【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
巴打有冇睇個外國一個節目係一個阿叔係河到專釣d 大魚同怪魚

係咪river monster
有睇過,講起就把幾火。我好記得個節目一開始講條大魚有幾勁幾恐怖,又加啲嚇人shot,又係度訪問原住民又成咁,點知最後個主持阿叔一係就話釣唔到,一係就求求其其咁釣條魚毛上黎話" the mystery of the ***** remains uncertain",睇到火都黎埋即刻就成個discovery channel cut左佢。
留名

Dragonet

Reeve's Moray

Clark's anemonefish

潛水JJ路過

響邊度潛
我都潛撚
支持
電鰻張圖加埋個英文名 好似遊戲啲 boss 咁
電鰻張圖加埋個英文名 好似遊戲啲 boss 咁

我個人覺得劍魚X. gladius個名最型
留名
嘩, 回憶呀!
強post 支持。 讀書個陣都好鐘意 evolution biology。
會唔會講下 physiology 呀遲下?因為都有有趣。
嘩, 回憶呀!
強post 支持。 讀書個陣都好鐘意 evolution biology。

你意思係魚既生理?
嘩, 回憶呀!

你意思係魚既生理?

係呀
嘩, 回憶呀!

你意思係魚既生理?

係呀

太多字太深啦 可能遲下整個"深淡"啦
嘩, 回憶呀!

你意思係魚既生理?

係呀

太多字太深啦 可能遲下整個"深談"啦
未試過 bio 合格既工程仔留名

睇呢啲唔洗識bio既

睇呢啲唔洗識bio既

見到 d 英文水蛇春咁長 f.3 就係死哂係呢 d

睇呢啲唔洗識bio既

當年讀bio都係死喺水蛇春怪獸字度

用中文讀仲死
留名
https://www.youtube.com/watch?v=CgdgWObk6IQ
點解呢條魚可以吞到體型相若嘅魚落肚
究竟個胃佔身體幾大

可能因為佢地魚標細,所以個胃變相大左

睇呢啲唔洗識bio既

當年讀bio都係死喺水蛇春怪獸字度

用中文讀仲死

無錯,讀完等於無讀

Btw食法 ,每次都要睇左先
繼續討論,唔好比佢停

去到呢個位,大家都開始見到啲自己識/見過既魚,係咪有親切感好多

今集要講既就係Salmoniformes, MyctophiformesLophiformes

Salmoniformes

呢個Order睇個名大家都知佢地係咩啦,無錯就係三文魚,加埋其他朋友例如鱒魚。佢地係最易認既魚,有兩大特徵,就係有Adipose fin同個嘴向上鈎

Adipose fin

生命循環

三文魚前半生係河流上游生活,直至大個仔,就會出公海浸下咸水。去到要生仔既時候,佢地會用磁場定位,定位自己出生既河流,再加上氣味定位去搵番個出入口。之後就開始逆流而上。

呢個事件叫Salmon Run,姐係大批三文魚由海番河流上游生仔。當中好多漁夫,熊都會參與,三文魚要扭過去真係仲難過去扭晒車仔啲後防。去到最後,成皇敗寇,成皇者生完仔,大部分都會因筋疲力盡而死

extra:三文魚肉
Q:點解三文魚肉會係橙色呢?
A:因為佢地主要食蝦蟹,而又無能力分解蟹紅素,結果就積係身上

Myctophiformes

又稱"Lanternfish"。屬深海物種,而且有好多,係支持深海食物鏈既其中一種重要物種。

佢地識發光,而且身體垂直扁,兩個都係深海物種既基本配置。有Adipose fin,同埋大眼。

Lophiiformes

搞清楚呢隻叫"Anglerfish鮟鱇魚",燈籠魚係上面。呢種魚周圍都有,深海,近岸,遠洋,海底都可以見到佢地。佢地有好恐怖既牙同嘴,可以"Mak得好大",同時牙尖,最大特徵當然就係頭上面既燈

呢棧燈叫Esca,入面/外面有Luminescent Bacteria(發光細菌),因而令到呢個esca可以發光。光係用黎引獵物,同埋溝仔溝女。

有啲鮟鱇魚係終極軟飯皇
首先要明白:女性為左保持高"Fecundity",簡單啲講就係"好生養",佢地體積較大,相反男性會較細,呢個係海洋生物入面好普遍既情況。
Anglerfish男性見到女性時,為左減少用能量,會痴上女性,等自己唔洗游水

食法

之前睇到日本有個鮟鱇魚煲,一直想試
有無人食過?知道邊度有得食?
繼續討論,唔好比佢停

去到呢個位,大家都開始見到啲自己識/見過既魚,係咪有親切感好多

今集要講既就係Salmoniformes, MyctophiformesLophiformes

Salmoniformes

呢個Order睇個名大家都知佢地係咩啦,無錯就係三文魚,加埋其他朋友例如鱒魚。佢地係最易認既魚,有兩大特徵,就係有Adipose fin同個嘴向上鈎

Adipose fin

生命循環

三文魚前半生係河流上游生活,直至大個仔,就會出公海浸下咸水。去到要生仔既時候,佢地會用磁場定位,定位自己出生既河流,再加上氣味定位去搵番個出入口。之後就開始逆流而上。

呢個事件叫Salmon Run,姐係大批三文魚由海番河流上游生仔。當中好多漁夫,熊都會參與,三文魚要扭過去真係仲難過去扭晒車仔啲後防。去到最後,成皇敗寇,成皇者生完仔,大部分都會因筋疲力盡而死

extra:三文魚肉
Q:點解三文魚肉會係橙色呢?
A:因為佢地主要食蝦蟹,而又無能力分解蟹紅素,結果就積係身上

Myctophiformes

又稱"Lanternfish"。屬深海物種,而且有好多,係支持深海食物鏈既其中一種重要物種。

佢地識發光,而且身體垂直扁,兩個都係深海物種既基本配置。有Adipose fin,同埋大眼。

Lophiiformes

搞清楚呢隻叫"Anglerfish鮟鱇魚",燈籠魚係上面。呢種魚周圍都有,深海,近岸,遠洋,海底都可以見到佢地。佢地有好恐怖既牙同嘴,可以"Mak得好大",同時牙尖,最大特徵當然就係頭上面既燈

呢棧燈叫Esca,入面/外面有Luminescent Bacteria(發光細菌),因而令到呢個esca可以發光。光係用黎引獵物,同埋溝仔溝女。

有啲鮟鱇魚係終極軟飯皇
首先要明白:女性為左保持高"Fecundity",簡單啲講就係"好生養",佢地體積較大,相反男性會較細,呢個係海洋生物入面好普遍既情況。
Anglerfish男性見到女性時,為左減少用能量,會痴上女性,等自己唔洗游水

食法

之前睇到日本有個鮟鱇魚煲,一直想試
有無人食過?知道邊度有得食?

唔係下話 鮟鱇魚男女體型差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞