【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
lm
巴打可唔可以講多少少2010年d人提出咩挑戰??

主要係話有更早岀現既4腳獸,同埋佢地只係convergent evolution,唔係direct transitional form
點解你講到d生物有意識選擇進化方向既

諗住生動啲姐
講完Lobe-finned fish,終於講到Ray-finned fish喇,多謝大家耐心等候

Actinopterygii,或輻鰭魚,最大特徵就係魚鰭係Ray型,有多條刺同一塊薄膜形成。呢一個Class包括左全世界99%既魚。雖然佢地都係較為先進既魚,不過都係有老屎忽,其中最多人識既,我相信都會係Sturgeon(鱘)

Sturgeon
Sturgeon好古老,而且奇怪。佢地有軟骨(Cartilagineous Skeleton),不過佢地祖先唔係,簡單地講佢地返樸歸真咁整番啲軟骨出黎。而且有骨裝甲係兩則,無鱗,好有化石魚既feel。咸同淡水環境都會搵到佢地,不過因為佢地長時間既Life cycles,令到佢地供不應求。
佢地有一個Electroreceptor可以偵測其他生物,所以某程度上佢地好似鯊魚。

Paddlefish同樣可以叫做鱘,唔同既係佢地既Rostrum(鼻位)形狀唔同,而且無裝甲。呢種魚現時只得番兩個物種,比Sturgeon既情況更嚴峻。

Gar, Bichir(讀biker)
呢兩種魚好常見,而且都幾古老。Gar有一個好長既嘴,而Bichir係有好多(背鰭(Dorsal fin)果條

唔好以為佢地好細條,其實可以去到好大

佢地都有厚重既Ganoid Scales,見下圖

雖然Bichir仲係有肺,不過Gar已經有魚標,而且可以水/大氣兩用,所以佢地有時候會上水吸氣。

Bowfin
Bowfin通常都被視為"活化石",因為佢地保留左古老特徵例如肺,半月形尾(Heterocereal caudal fin),舊消化系統等。但實則其實佢地已經有好多現代化既配置例如Cycloid scales(唔係ganoid)。值得留意係佢地有一特點,就係近尾部有一黑點

食法
雖然話鱘魚近乎絕種,不過其實只要遵守規條,例如休漁期,其實都ok食得過既。
呢啲富有骨膠原而又鮮既魚就一定係要蒸嫁喇,呢個定律黎。
係魚上面加上已爆香既豆豉,薑同蒜蒸,蒸好再淋一下滾油

下集會繼續講ray finned fish
高質
高質

多謝支持
留名
好奇想知海魚同淡水魚生理構造有咩唔同
如果將佢地放落相反嘅水之後會點死?

最主要係osmoregulation既分別。你記唔記得osmosis?

咸水魚身體入面較少鹽分,所以皮膚會吸收水份,同時都會飲好多水,而且會排好少尿
相反淡水魚身體多鹽分,而且皮膚反而係會排水,飲少水同大量排尿。
可唔可以講下河豚同電鰻?
可唔可以講下河豚同電鰻?

下集會講到鰻魚,不過河豚就再遲啲會講到

最主要係osmoregulation既分別。你記唔記得osmosis?

咸水魚身體入面較少鹽分,所以皮膚會吸收水份,同時都會飲好多水,而且會排好少尿
相反淡水魚身體多鹽分,而且皮膚反而係會排水,飲少水同大量排尿。

咁放淡水魚入咸水/調返轉會因為吸唔到水而脫水?

咁啲咸淡水交界魚?咸淡水雙修魚又有咩特別

咁啲咸淡水交界魚?咸淡水雙修魚又有咩特別

呢個好問題黎,香港有咁多咸淡水域我應該講下
首先要明白一個咸淡水交界係點work。以一個river estuary 為例,有河流供應淡水,而且都有海水influx,姐係潮汐令海水沖入去

由於海水同淡水有密度分別,啲水會分開成最少三層

所以係一個"咸淡水交界入面,其實已經包括左咸淡兩種水。

而去番魚果度,有啲魚會生理上適應呢個環境,同時有啲魚會行動上適應,例如會stay係下層,或者等到有咸水influx時先會入去呢個交界。
魚扣其實係咩嚟
點解咁少魚有 烏頭etc
有咩功能 成日食左就算
魚扣其實係咩嚟
有咩功能 成日食左就算

係魚既胃。
話說猶太人除咗有魚鱗嘅魚之外其他海鮮一律視為不潔而且禁食,中醫角度裡面蝦同蟹都好毒(濕),不論猶太教同中醫都任務海鮮對身體唔健康,咁以科學嚟睇又有冇呢回事
事實上真係好多人對節肢類海鮮過敏
話說猶太人除咗有魚鱗嘅魚之外其他海鮮一律視為不潔而且禁食,中醫角度裡面蝦同蟹都好毒(濕),不論猶太教同中醫都針對住海鮮對身體唔健康,咁以科學嚟睇又有冇呢回事
話說猶太人除咗有魚鱗嘅魚之外其他海鮮一律視為不潔而且禁食,中醫角度裡面蝦同蟹都好毒(濕),不論猶太教同中醫都針對住海鮮對身體唔健康,咁以科學嚟睇又有冇呢回事

你咁樣問我food science + medical既問題我唔太識答

過敏係因為過敏原,唔關所謂健唔健康事。

我自己覺得點解話海鮮毒主要都係話佢地有重金屬,因為海洋生物唔似陸上生物,佢地對環境好敏感,好易有污染物積聚,可能係因為咁所以話佢地唔健康?

你咁樣問我food science + medical既問題我唔太識答

過敏係因為過敏原,唔關所謂健唔健康事。

我自己覺得點解話海鮮毒主要都係話佢地有重金屬,因為海洋生物唔似陸上生物,佢地對環境好敏感,好易有污染物積聚,可能係因為咁所以話佢地唔健康?

多謝樓主解答
魚都會排尿?
佢地d尿點黎?
魚扣其實係咩嚟
有咩功能 成日食左就算

係魚既胃。

點解平時淨係係 烏頭揾到
定係其他魚隻胃太細
魚都會排尿?
佢地d尿點黎?

通常係個鰓度排。
我未見過
魚扣其實係咩嚟
有咩功能 成日食左就算

係魚既胃。

點解平時淨係係 烏頭揾到
定係其他魚隻胃太細

係呀,好多細魚個胃太細,所以啲湯魚佬掉左就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞