咁易爆謎底,大家個知名度平均D
成田凌雖然同漫畫個樣差好遠,不過以為吉川愛個角色嗒佢糖嗰陣D鹹濕暗爽樣好有佢做既畫面,同覺得佢會做得好好同有嗰個喜感
不過論樣神尾唔會輸比pepe
只可以話朝日個性太毒撚又唔夠自信
destiny
所以薰點解要死
完全不明所意
on99劇情
睇黎最差作品獎已經定好左
anti hero 9

in case 有人有興趣睇,應該冇其他人做字幕
所有迷團都係空殼
於是所有角色都變得黐線弱智

你以為美奈實揾到咩重要線索 同龜梨老竇對質後知咗咩內幕 以至要揾龜梨出嚟傾 而得不到信任咩
其實佢只不過見到篇報道自己無限上綱上線 加上自己愛情求職兩失意,佢只係個跳咗掣嘅瘋婦

佐佐木藏之介嘅死一樣係毫無意義㗎
講到佢咩為咗貫切自己嘅正義 ,定咩要守護住真相 先選擇自殺
其實全都是泡沫,根本就乜都唔係
仲要錄咗段音想家人知道真相 但又乜都冇交代畀家人,靠石原自己興起揾,段心路歷程撠到...
9border
好耐冇見大口
!!!多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞