【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
大家好 又係我呀
今次同大家淺談既就係大家一直期待既於魚漁餘如

:你個序係想點呀?係咪又想拖多幾個post呀
: 魚有好多,講緊既係脊椎動物入面最diverse既class,一個post唔會講得晒,請包涵

係進入大家食開/成日釣到既魚之前,我地先睇下佢地既祖先同埋啲老屎忽先,然後再慢慢帶大家入去於魚漁餘如既世界

脊椎動物的阿公
呢啲生物全部都係海生生物,而且係Chordata呢個phylum已經分左出黎,可見佢地係極極極之primative。佢地全部都有一個結構名為Notochord,呢條野就係脊椎既前身。呢個物種老到連頭骨都未有,以filter feeding方式,吸海水經過Pharyngeal slits同intestine,直接由anus 排出。簡單直接。例子有(仲未絕種,而且常見)

Lancelets/Amphioxus

Tunicates

頭骨的出現
各種壓力令到某物種覺得,係時候要進化喇,因而出現左新既結構:頭骨,並derived左Craniata呢個clade,例子有hagfish。係呢段時間,vertebral column都開始係生態上出現,例如Lamprey。兩種都未絕種。

Hagfish好似鰻魚咁,有眼,不過弱視。Scavenger,被捕時會噴黏液,而且打自己結(見下圖)方便走佬

Lamprey有牙,Lifestyle似水蛭

http://ichef.bbci.co.uk/wwfeatures/wm/live/1280_640/images/live/p0/36/k5/p036k5sn.jpg小心

Extra: 裝甲Jawless Fish: Pteraspidomorphi

相信呢張圖大家唔太陌生,佢地有強大頭外殻保護,不過個嘴仲未有jaw,只能吸野

顎的出現
去到一個點,大家都覺得一味得個吸字其實好快收得皮,所以某聰明物種諗到整個顎骨出黎,咪可以咬野囉 不過代價就係,要用自己既鰓去換番黎(呢個係一個非常關鍵既位,顎既出現係進化論入面好重要)

第一pair鰓骨成為上下顎,第二pair鰓骨移前,支持顎骨。咁個鰓個洞呢?就成為左鯊魚既Spiracle,同埋,好大機會,人類既耳仔

顎骨令到佢地可以咬住食物,唔需要再靠吸/水流,同時令到佢地呼吸能力大大提升,係一個當時好有優勢既upgrade

裝甲魚Placodermi(已絕種)
古時既魚大多數都有強勁頭外殼同胸外殼,而且呢個時候開始出現Pelvic Fin(腹鰭),可謂稱霸左大部分Aquatic system。而至於點解佢地會絕種,暫時最接納既講法就係因為一個Late Devonian既extinction event (海水位下降?+Algae bloom?)

頭骨化石

還原示意圖

食法
我自己就真係未食過 ,而且裝甲魚更加無可能食到
Lamprey/Hagfish呢啲魚我覺得會勁腥,應先以鹽勁散佢地,再以濃味烹調。例如直接炭燒加檸檬汁同點蘿白泥(日本果種),或者直接油炸再放椒鹽,送酒應該ok

不過泡菜國就有人會韓燒Hagfish(會噴黏液果條)

今集到呢度 下集講Lobe-Finned Fish(肉鰭魚)同埋佢地點樣走上陸地 有錯請指正
中意既可以睇埋我其他post

[海洋生物]淺談八爪魚/墨魚/魷魚
https://lihkg.com/thread/342416/page/14?ref=web

[海洋生物(2)]淺談海星/海膽/海參
https://lihkg.com/thread/343951/page/5?ref=web

【海洋生物】淺談鯊魚 (長篇大論)
https://lihkg.com/thread/347746/page/6?ref=web

【海洋生物】淺談蝦蟹
https://lihkg.com/thread/359042/page/9?ref=web
留名學野
高質
睇《鼎爺廚房》,就有大把魚類料理做法
留名睇食法

你咁樣,算係踩場?
腔棘魚

你咁樣,算係踩場?

我只係幽默講吓,請見諒。
轉正題,有張海鞘嘅相,咁奇怪嘅?似魚非魚?
入黎就係為左睇食法

轉正題,有張海鞘嘅相,咁奇怪嘅?似魚非魚?

佢地都係chordata呢個phylum入面,因為係佢地幼蟲既時候有notochord,長大之後先變得唔明顯。
入黎就係為左睇食法

真係敢食

我有時都覺得同巴打幾有緣
User name又係毒男
大家都係9 up biology

呢啲咁原始嘅魚有冇鱗㗎
呢啲咁原始嘅魚有冇鱗㗎

當然有
呢啲咁原始嘅魚有冇鱗㗎

當然有

講緊既係裝甲魚有,
而裝甲魚前既魚無
巴打真係讀BIO?
巴打真係讀BIO?

其實唔係算係
入黎就係為左睇食法

真係敢食

喺個爐到典吓典吓嗰條真心想試
入黎就係為左睇食法

真係敢食

喺個爐到典吓典吓嗰條真心想試

無人有興趣
無人有興趣

有呀

多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞