【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
電鰻唔係屬於鯰魚咩
樓主會唔會講蘇眉 翻車魚?

下集

Mola mola
電鰻唔係屬於鯰魚咩

唔係
佢地同一種叫knifefish(刀魚 ?)好熟。
相反鯰魚係catfish ,兩件事黎

不過我唔排除可能因中文釋名而產生誤會

下集

Mola mola

笑左

下集

Mola mola

個名真係好正
樓主係冇讀過進化論定係純粹行文style所以咁寫
樓主係冇讀過進化論定係純粹行文style所以咁寫

你既意思係指邊度?

你係話我寫到好似係物種有理性地選擇點進化咁?
想問下 點解我食田螺嗰時會食到有貝殼係入面。。

我有時都覺得同巴打幾有緣
User name又係毒男
大家都係9 up biology

ME都係生物JJ
BETWEEN建議巴打盡量用中文寫
專有詞用括號寫英文
咁應該會易D理解
例如頭足綱一睇就知係八瓜魚乜乜乜
但係就咁寫Cephalopod出黎只會令一般人R頭
寫鯨魚的進化史
鯨魚唔係魚呀
巴打 情緒同自我意識係點樣演化而成?演化過程同契機係咩?

呢啲我真係唔識
個人見解我會講情緒係一個心加生理既本能反應黎。有腦既時候就有例如驚,你會驚(心理),而且心跳加速同肌肉收縮,令你身體可以隨時走佬,本能黎。
而自我意識我真係答唔到

利申完全9up

你意思係果塊係個嘴既野?果塊叫operculum,佢地用黎保護自己。
定係你間餐廳無處理好咋

你意思係果塊係個嘴既野?果塊叫operculum,佢地用黎保護自己。
定係你間餐廳無處理好咋

佢可能係講緊啲田螺仔

定係你間餐廳無處理好咋

唔係呀!我食原隻嘅螺 係入面抽內臟有貝殼係入面

定係你間餐廳無處理好咋

可能唔乾淨
無相我好難比到真實答案你

定係你間餐廳無處理好咋

可能唔乾淨
無相我好難比到真實答案你

我真係想開下眼界

定係你間餐廳無處理好咋

佢可能係講緊啲田螺仔

我覺得類似田螺仔
但點解會有由螺仔係田螺體內?

定係你間餐廳無處理好咋

佢可能係講緊啲田螺仔

我覺得類似田螺仔
但點解會有由螺仔係田螺體內?

似洗得唔乾淨
繼續吹

話咁快已經講到去最後兩大group既魚類,而今集將會講Perciformes先

Perciformes呢個Order既魚係好好好好好常見,你去一去街市,當中起碼8成魚都會係屬於呢一個order。釣魚既朋友,你地釣到既大部分既魚,都會係呢一個order。泥鯭,紅衫魚,鯛魚,𩶘魚,什至吞拿,劍魚,大部分珊瑚魚,都係屬於Perciformes。

由於有咁多種魚,講緊既係全部脊椎動物入面最多樣化既order,大致上黎講呢個order既魚既特徵主要係話魚鰭上有刺(Spine)同個身型流線,無錯係好抽像同好無"特徵feel",但都無辦法。我都只會講下比較常見既種類。

Labridae(蘇眉同佢既朋友)

蘇眉頭上面個野雖然好突出,但係呢種魚最大特徵就係個唇。同好多魚一樣,佢地係會隨年紀變性。有啲細個做仔,大個就做女;有啲物種就相反。同時都係因為呢個原因,令佢地更加地受到過量捕魚既影響。
例如蘇眉,佢地細個做女,大個做男。你捉晒啲男,因為佢地大啲,咁咪無人捐精。
好多地方已經有法律保護緊佢地。

Scombridae(吞拿魚同佢既朋友)

佢地大部分都係遠洋魚(Pelagic fish),姐係基本上大家隨左係飯台上都無咩機會見到。特徵就係近尾部分有啲一個個三角形既"Finlet"。佢地會不停,好快咁游水,當中吞拿魚,正正因為有咁大既運動需求,佢地有一個"恆溫"既生理,身體部分例給眼,腦,心會keep住係25-33度,咁樣去令自己可以keep住用最少能量行最遠既水路。同時都係因為咁,佢地既肉係紅色。

Sparidae + Lutjanidae(𩶘/鯛魚同佢既朋友)

佢地好常見,而且好似樣,所以我混埋一齊講算。無論中英都好,佢地既名都係咁麻煩,所以佢地希望大家唔好同我嘈點分佢地 佢地既特徵就係無咩特徵(認真既話就係額頭個位禿左),而我對佢地既評價就係,大家都是snapper,何必........

Nemo(Pomacentridae)同Dory(Acanthuridae)

當然咁多珊瑚魚係唔止呢兩個family,不過得呢兩種擔當過電影男女主角。Dory呢種魚無咩特別,不過Nemo呢種魚叫"海葵魚"因為佢地身上有黏液,令佢地可以住係海葵入面而不受傷害,什至達到"共生(兩者都得益)"狀態。同樣佢地都係會變性,所以我好期待nemo老豆變女人聲既果一集 其中好值得留意既下圖

一個月黑風高殺人夜入面,大家見到月光。而海葵魚係繁殖既時候係計岩時間啲蛋會係滿月/新月果時出世。換句話講原來Marlin同Coral已經期待左好耐個慘劇係啲仔女臨出世時發生
Siganidae(開心時光魚,泥鯭同佢朋友)

泥鯭(Happy Moment),有毒刺,但唔會毒死人,只會引起痛楚同麻脾。好常見而且成日比人chok。

食法
3隻字,拖羅完勝

要熱食既話,都係3隻字,清蒸完勝

收工
Siganidae(開心時光魚,泥鯭同佢朋友)

泥鯭(Happy Moment),有毒刺,但唔會毒死人,只會引起痛楚同麻脾。好常見而且成日比人chok。

喺碼頭釣魚時
最驚隔離有對唔識釣魚又學人去釣嘅麻煩情侶
見過一次條女釣到條半隻手掌咁大嘅泥鯭
興奮得滯成條車咗落隔離個阿叔條頸度

喺碼頭釣魚時

多得佢唔少 有dat咖哩雞番去比老婆鬧

喺碼頭釣魚時

重要講,係俾隔離條死𡃁妹搞出嚟嘅

喺碼頭釣魚時

重要講,係俾隔離條死𡃁妹搞出嚟嘅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞