香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
啲鬼佬真係戇鳩鳩,過去式全部加ed咪算囉,快靚正又清楚易明。係要搞啲變形動詞出黎晒大家時間,岸鳩鳩。
中國香港人就學中文算啦,學咩英文
哩啲咪會少尷囉 想用但用唔啱

或者簡單啲 there's nothing related to nativeness
有啲鬼連月份名都唔識
連登傻鳩s seldom respect women
I go to bed on foot
呢個係英文有無入骨既問題,你叫我考試答一定識,但同人講野就要諗,咁就變左on99
咁又唔係咁講既
社會發展係要多元
個個淨識讀STEM都唔得掂
可能你以前遇過D差既英文老師先咁讀
但唔等於要抹殺研究語言/深研語言既價值
睇咩場合 基本溝通唔洗
講深入議題都係要
hardly ever?
其實英文邊有分kam唔kam
外國人睇得明聽得明就得
係香港人先會judge人
但tense呢啲基本嘢都學唔掂 唔好學任何外語喇
咁呢個又真係未學過
你咪translate 緊我上面打個兩句野
個寫得好kam ,bro type like a fkn npc
以前啲鬼佬姐
係英國住過幾年 大把人講He dont She dont
鎖國仲學咩英文

你睇多次你打緊咩
你句barely make it 你自己既解釋係not even close to make it
你係表示緊你自己做唔到
但人地糾正番你句野既意思應該係幾乎唔得啵
完全兩個意思黎
點會淨係translate緊
其實同講中文啲subject, object, verb, preposition調轉哂位一樣,face2face咁傾偈邊個冇講錯過?邊個未試過講到口唇邊諗唔到點講?根本大家睇得明就ok
你梗係未睇過啲鬼仔剪片整合網上見到嘅on9英文
係香港人先真係信人哋唔care
最基本嘅past定present呢兩個
一定要分清
因為係代表緊timeline
有時唔記得past tense個字
我就加個did + present tense
重語氣都好過溝通誤會成件事
I don't xxx much
Sometimes公廁字 考試邊會攞到vocab分
鬼佬成日講He don’t, she don't
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞