2024年春季日劇討論(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
unmet
我係噴頭同記返食豬腳嗰幕
個名都夠鳩
應該係林林總總嘅人都有
諗起呢個台嘅特色就係肉酸嘅字幕..
大久保醫院?
歌舞伎町既醫院,會唔會個女既帶埋顧客一齊嚟睇醫生
定好似以前睇港產片流氓醫生個feel
團團轉
話唔埋隻戒指係meru 買畀自己
今集終於知道人心險惡
Pepe真係越睇越似係跟蹤狂

見到筒井道隆 r 晒頭
Google 完感嘆歲月催人老
標題回收回

失完憶就失蹤
CLS 真係好好睇
強奪 6
真係會有啲咁黐線嘅女人
真正嗰個聽日發表結果

連登日劇PO賞
最差作品獎
大奧:3
最優秀作品獎
1.不合適也要有個限度!:8+0
最佳男主演獎
1.阿部サダヲ/不合適也要有個限度!:7+0.6
最佳女主演獎
1.永野芽郁/因為你把心給了我:7+0
最佳男助演獎
1.磯村勇斗/不合適也要有個限度!:4+0.6
最佳女助演獎
1.河合優実/不合適也要有個限度!:7+0.6
劇集歌曲獎
1.Creepy Nuts「二度寝」/不合適也要有個限度!:4+0.6
詳細結果
unmet
我睇左噴頭同玩蠟燭嗰段好多次
當年洗腳妹劇中嘅初戀情人不過男嘅揀左井川遙
三瓶醫生
話說蠟燭個比喻大家會點解讀?

google過,不過暫時冇見到好多討論
見到有人話係講陪伴/支持:

我自己暫時嘅解讀:
三瓶一直嘗試以第三身角度去幫助患者(照亮筒狀物),
無奈醫生再昌明都永遠有unmet之處(始終有照不亮的地方,亦即是「影」)
例如有啲病唔會甩到尾/會有後遺症、各樣治療/藥物好多時會附帶住相應副作用 等等

而小雅卻側重於 以患者第一身嘅角度出發,好讓佢哋能夠自己發出光芒(將燭光放於筒狀物內)
即使附帶住未必能逆轉嘅殘缺亦然
只要咁樣做,大家就能着眼到好的一面,而非缺憾本身
(好似個畫面中,正常只會著眼到光,就算仍然有照不亮的地方,都唔會被regarded as影子)

依樣都in line with今集個case,亦可以話係套劇嘅主題
成套就係講緊 小雅致力地幫各個case嘅患者克服(而未必係消除)障礙,發出光芒
當然同時亦講緊 小雅自身作為一個記憶障礙患者 就係以咁嘅方式一直發出緊佢和煦嘅光芒
我淨係諗點解個影冇左
咁睇真山本耕史樣都幾標緻
鳴鳥不飛主題曲好jeng
日本有omoinotake+novelbright真係幸福

古谷徹中出fans…仲迫人墮胎單野
我睇到IG呢個comment

但認真..70歲有心有力…係幾堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞