2024年春季日劇討論(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike

兩年後仲係半同居
呢個日劇令我想起福田莉子日影 即使,這份戀情今晚會從世上消失 超好時

故事
編輯
神谷透後面座位的男同學・下川是霸凌者的目標。透為了阻止霸凌答應霸凌者主犯的男生的要求——今天跟1班的日野真織告白的話就停止霸凌。透向真織虛假的告白後,真織以遵守三個規則為條件——「放學前互相都不交談」、「對話溝通要簡潔」、「雙方都不真心喜歡」,給出OK的回覆。

兩人開始交往,幸福共度時光裡並互相吸引。透漸漸無法對愛情說謊,向真織尋問「喜歡妳可以嗎?」。但是,真織邊猶豫邊向透坦白「只要晚上睡覺後就會把事情忘記。一天發生的事情,全部。」

無法累積新的記憶,只要睡著後記憶就會重置的真織,在筆記本以及日記本寫下一天所發生的事情,隔天早上起來通過複習把記憶連在一起。
每日朝早起身要從頭睇一次日記同記住識得人嘅樣

新人來講福田莉子演繹得好感人
莉子
D新人插唔到山田都可以插呢套
套戲最後出字幕冇打名咩
https://www.toho-ent.co.jp/actor/1104
但重點係
佢哋仲係一齊緊
腎仔傻更更俾臭西食住
家姐同細妹你揀邊個?
一定係家姐宅女正呀
但すず做戲真係好好
家姐而家演技都唔差
揀女友揀個有演技又機心重嘅簡直自投羅網
話說佢ig follow咗
月9個監製村瀨健

分分鐘有佢份
原來生方係うぶかた
好奇日本人係咪識晒所有生字點讀
應該就唔係,赤楚衛二間唔時會講赤楚個高低音應該係點擺
係紅色個aka之後低音so,而唔係bb個aka之後高音so
日韓語都有分高低同長短音
呢啲真係 local 或者長期鑽研先記得

Between 其實純粹問個
似乎生字配方字嘅話得ubu同obu?我都唔太識
屌我get錯你個生字係vocabulary個生字
上白石萌歌 上白石萌音 so ugly

大獎
1 澤口靖子 | 2 小高恵美 | 3 今村惠子 | 4 野波麻帆 | 5 長澤雅美 | 6 黑瀨真奈美 | 7 上白石萌歌 | 8 福本莉子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞