【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
無見一排已經沉到谷底
唯有試下推post

今集又講下第二group既魚,呢一集主要係講Cypiniformes同Siluriformes

Cypiniformes
呢一個order好神奇,入面包括既魚深受金魚佬同眾多人既愛戴,同時大家都好怕見到佢地。佢地有好勁既生存能力,有啲物種什至可以自己整氧氣比自己,夠頂數月。

金魚/鋰魚
淡水魚,有牙,而且有啲物種會去咸水水域繁殖。

大家去一去個金魚缸,望一望你既金魚,再番黎睇。上面呢條咁肥大既魚,其實就係金魚/錦鋰,只不過係樣衰啲既果條。佢地係好慘既一種魚,一方面被視為「主要糧食」任人魚肉,另一方面被人捉晒去做「選擇性培慾(selective breeding)」成為你係金魚街見到既金魚。

食人魚

又稱Piranhas,同金魚係近親,但依家不算屬於Crypriniformes。有牙,仲要係勁尖既牙,有利於咬同撕肉。佢地源於亞馬遜,但慢慢去到孟加拉,什至中國野生環境都見到佢地。

佢地成日一群群咁生活,但唔係想合作搵食,而係怕比人食。往往人類被攻擊既時候都係水位底,令啲魚集中係一齊時先發生。咬既通常係手手腳腳,而且係去到醫番到晒藥費既地步。想去與piranhas共泳既人可以留意下。

佢地之所以有強勁咬力就係因為有呢個實淨既下顎,咬力係全球最勁果幾個黎。

Siluriformes
又稱貓魚(catfish),最主要可以分兩種,Ariidae(正常尾鰭)Plotosidae(長幼尾鰭)。大多貓魚都係淡水魚,但Ariidae較為特別,有咸水物種包括在內。

貓魚係Benthic Feeder(居於海底),而佢地既鬚(Barbels)既作用好似條脷咁,令佢地知道附近有無野食。

佢地弱視,但有完善聽覺,可以聽到聲音,同埋會用聲音溝通。值得留意係大部分貓魚係有刺既,有啲仲係有毒。

食法
鋰魚,呢啲肥甘之物最好就係做水煮魚 過程複雜所以略講啦
魚肉切片同醃,連魚骨都可以,不過骨攞黎滾湯再用黎整個汁更佳
開鑊爆香乾香料例如花椒8角辣椒,爆到有紅油出現再放薑蒜爆
再加入豆瓣醬炒,炒到香就加酒,鼓油果啲野,
加埋西芹芽菜同個湯/水,等滾再放魚肉,大火煮佢幾分鐘
食時加啲油/花椒油係面

水煮魚
臨近中秋當然係食薑葱煀鯉啦
啲魚膥魚臒真係

呢隻坑鯰好似係有毒
喺香港都釣到
啲人話攞嚟清蒸啲肉又滑又甜
有機會都想試吓

呢隻坑鯰好似係有毒
喺香港都釣到
有機會都想試吓

係咪係啲坑渠河道果啲
之前周中好似煮過,話佢地食垃圾食到啲肉都係垃圾味
食人䱽好恐怖
食人䱽好恐怖

其實都係
唔知點解淡水水域零舍多呢啲野

呢隻坑鯰好似係有毒
喺香港都釣到
有機會都想試吓

係咪係啲坑渠河道果啲

唔係
呢種細條好多
同係海魚嚟嘅

呢隻坑鯰好似係有毒
喺香港都釣到
有機會都想試吓

係咪係啲坑渠河道果啲

唔係
呢種細條好多
同係海魚嚟嘅

咁真係食得過

呢隻坑鯰好似係有毒
喺香港都釣到
有機會都想試吓

係咪係啲坑渠河道果啲

唔係
呢種細條好多
同係海魚嚟嘅

咁真係食得過

呢隻魚鰭上嘅刺有劇毒
比佢吉親可能會死人

呢隻魚鰭上嘅刺有劇毒
比佢吉親可能會死人

係,腹鰭,背鰭都有刺
連登少有高汁po 學野+幫推
連登少有高汁po 學野+幫推

多謝支持
辛苦巴打 學到嘢

不過d名詞真係會背到嘔

最後多謝分享知識
每次見到巴打都賣飛佛左先
辛苦巴打 學到嘢

不過d名詞真係會背到嘔

最後多謝分享知識

之前要背之餘仲要識分
而且係比啲又黃又爛既標本你分,相都無張
呢一個order好神奇,入面包括既魚深受金魚佬同眾多人既愛戴,同時大家都好怕見到佢地。佢地有好勁既生存能力,有啲物種什至可以自己整氧氣比自己,夠頂數月。

咩原理
巴打你全部post我都有追 超高質 可唔可以講下飛魚

咩原理

其實係我講同理解錯左 唔好意思

其實唔係自己整氧氣,而係用缺氧呼吸作用生存
巴打你全部post我都有追 超高質 可唔可以講下飛魚

飛魚下集到佢
lm

咩原理

同冬眠差唔多

咩原理

同冬眠差唔多

可以咁講
輕輕一推
樓主好認真咁講書
去到尾突然講食法呢個反差笑到我仆街
我鍾意
樓主好認真咁講書
去到尾突然講食法呢個反差笑到我仆街
我鍾意

我中意食野嘛
之前試過同其他岀field做research,做到咁上下佢地就去周圍睇下個海岸有咩得意野,我就走左去開石上面啲蠔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞