【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
其實水滴魚食唔食得嘅呢?

理論上得
樓主會唔會講蘇眉 翻車魚?
D刺有毒果d魚d毒係佢體內自製再分泌出黎
即係唔似蜘蛛果d咬中再注入
留名等睇深海魚
即係個樣好恐怖果啲
樓主會唔會講蘇眉 翻車魚?

下集

唔太明你意思
啲魚既刺有一個toxin gland製毒,啲毒儲存係條刺入面
lm

食法
所謂既飛魚籽,其實真係飛魚既籽,可以放上軍艦上面

然後一野攞起黎一野掉個師父,講"咁都上得大台?"
呢啲運動量咁高既魚當然要食佢既結實肉質啦,食魚子

睇完好想試飛魚刺身
https://lihkg.com/thread/399144/page/1?ref=android
其實啲希靈魚係用咩魚籽醃嘅呢
用番鯡魚籽
次次好認真睇嘅時候就會碌到個食法嗰頁
唔計魚 海入面最毒係海蛇?
lm
深海恐懼,不了
少見既高質post
樓主加油出多啲
https://lihkg.com/thread/399144/page/1?ref=android
其實啲希靈魚係用咩魚籽醃嘅呢
用番鯡魚籽

應該係喇,鯡魚籽又唔係貴

你意思係毒性?定攞得最多人命?
不過其實點計都係箱水母最毒
巴打有冇睇個外國一個節目係一個阿叔係河到專釣d 大魚同怪魚

係咪river monster
有睇過,講起就把幾火。我好記得個節目一開始講條大魚有幾勁幾恐怖,又加啲嚇人shot,又係度訪問原住民又成咁,點知最後個主持阿叔一係就話釣唔到,一係就求求其其咁釣條魚毛上黎話" the mystery of the ***** remains uncertain",睇到火都黎埋即刻就成個discovery channel cut左佢。

我記得佢有集講catfish
話有man eating catfish
但乜柒都搵唔到釣到條一隻腳咁長就收皮
鮟鱇魚煲去茨城縣大洗市有的食,每年11月當造會有鮟鱇祭,已經book定機票去食
真係要食要住入而d酒店食,攤當買既600yen得咁多,仲要無乜魚肉

可唔可以比番個煲我

住酒店果陣食過一次,呢兜野都係比個湯你飲

我以為又有魚肝,魚春咁好正添

個肝酒店D SET有,我都只係食過一次
春未見過

咁係咩味?

普通魚肝咁既味,係香,唔覺有咩特別

比食戟G靈吹大

我記得旺角勝利道間嗚門有得食 但我未食過

唔太明你意思
啲魚既刺有一個toxin gland製毒,啲毒儲存係條刺入面

你已經答左
巴打有冇睇個外國一個節目係一個阿叔係河到專釣d 大魚同怪魚

係咪river monster
有睇過,講起就把幾火。我好記得個節目一開始講條大魚有幾勁幾恐怖,又加啲嚇人shot,又係度訪問原住民又成咁,點知最後個主持阿叔一係就話釣唔到,一係就求求其其咁釣條魚毛上黎話" the mystery of the ***** remains uncertain",睇到火都黎埋即刻就成個discovery channel cut左佢。

我記得佢有集講catfish
話有man eating catfish
但乜柒都搵唔到釣到條一隻腳咁長就收皮

咪係囉
晒我時間
呢個post早一個sem出現咪好囉
呢個post早一個sem出現咪好囉

你讀咩?

你意思係毒性?定攞得最多人命?
不過其實點計都係箱水母最毒

就算計埋魚計埋陸地都好似都係box jelly最毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞