香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
其實要特登去「教」一種所謂spoken English好大程度上只會同現況無異,因為一個為學習而講嘅context就已經同為日常交流而講嘅前提差天共地,反而係灌輸一種口講同手寫嘅分別好以非常大嘅expectation,唔好以為自己寫得就等於講得就已經好夠

一啲slang、collocation根本你唔係果種culture就唔會被develop出黎,你學咗隻字都未必識得點用得自然。所以你話學校教嘅對日常吹水搞唔掂,但如果以日常交流為前提其實叫你去睇戲係啱,你就算英文未必好好都你至少有套戲可以吹先
絕對可以 其實所謂既negative 係講緊semantic上 唔係真係話帶有負面意思 只要句句子有not既意思就係 而seldom 就係講緊not frequently

例如最簡單 I have no problem 係意思上佢唔係負面 但係語義上 佢都算係negative sentence

所以根本就唔關事
呢個應該係考慮到受眾同功能着重於清晰表達,有好多政府網站到加入左plain English campaign。以前亦都有plain English movement 提倡直接同少用jargon 既語言會使溝通更高效。我自己覺得當英文係國際通用語言既前提下,plain English 更加重要。
英式同美式用詞又係唔一樣
英式講究D, 我聽英國佬podcast係聽過唔少人用
真呀 就咁 two twenty, six thirty five
簡單易明
你啱呀 用rarely都係啱
佢誤會咗negative嘅意思
佢廢還廢
成功搞到大半班band3英文合格
都算係成就嚟嘅
係呀 我咪話網絡文化影響咗
但佢已經唔係plain English咁簡單,已經好接近spoken English,亦都避開咗好多特定嘅英式英語用法語彙咁
我無話邊樣好邊樣唔好,只係講個現象出嚟

以前鍾意睇BBC因為佢哋寫文有自己嘅風格,而家睇咩都差唔多
SCMP為咗賣弄文筆啲英文深鳩到
成堆記者都係大陸哩嚟
以為用埋啲冇人用冇人識嘅生癖字等如英文好
唔是,美加嗰邊先係就咁講數字,英國重係會用quarter pass/to,之前去跟過幾個local tour啲導遊都係咁講
台灣原來要學英文?
我都試過同同事講seldom 佢聽唔明
我仲以為自己讀得衰
本身主要得英國人用,香港以前英國管咪咁教,你係外國講係絕對冇問題
根本就係
6點9,咪直接6:45,搭正咪o’clock, 係要應該考試,先會學埋啲無人用嘅英文表達
認同,覺得小學咁教其實對好多學生都有啲深奧
不過而家小學應該唔會咁教
認同,鬼佬未必grammar好好,即係好似香港人成語或者詞彙都未必好好一樣
同埋你自己母語係中文,聽到鬼佬同你講Ni Hao,你都係支持多過恥笑喇
去到外國剩係識
hey mate
how you doing
講多兩句都唔識答
所以學到最盡頭點都要去外國住
要有一個immersive environment
隔山打牛點都係差d
呢個又幾好笑
宜家先知係with
你都on9
唔教到咁偏點顯得我地d教育制度良好呀

睇戲啲鬼佬用詞全部唔同
鬼得閒笑你咩
你都唔會笑個菲律賓人講廣東話唔正啩
見親都笑咗
點樣cum
因為廣東話係真係冇問題

媽我唔返嚟飲湯
媽唔返嚟飲湯我
我唔返嚟飲湯媽
唔返嚟飲湯媽我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞