香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
英文版孔乙己 ABC
細細個已經cum
5、6年班嗰個好撚走火入魔喎
平日邊有人咁講嘢,當然考試有用

試下現實照讀俾個鬼佬聽啦,聽到
好難怪啲細路人地問”How are you?”
香港啲細路無點接觸外國人,多數係
“I am fine, thank you and you?”

因為教科書係咁,無錯呀。有個鬼佬曾經話我哋香港人識好多連佢都唔識既詞。但一連埋用就好生硬。無人會講 “Good, thanks”之類

個人覺得想學英文,正經睇下報紙
太班門弄斧啲英文會好怪

認真以前有睇South China Morning Post幾好
中文分口語同書面語就俾班cctoy屌蝗語潛移默化
我個年代啲SCMP 睇得我好辛苦

一睇BBC 屌易明咁多嘅喂
原來唔只得我咁諗仲以為係我問題
以前中學訂scmp,睇一篇新聞都要係咁查字典
啲sentence structure又長又難明
但調轉睇外國英文報紙就冇呢個問題
其實外國咁大,淨係英美啲英語都唔同,好難用「外國」代表哂所有英語

讀伊頓嗰個都唔會同市井嗰個語文水平一樣啦
Daily mail 同the times 用字都已經好唔同
樓主pin this
唔係鬼佬英文就一定啱
香港學生一定要背嘅動詞變化表 鬼佬係唔識

https://youtu.be/2hkdqsQPnQw?t=64
https://youtu.be/HR5TDzcg9xc

但貼o的相係鬼妹喎
第二個鬼妹仔
我見過有人講英文嘅時候,將啲書面語講晒出嚟
搞到個鬼佬都R頭

其實最大嘅原因係因為香港人矯枉過正,下下都要人的英文Grammarly correct又要用字深一有少少錯就笑鳩人

我而家做嘢經常要對英美澳同公司嘅人,雖然我啲英文都唔係好好,但係冇人笑過我的Grammar唔啱
唔撚係lo 啲外國人係知到你唔識英文先唔介意 唔代表佢地唔重視 你諗下就知 我地講廣東話係唔會錯grammar 佢地正常講野都一樣

依家係唔興用字深 興地道啲 不過一個講都一口地道英語既香港人 佢英語水平本身都好高 grammar 肯定冇問題先

唔係笑你 不過都希望你唔好覺得grammar是但就得 點都係岩好過錯

Ps 係grammatically correct冇grammarly呢隻字

上網search見到有喎
Software名嚟 可以自創隻字
大學做功課 返工必備
咁seldom 呢個字真係唔多人用
但我意思係香港學既英文係英式英文
試過有人話我用字好英式,例如trousers,rubber 呢啲好簡單既字宜家多數人講pants,eraser
我答返佢話香港學校係咁教
之後feel 到佢係appreciate 多過覺得我奇怪
所以真係無需要咁critical 覺得香港教英文教得唔好
香港人教就算啦 唔知點解鬼婆教英文會易明啲
文科真係唔知讀黎做乜
唔知鬼佬聽到香港人咁講會有咩反應
港豬最鍾意用Seldom

但一聽到Rarely就拗晒頭

睇scmp令我憎尻左睇英文報紙

後尾睇sky news/fox news d新聞 用詞先知英文 可以咁淺白
仲教緊小三定小二
屈到,識得seldom會唔識得rarely?
學英文無人交流嘅話睇片睇電影最好跟呢啲傻鳩救科書就死得
但老實講
d AL UE A / DSE 5**滿分卷d作文其實都好簡單冇深字冇難既字
好多嘢可以同時進行
但有d字要好小心
rubber已經係啦,係北美d人會以為係condom
佢仲要係有意用big word嚟show off /表露學識
其實可能係睇咩background?
New Yorker、Economist 呢啲aim中產嘅雜誌都係用呢啲深字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞