香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike

其實係個trend改變咗啫
你識用seldom 學多個rarely又邊度難到你
但有d人真係學唔識
英文要不斷轉tense嚟表達特定時間同情況
雖然我覺得呢樣嘢好撚蠢
但係你講其餘呢三個都好重要
Small talks無論是工作定普通社交都係一大考驗

就算係「虛應」都總唔得夠次次講”oh, really?”

依家有Netflix之類可以追劇已好好多,仲有睇KOL片呀、online game呀,要學的話,都有機會
篇嘢好在佢係文章
香港教難既字唔係錯,唔好在唔教幾時同點用
即係廣東話「得閒飲茶啦」都唔係得閒飲茶

寫文又係個個堆哂啲深到要查字典,咁寫嚟做乜

上面有巴打講得好,要識講真係睇多啲戲
你照讀香港教科書真係會想搵窿捐

都可以apply 落外國人學中文
中文好過台灣人
0615 six fifteen
0650 six fifty
thirteen 同thirty又係世紀難聽

試過同個鬼佬講電話,收唔清嗌交咁
Six “five! zero”
10 to seven?應該係最好?

數字呢啲同對方識既,老老豆豆明就得
我自己,正式場合就講返正規少少
咩叫"唔洗做老師"
你知唔知教畜幾錢人工
best of the best Sir!!!!
If I were係subjunctive
淨係conditional type 2表達imaginative既野先會用到
例如If I were you
我無可能同你掉轉身份 所以都係FF

subjunctive英文好少用到 所以係唔會特登教
老師教到If I were you通常會用返我上面既解釋 話呢個係exception 唔會用I was
但其他語言例如西班牙文 Subjunctive就好撚重要
係一個額外既grammar topic

所以英文grammar相對其他latin語系既語言 已經好簡單
我移民咗好耐 其實好多鬼佬啲Grammar都錯到仆街㗎

試過做嘢有個鬼仔想講自己冇錯 直頭講me no wrong ok?

係因為香港好撚多Grammar撚 正字撚 見人哋講英文又要笑鳩人 根本其實你豁出去講就得 去到外國冇人理你啲口音或者文法㗎

你詞彙量夠多就得㗎啦 甚至乎喺外國讀書串錯字唔扣分添

香港學英文最撚戇鳩係成日叫你背啲好撚難嘅生字 但係明明一世都未必用到 一係就成日叫你用啲高級啲嘅英文字 其實現實啲講句你講撚到出嚟咪得囉 就算你講廣東話 你咪又係用嚟用去都係嗰堆字嗰堆句子 啲書面語高級中文字你有撚用過咩?

放鬆啲講就得 甚至乎唔使驚講得柒 認真你去到外國冇人理你英文係咪柒㗎 甚至乎你去超市買嘢 想搵支水 講:me need water, where the water place? 啲鬼佬一樣明 亦都冇人會笑鳩你啲口音 係香港人咁鍾意追求呢啲嘢啫
唔係鬼佬英文就一定啱
香港學生一定要背嘅動詞變化表 鬼佬係唔識

https://youtu.be/2hkdqsQPnQw?t=64
https://youtu.be/HR5TDzcg9xc
講英文成日驚錯tense
而家先知原來鬼佬根本唔care
我移民咗好耐 其實好多鬼佬啲Grammar都錯到仆街㗎

試過做嘢有個鬼仔想講自己冇錯 直頭講me no wrong ok?

係因為香港好撚多Grammar撚 正字撚 見人哋講英文又要笑鳩人 根本其實你豁出去講就得 去到外國冇人理你啲口音或者文法㗎

你詞彙量夠多就得㗎啦 甚至乎喺外國讀書串錯字唔扣分添

香港學英文最撚戇鳩係成日叫你背啲好撚難嘅生字 但係明明一世都未必用到 一係就成日叫你用啲高級啲嘅英文字 其實現實啲講句你講撚到出嚟咪得囉 就算你講廣東話 你咪又係用嚟用去都係嗰堆字嗰堆句子 啲書面語高級中文字你有撚用過咩?

放鬆啲講就得 甚至乎唔使驚講得柒 認真你去到外國冇人理你英文係咪柒㗎 甚至乎你去超市買嘢 想搵支水 講:me need water, where the water place? 啲鬼佬一樣明 亦都冇人會笑鳩你啲口音 係香港人咁鍾意追求呢啲嘢啫

本身想認同你
見到你呢句咁7好難搞
唔係話一定要用勁字同唔錯grammar
但me need water就算local明白 暗地都覺得你7
等於你係條街聽到條友廣東話講「想要水我」你都會覺得好笑
小學miss 有分開教

平時教written多

全班頭十英文成績
放學補堂教拼音 spoken
唱英文歌

唔知而家啲細路仔有冇份
香港人最叻捉依啲
人哋跟本唔理
依啲先實用
操成績直接去補習啦
喺香港學咁多年英文,睇歐美劇都好似覺得自己唔識英文咁
Quarter 好old school 了
多數都fifteen thirty
sorry my bad 已經會被香港人扣分
香港嘅教育係特登令你英文差
等你無得向上爬
等你難d 同有錢人下一代競爭
所以有錢人仔女讀國際學校考ib
Ib 少競爭讀大學入神科
以為自己技不如人

點解其他人無得考ib
Repeater 又唔得
大人又唔得
就係用錢整個門檻,加大窮人難度
保障有錢人子女
點解要睇得咁負面
學校教英文本身就唔係for你生活化同鬼佬溝通
而係裝備一樣技能比你將來有需要可以持續發展落去

你喺香港英文學好,去到外國最多一開始比人笑吓你啲英文唔日常化,但你絕對有能力好短時間pick up返spoken English及當地Style

但如果你英文本身係差,去到外國鬼佬未必介意甚至鬼佬自己都成日錯,日常溝通好似無乜問題,但你總有遇到限制嘅一日,官方啲正式啲嘅場合/工作都難啲輪到你,唔少工作其實對語言/文字好嚴謹,學校就係裝備學生將來可以有選擇

你入國際學校後可以向上游唔係你英文好咗
而係因為更好嘅人脈
你唔會因為一口spoke English變得更有競爭力
I never do this 咪一樣係負面
痴線既係, 因為我以前背過, 我知道snuck 呢隻字
但係我英文唔係出色
孔乙己:「回字有四種寫法
咪就人個個貪個人工走去做
好記得有次個垃圾miss問我野
我答of course,佢問我of course乜
要我答Yes定no
其實鬼佬都唔會加個Yes,no就唔會答of course
其實中國台灣英文好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞