香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
咁人哋大個咗,就一定剩係會係外國做cafe咩?

唔可以搞學術嘅?

唔可以研究英國文學,語言學,語言治療 etc ?

強調正確係prepare for the best

你平時自己執生咪得
咪係。。。
其實剩係表達開心,都有大量日常會用到嘅字。。。。
啲鬼佬好多時見你非英語岀身,會就你
我都係,幼稚園年班/小一課程嚟
YT平時睇係講嘢會用好多proverb
真 英文勁既人真係唔洗做老師
有冇見過學校啲英文老師講英文時,每隻字都用得所謂好精準,tense 呀grammar 呀樣樣執得好正,但講起野上黎成個機械人咁 同啲鬼佬講嘢完全兩回事
6:30 英國我聽得最多係講 half six
唔係唔care
native speaker 特別係讀書唔叻個堆
用tense分分鐘用到錯漏百出
其實好正常姐
2nd language speaker點可能講到好似native speaker咁呀大佬
英文老師職責係執你錯既地方 輔助你自己去領悟 (當然唔係個個老師都有能力做到)
但你點樣要求一個係香港成長既人做左老師就變native speaker
淨係識用present tense溝通
聽落已經似傻仔
你係香港接受教育 我覺得起碼要識present, past, continuous同future
其餘perfect, passive voice, conditionals, 你覺得唔影響溝通咪唔好理
喂唔係wor
其實去到英語國家
唔同時間講法都會有人(NATIVE SPEAKER)講
six fifteen最common
上少少年紀會講quarter past six
6 quarter都有
唔係得一種講法
所以學唔同既講法無錯

但你自己講野可以淨係用一種講法 無問題
其實講到底都係academic English同spoken English嘅分別
所有國家包括英美嘅英語教育都係幫你升學用,當地用嘅slang, lexicon同vernacular都係要浸出嚟,同個個文化都唔同。你去倫敦人哋叫你mate但去到美國南部人哋叫你honey。老實講好難教到
香港英文只係作為地位象徵同考試工具 唔係溝通工具
諷刺既係外國反而推崇simple english所有政府文件網站 越簡單越好 維基百科會有simple english選項
香港應該係少數仲教英式地方
其他印度中國日本全部美式
你都知啲鬼佬唔care啦
所以你都唔洗咁care sometimes同never中間有冇seldom
你覺得有嘅話咪照講囉
d組合技Phrasal verbs好撚難明 仲難過用正常verb
通常一隻簡單字+off down at for完全變左另一個意思

put off/ put down/ put away/ put back/ put through/ put up with全部唔同意思 而且係同個verb原意無關聯

對英文語境唔係咁敏感既人 用tolerate/ postpone之類根本係簡單直觀好多 一個verb只有一個特定意思 所以有時唔係特登用深字
佢哋會係背後笑。。。

我之前係美國做嘢

聽過佢哋笑一個印度人grammar 同發音錯誤

唔係一兩次,係經常

當然個印度人唔知
1. 兩樣都啱,睇情況

Present tense - 講事實時
He lowers his head as if he’s about to cry

Past tense - 用作比喻時
She is so arrogant as if she was the queen
去7 仔咪多用,do you sell dom?
我自己英文都唔係好,但人大咗讀多咗書,逼住你都會慢慢改善英文

到覺得自己英文最後好咗,例如寫論文比人哋執嘅Grammar少咗,但發覺一同鬼佬純粹普通對話即刻hang機

因為個腦轉唔切!但其實個腦要呢下,已經係錯

學英文唔應該咁學,但奈何香港啲學英文就係由細到大,老師捉你讀音用字文法等等都好精準
成龍啲英文一樣唔太注重grammar
講得不知幾咁流利
band 3 大部分有3然後你覺得個呀sir 廢?
咪係
band 3英文係大部份1-2
大部份3就算band 2尾都未必得
我以前做英資公司,啲英國鬼係講six thirty

英國本土就唔知了
唔好咁講 以前我中學miss真係英文勁有料個堆黎可能真係鍾意教學生 但無可否認唔少英文老師都係冇乜浸過咸水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞