香港中小學教英文其實係咪應該分下spoken english同written English?

329 回覆
595 Like 45 Dislike
我細個學seldom已經講緊無乜人用 用sometimes就得
你唔講我都唔記得有呢個字 seldom
會話once in a blue moon
英文好既人唔係會轉用簡單既字 係識係唔同場合用唔同既字 唔同既話法 句式

學校教多啲俾你 就等於教多你幾招 咁教完就緊係要逼你試下用 唔通俾你下下用死一招咩 咁不如唔好教

同埋學校教你啲奇怪字除左係俾你用之外 係俾你第時見到都識解 唔係好似隻文盲咁

其實你調返轉咁諗 外國人係因為佢地日常生活就會接觸到啲大量既生字 所以佢地先唔洗係課堂到強調
講廣東話都唔care啦
叫你睇病句你都未必睇得岀
I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.
香港啲覺得自己英文好叻嘅人,係咁捉人Grammar好鬼犯賤
我覺得學校係俾個框你啫
語文學得好一定係靠自己再去日常接觸
好似鬼佬如果去學校學廣東話同普通話,咪又係由拼音學起,只可以講要系統化學非母語惟有係咁
唔撚係lo 啲外國人係知到你唔識英文先唔介意 唔代表佢地唔重視 你諗下就知 我地講廣東話係唔會錯grammar 佢地正常講野都一樣

依家係唔興用字深 興地道啲 不過一個講都一口地道英語既香港人 佢英語水平本身都好高 grammar 肯定冇問題先

唔係笑你 不過都希望你唔好覺得grammar是但就得 點都係岩好過錯

Ps 係grammatically correct 係冇grammarly呢隻字
教中文都唔會教你口語 書面語啦
香港讀完中國去外國讀果啲同外國讀完返嚟果啲已經唔同

英文底差,去完working holiday除咗詞窮都唔會溝通唔到,返嚟比啲人話我英文小學生程度
難㗎,仲要有時好多slang,唔同地區都各自有自己一套,畀埋英文字幕你都未必明何況齋聽
好多d字背黎結果人地日常口語都唔會用
移民去外國先明
香港學校老師都on99
講錯grammar 都屌
係咪要屌返佢accent 唔係native speaker
外國生活日常英文開會寫email
講同用既英文
都係simple and easy understanding
睇下咩人對咩人
人地一聽知你唔係講開英文就唔會笑你
正如香港人聽其他人講廣東話都會話講得好好呀,好少執著文法(尤其對日韓呢d本身唔係用開svo結構嘅人)加上可能講咗人地都唔明
但係你睇返上面兩條youtube片,同語系嘅人就唔同講法
香港人一講英文,鬼佬心諗hi 個死Ching chong又係到講文言文
香港教英文太過著重grammar
大個左先發現 自己grammar又差
然後生活上好多物品既英文又唔知係D咩 eg. 去街市買菜買魚已經企撚左係度
無學過seldom 淨係學過sometimes
師兄個比喻用得好
睇戲唔會學得好英文

同7~90年代啲人話學英文話要背哂成本牛津字典一樣咁撚on9

睇talk show就真係學到英文
好似唔係負唔負面嘅分別
Sometimes = 有時
seldom = 好少

本身就有分別
O clock都好似聽直接am pm 以前學咩half pass … 果啲直情係古代遺物
academic 同 general 係唔同
小學生都可以用流利英文同人溝通喎
我覺得香港人學英文最大嘅難關係講得少,Oral差,就算識睇識寫,但一開口就甩甩漏漏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞