香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
唔知係咪個人感覺,以非英語母語者嚟講嘅話,華人一般用字係艱深好多,反而其他歐洲非英語母語者尤其係西班牙,意大利人講英文用字特別淺白
英國同澳洲人都用緊
緊係唔撚係
無一套既定規則去跟,係無辦法做到有效溝通/交流
認同,同外國人講野好多時都係大家明,溝通到就ok,又唔係考試
好似tenses咁
我有額外上堂,native既老師話佢都有香港學生,所以明點解對中文學習者黎講tenses咁難
佢解釋話因為我地講野比較多講埋好specific既時間,唔同native會用tenses表達
同埋native講得耐,文法都係哂腦度,唔駛再諗就用到岩文法,但非母語人士就要諗

反而覺得用字好重要
好似try 會講go for嗰啲,兩個唔係等義,但係日常成日聽到既用法黎,啲字唔難,但個組合就唔係上堂學既野
都仲未數英/美/澳式英文呀
slang嗰啲
覺得去到外國呢啲都同written或formal英文一樣重要
個個都話鬼佬鬼佬
其實英文係母語既國家一隻手數得哂

好多人英文唔係咁好/d form亂9咁黎
Seldom 形容人嘅行為多啲
倒莊句
中文係有呢個語法
去到外國
香港人最鍾意笑人英文同普通話
我同北佬同local 咪又咁講
聽得明咪得
seldom嘅出現只不過話你聽seldom點解
相反pants 英國係解底褲,唔係褲
係差個rarely
FRFR
人地唔用 唔等於我地唔可以用。點解要俾人牽住你個鼻?
去到外國最難係聽唔明啲口音
好多字都係 唔係用錯就係無人會用

就好似besides咁

早就應該分開教

著重多啲spoken english好撚過
記得幼稚園有教
睇幾時啦
一般對話tense唔重要就係
但如果你講你做過咩
tense係有幫助
25 to 7 咁kick
其實中文都唔會教文法,或者唔會咁嚴謹,點解反而英文要?
仲要計數
你用自己講嘢嘅方式去思考吓就知,日常非正式對話,一定係用詞有咁淺白得咁淺白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞