【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
睇咗咁多個post
結論就係 唔肯進化嗰啲都好難食

可能就係難食先生存到宜家
睇咗咁多個post
結論就係 唔肯進化嗰啲都好難食

可能就係難食先生存到宜家

講真,你呢個假設真係幾好
而咸水就叫Moray eels ,佢地有一個叫Pharyngeal Jaw,完全係一隻異型黎

聽聞係衍生出釣魚愛好者嘅禁忌
點解海馬、魔鬼魚個型咁奇怪?

佢地係點分類?
可唔可以介紹下?
一直唔明點解海馬係魚

通常所謂分類我地最主要係睇器官/結構,可能會睇埋DNA。外表反而好少睇,因為唔準確

例如點解海馬係魚,第一,因為佢地有脊椎,所以會係chordata入面,跟住佢地有ray fin,所以會係actinopterygii入面,如此類推地再分落去
好似睇晒樓主d post 作為半個bio人睇覺得好有趣 同埋樓主可以用大眾明白嘅語言 將繁複到癲嘅野 present出黎 仲有晒圖咁 我超敬佩
Notochord係脊索?
例子文昌魚
Notochord係脊索?
例子文昌魚

係呀
好似睇晒樓主d post 作為半個bio人睇覺得好有趣 同埋樓主可以用大眾明白嘅語言 將繁複到癲嘅野 present出黎 仲有晒圖咁 我超敬佩

多謝支持
而咸水就叫Moray eels ,佢地有一個叫Pharyngeal Jaw,完全係一隻異型黎

乜嘢禁忌
Pharyngeal Jaw 究竟係咩料,如果佢衝出來嗰下kick住左,咁咪成條魚收皮?

姐係肚入面仲有一個有骨有肉既嘴咁

乜嘢禁忌

Moray eels 即係「油錐」
流傳於釣魚愛好者嘅都市傳說:
釣到油錐,就要即刻放生佢,去另一地方釣;唔可以釣到超過兩條。
都市傳說又指油錐會食動物屍體(包括人類)。

乜嘢禁忌

釣到油錐,就要即刻放生佢,去另一地方釣;唔可以釣到超過兩條。

原來係油錐
留名學野

乜嘢禁忌

原來係油錐

豉汁蒸油錐
有釣魚,好似幾正,留名
有釣魚,好似幾正,留名

有無相睇下

Dragonet

Reeve's Moray

Clark's anemonefish

潛水JJ路過
巨骨舌魚係咪啲古老魚?
藍旗吞拿魚係咪無鱗?
三文魚要返去河產卵真係好勁
巨骨舌魚係咪啲古老魚?
藍旗吞拿魚係咪無鱗?
三文魚要返去河產卵真係好勁

巨骨舌魚係咪我上面講既bony tongue?

潛水JJ路過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞