香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
中國人唔使學英文
你唔會笑鬼佬廣東話講得唔好
代唔代表你唔重視廣東話正確用法?
鬼佬講計程車唔通你會屌佢? 但係你自己會唔會咁講?
香港人唔多唔少都係Grammar nazi

睇連登都唔少

笑鳩人英文廢錯咩tense

逐隻字同你捉

錯少少就話你讀屎片 英文費就打返中文

加上香港人普遍認為英文唔好就唔係well-educated

費事俾人笑啲人咪唔敢講英文囉

堂堂中國人學咩洋鬼子語言 不知所謂
其實中文有冇英文個d冇得解釋要人死記硬背既bug?
有冇諗過個世界好大
屌緊教育制度同執你grammar 係唔同會然黎
仲用緊,覺得幾好當係香港文化
咁語言係會變 香港啲教科書出名outdated
正如廿年後有條鬼佬同10後講屈機 個10後都唔知佢講乜春
Hardly ever
其實係教緊logic
D靚仔係唔撚明half past, xx to x
語言is subject to change
有時呢d真係要靠日常生活接觸
好似菜同魚咁,中文教科書都唔會教芥蘭 西蘭花 鯇魚 鱔
同埋香港個教育咁趕,仲點會教你單字,單字去書局買本書慢慢學
中文係母語
所以唔應該咁比較
教grammar係好正路
講嗰啲度度都有唔同
英美澳etc
正等如你去烹飪班教你整生炒骨一定教你最正路方法
而唔會教你直接買生炒骨醬兜兩兜就上枱
你學咗最正統嘅之後你想點變係你嘅事
所以好多人讀完大學都好
英文程度只局限於自己讀果科/工作上用到既範疇
生活上用既真係得半桶水 包括我在內
其實係咪香港啲英文教材係沿用英國教材多啲,所以有啲字係美國人好少用
「隻隻字都識,不過放埋一齊就唔知佢講乜」同「語癌」1999
中文講得衰都一樣俾人笑
如果要小朋友啲英文去到可以扮野嘅程度,就應該直接叫佢睇英國嘅文學。呢啲一睇就知唔識寫野又夾硬塞啲少見啲嘅字入去
其實係好事黎唔明點解大家咁反感
我覺得香港學既英文係比較英式
但而家主流英文係美式發音先會覺得自己講得怪
但正常native 如果聽到你用啲英式字其實會好surprised
如果個native 連seldom都唔識佢應該係無讀過書
中學教英文科嗰一班啊Sir 尤其係港大出身嗰啲 零拾on9臭串
除左擺款比學生睇 佢地乜野都唔識
次撚次上堂 喺度上ig facebook 睇post 用projector比全班睇 就當學英文(ig post有英文)

臨考之前就扮下野 鳩教 操幾份卷 鳩up吓 comment吓就話教左 最後搞到未操晒卷 就去考

最搞笑係閱讀卷有唔識問佢 佢問返我地點解唔用中文諗 用中文諗英文就唔會唔識

我覺得佢實在太廢有時上堂都懶得聽 做自己野 然後比佢當住全班面屌我唔尊重佢

有幾個佢鍾意既 就日日講佢一定考到5*
最後全班大部份都3 得一兩個有4 仲要唔係嗰幾個 咩英文科老師真係得啖笑

利申︰band 3 最後入到U
例如有唔少人笑鏡啲英文, 我都想講其實有咩好笑, 當然有進步空間, 但而家又唔係要考試, 語言主要目啲係溝通, 能表達到意思就好唔錯

香港人就係最鍾意笑人英文講得差, 搞到啲人唔敢講多啲, 又或者講之前要諗一大輪點講先唔會畀人笑, 其實好唔應該

反而去到外國人哋會欣賞你唔係英文母語但努力嘗試
印象中barely rarely 口語化啲
廣東話講野都係啦

喂,屌個閪先啦一陣一樣大把人咁講又唔會覺得有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞