香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
因為一切服務考試。
你原本想講咩先
有時會搭巴士返學?
定幾乎唔會搭巴士返學?
barely係另一樣野喎 同almost差唔多
Negative 嘅意思係 NOT frequently
唔係double negative

I do NOT do this often
I seldom do it

本身個seldom有”not” (negative)嘅意思
關咩事,你做BBC主持但grammar錯晒睇下會唔會比人炒
喺香港嗰陣真係英文底差 過到嚟英國先學識本地人點"地道啲"咁形容時間 有次我講6:15 (six fifteen) 個鬼佬投放咗個好英式友善嘅眼神望住我

6:00 -> 6 oclock 6 on the dot
6:23 -> six twenty-three 23 past 6
6:15 -> six fiftteen quarter past 6
6:30 -> half past 6
6:35 -> 25 to 7
6:45 -> quarter to 7

其實英文time conscious 係好幫手幫你表達埋時間
所以諗埋講英文諗埋timeline 好方便
英文其實係一種好有想象力既語言
好多時你唔洗識隻字 但你用一啲簡單既字就可以表逹到意思
例如你話我冇晒錢
咁咁用my money gone 就表達到
諗通到形容/幻想果part 就唔會驚講文
你同連登啲正字特警講下啦
英語本地學生或成人都唔覺得值得教既野
香港就拎黎教足咁多年
Barely 有幾個meaning
I barely (rarely) use it.
I barely make it. ( I didn’t make it at all)
唔撚需要
因為做野全部用formal English就夠
我地既教育只為培養奴才
Vegetable 同 fish 都唔識
咁咪就係日常生活太模糊
先比d規範比你地去學
真係native咁學你要浸到幾時先記得at in on?
tense 係為左清晰表達唔想有岐義

9 up 閒計咪冇所謂

睇醫生,查案,做project, 約左人依d 情況咪要講清楚

例子:將會走,走緊,剛剛走,走左好撚耐,5點個陣走, 5點發現已經走左一段唔肯定幾長嘅時間
同埋barely同almost好似係兩個意思?
I barely make the shot (not even close to make that shot)
I almost make the shot ( so close to make the shot)
Ps: 唔好糾正我grammar , 我Grammar垃圾嚟
明顥係mother
我個鬼佬fd show過一個meme俾我睇有哩句英式slang 但完全唔會喺生活度用 連pouring rain都冇聽過 conversational English暫時最成日聽係wet/stormy/rainy
唔係唔care
係要睇context
你用認真mode睇人地日常生活梗係覺得人地唔care
但係人地認真mode嘅英文你有冇睇過先

之前JD同Amber Heard打官司
JD個律師就係問AH有冇donated the money
AH就話自己pledged
猛話pledged 同donated係同義
JD個律師就話哩度法庭來嫁
Swimed
你好似連barely個意思都搞錯咗

I barely made it = 幾乎唔得
I almost made it = 差少少就得
之前都有個外國人同我講佢地唔會講often
但我睇戲都有聽過often
係唔care對錯
但grammer錯左佢地會get左另一個意思
tense其實完全唔重要
令到人理解你意思已經夠用
有時出口correct人只係因為佢根本唔識表達個意思,又要死雞撐飯蓋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞