香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
以前讀u時真係見d老鬼屌新莊英文唔係native speaker
有知frd去到英國先發現自己唔識用英文買煙
rarely
點樣swum
仆街,原來我英文得小3小4程度
seldom make mistakes 正面係因為你double negative左
ChatGPT評語:
The main issue here is the excessive use of adjectives and adverbs, which can make the writing feel melodramatic and overloaded. For instance, "fiercely rang," "bustling school canteen," "ravenous wolves," "stomachs twisting into knots," "ruthlessly gulping down," and "hot noodles" all contribute to this. Simplifying and balancing the language would make the description more effective and natural.
口語都好少講 however

一個but 可以無限loop
雖然知有seldom呢個字
但幾十年黎都係用sometimes無用過seldom
眼係覺得呢個字好難讀同寫
會唔會係背後笑?
但係香港啲英文老師同考評局啲改卷老師會覺得嘩好生動啊,好多形容詞啊,啲英文好深啊5**
講真我淨係用現在式
除非發音差好遠或者音節多左
d鬼佬咪又係咁聽
成句前文後理佢知你講乜架啦
語言最重要都係溝通
撚字不如學多d生詞好過
唔關written spoken 事
係香港同外國分別
唔係tense唔重要,只係日常生活唔洗咁較真
學校學英文係一個學術場合,目的係要教你岩嘅英文
grammarly呢類軟件歐美大把人用
因為某啲場合你用錯嘅英文可以好shame

鬼佬一樣有捉人英文嘅時候
成日拎啲「唔care」嘅Moment比自己得過且過
但你喺一啲場合用一啲唔岩manner嘅字眼
又或者連一啲基本嘅grammar 都搞錯
鬼佬一樣會笑你

歐美包容文化好多時好表面
英文太差,連人哋表面話唔care實際笑緊你都唔知
先唔好講英文
有時, 好少, 一時時, 間中, 唔多
呢d咁嘅字本身就無劃一標準邊個多過邊個
個個人感觀都唔同
只係形容緊一種概念,一個莫約感覺
係讀書先會規範化教學生A >B >C >D , 日常應用wfc
我好過你,4式打天下
講咁深做咩,自己英文又唔係好就唔好講咁多複雜野,簡單講到件事就算,最緊要面皮夠厚。

但聽我就真係好弱所以我好多時都開offer俾人先,做主動,唔好等人講
呢個真
如果成口broken English
講英文講到成隻弱智咁
表達自己想法都表達唔到
就算其他方面幾有料 natives都睇唔起你 唔會比機會你
根本語言就係咁
只要大家明,就係一個良好溝通
係香港教育錯重點先覺得文法大於一切
睇返個thread原po, 樓主話英美澳加都好少用呢隻字
It *has* nth …
其實用咩字真係睇個人
睇下Reddit班人點講

https://www.reddit.com/r/ENGLISH/s/jbCsvmzWI0
仲有捉人讀音個D 我俾香港人捉得最多
指正你個陣: 唔係咁讀呀 係咁呀~~ 個呀字拉到勁長
我心諗係英國同鬼佬friend溝通幾年都冇問題 但就俾香港人捉
I seldom go to school by bus,應該無negative意思,又可唔可以咁用真心想知
話時話
諗起以前香港市政部門懶係文雅咁,「垃圾暨廢物回收箱」英文係「LITTER CUM RECYCLABLE COLLECTION BIN」

後尾可能比鬼佬笑 自己改左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞