【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
樓主有冇考慮分類學名用番中文? 中文始終有優勢係一睇個名就估到少少內容,睇英文就完全睇唔明
樓主有冇考慮分類學名用番中文? 中文始終有優勢係一睇個名就估到少少內容,睇英文就完全睇唔明

依家先改有啲遲
會改進
想問下點解淡水魚特別腥?
想問下點解淡水魚特別腥?

食既野唔同,而且淡水多細菌啲,細菌分解肌肉形成腥味
拖羅
Marine biology巴打有無咩書介紹?

其實我唔主張睇書

咁講啦,你想消磨時間睇魚相既話,書店誠品都有好多海洋影集。
但如果你真係想學到知識既,就睇paper會好啲

其實我唔主張睇書

咁講啦,你想消磨時間睇魚相既話,書店誠品都有好多海洋影集。
但如果你真係想學到知識既,就睇paper會好啲

一黎就睇paper 好難入手
想有少少background knowledge先
本身有d human anatomy同physiology底

Nemo(Pomacentridae)同Dory(Acanthuridae)
https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2016/06/07/11/findingnemo-rex.jpg
https://az616578.vo.msecnd.net/files/2016/06/18/636018184877427837123811849_4054a94418a21205d6dd3f5479be7bf3.jpg
當然咁多珊瑚魚係唔止呢兩個family,不過得呢兩種擔當過電影男女主角。Dory呢種魚無咩特別,不過Nemo呢種魚叫"海葵魚"因為佢地身上有黏液,令佢地可以住係海葵入面而不受傷害,什至達到"共生(兩者都得益)"狀態。同樣佢地都係會變性,所以我好期待nemo老豆變女人聲既果一集

早兩日TVB套"大自然的日常"咁啱講小丑魚 (海葵魚)
節目話佢地幼年都係bisexual
到成長期體型較大既會發展成男性, 體型較小既就做女
應該係irreversible喎
[quote]
應該係irreversible喎[quote]
sor 我記錯 , 上網睇完都係你啱
[quote]
應該係irreversible喎[quote]
sor 我記錯 , 上網睇完都係你啱

TVB呢啲
算吧啦
一晚追哂。多謝樓主
一晚追哂。多謝樓主

多謝支持
期待下集
期待下集

下集mola mola
期待下集

下集mola mola

期待下集

下集mola mola

淡友、輸家滿天 Mola Mola
而我對佢地既評價就係,大家都是snapper,何必........

唔係好明
而我對佢地既評價就係,大家都是snapper,何必........

唔係好明

我想話佢地啲名姐,因為有啲鯛係sparidae,有啲又屬lutjanidae,兩隻又好似樣,點解唔放埋一齊
BTW Nemo記得係片利共生,即係唔係兩者都得益
上個sem要一次過讀哂動物既phylum同class
記到人都癲 見到個post有啲親切感
巴打介紹好有趣同會吸引到人 之前都有睇你其他post
Support
未睇內文 淨係睇一段都覺中英夾雜好辛苦
一係就全英 咁樣只會降低個post學術程度
BTW Nemo記得係片利共生,即係唔係兩者都得益

Mutualism係解"互利共生",唔係咩?
https://bmcevolbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2148-12-212
上個sem要一次過讀哂動物既phylum同class
記到人都癲 見到個post有啲親切感
巴打介紹好有趣同會吸引到人 之前都有睇你其他post
Support

多謝支持
I know that feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞