香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
學咗十幾廿年英文,教科書一直講always > usually > often > seldom > never
而家先知鬼佬傾計唔會講seldom
always > usually > often > sometimes > never
你啱
不過有啲版本會喺sometimes 同never之間加個seldom
rarely
其實seldom同其他唔同
always usually often sometimes 都係正面, 講你會咁做, 只係頻率唔同

Seldom帶負面, 即係「我幾乎唔會咁做」嘅意思

即係I seldom do it = Normally I don't do this

所以冇乜人會用seldom呢個字
唔係鬼佬英文就一定啱
香港學生一定要背嘅動詞變化表 鬼佬係唔識

https://youtu.be/2hkdqsQPnQw?t=64
https://youtu.be/HR5TDzcg9xc
講英文成日驚錯tense
而家先知原來鬼佬根本唔care
不嬲都係

英文好啲人 係調轉用簡單字convey個意思
垃圾香港英文老師 就要你用奇怪字去表達

不過都係果句
有腦就去咗讀理科
唔會走去同你研究原來開心有47個表達方式
對社會零幫助 衰過讀完science去做lab啲人
當然唔係鬼佬就一定啱

但係香港咁強調啱grammar嘅教法

就成功令你同鬼佬溝通個陣變咗傻仔
it depends on genre and register.
It is nth do with native-ness.
呢啲唔係教出嚟, 要浸出嚟
學校教英文都係教啱grammar, 但實際上無論寫/講, 要睇年代/地方等唔同因素而有唔同習慣, 要平時用得多同留意多啲先會學到
我中學有一年係鬼婆教英文, 會學到多少少日常生活英文係點, 但冇咁針對應付公開試需要
香港撚有教spoken English 咩

所謂spoken 多數都係formal場合,等你容易啲開會同同事討論/ 向上司匯報

以香港中小學教嘅英文嚟計
放lunch 想同啲外籍同事吹下水
or 放工溝下鬼妹
根本完全搞唔掂
No one will give you anything, you want to achieve the goal, you have to pay tears, blood, sweat these three things.--肥姜
呢個真係人大就發現外國人係會用簡單或者phrase而唔係用好深既字
有冇人聽過鬼佬講 how o'clock?
遲啲直頭唔會有英文學
美國係
好多時態簡化咗
佢地比英澳少用perfect tense
做過,做咗,未做,你聽上文下理都推斷到
但唔代表人地錯tense
longman書同牛津書點教 學生咪點樣學 到頭來只係為考試
咁學嘢一定係學咗最正宗嗰套先
之後要點玩個個人需要都唔同
自己要執生先得㗎
佢發音太差咋?
香港啲英文老師咩料,大家心照啦

D濕鳩老師仲要理直氣壯咁嗌D學生睇戲學英文
大佬人地講果D 都唔同你教果D
點學呀
唔係lo ching 同正負面冇關係 seldom只係代表頻率減到好少 I seldom make mistakes 咪幾正面

同埋Normally I don’t do it 其實同頻率係冇關 你指一般情況下你唔會咁做

應該係用rarely 去代替seldom 咁就日常啲
我見過有人講英文嘅時候,將啲書面語講晒出嚟
搞到個鬼佬都R頭

其實最大嘅原因係因為香港人矯枉過正,下下都要人的英文Grammarly correct一有少少錯就笑鳩人
我見過有人講英文嘅時候,將啲書面語講晒出嚟
搞到個鬼佬都R頭

其實最大嘅原因係因為香港人矯枉過正,下下都要人的英文Grammarly correct又要用字深一有少少錯就笑鳩人

我而家做嘢經常要對英美澳同公司嘅人,雖然我啲英文都唔係好好,但係冇人笑過我的Grammar唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞