【海洋生物】淺談魚類 (序:由頭開始)

456 回覆
379 Like 1 Dislike
可唔可以講下腮其實係點運作

簡單地講其實好似肺咁

魚呑水進入鰓,當水流過鰓時,有微絲血管會進行氣體交換。
正評留名

樓主啲post圖文並茂好撚正

簡單地講其實好似肺咁

魚呑水進入鰓,當水流過鰓時,有微絲血管會進行氣體交換。

毛細管作用

Diffusion,係咪叫擴散作用
魚都會排尿?
佢地d尿點黎?

通常係個鰓度排。
我未見過

咁邊度製尿
蝦蟹同曱甴係咪近親
魚都會排尿?
佢地d尿點黎?

通常係個鰓度排。
我未見過

咁邊度製尿

其實我岩岩睇番,原來我講漏左
魚除左係鰓排鹽,仲會有一個叫urine bladder,專門用黎整尿

蝦蟹同曱甴係咪近親

雖然佢地同樣係Arthropoda 呢個phylum,但唔算好近
好多謝大家既耐性同支持

去到呢個位,終於要開始進入Teleostei呢個infraclass。
所謂既teleost其實包括大家日常生活所見既魚,大家去釣魚又好,買餸都好,所見到既9成或以上都會係teleost,可見佢地有幾多種 想當年背到我跪左係度

由於有咁多魚,我會分幾個group咁去講呢啲魚,每集講一group,而次序會以最原始既魚去最先進既魚咁去,睇下有無人睇得出佢地特徵上有咩變化趨勢

Anguilliformes

普通,平時係既鰻魚都係屬於呢個Family。留意下佢地既鰭係fuse埋一齊,而且無腹鰭。線型身材令佢地可以輕鬆入D波同入R波,係石隙生活無難道

淡水鰻叫Freshwater eels,身上無咁多花紋,而且無咁得人驚

而咸水就叫Moray eels ,佢地有一個叫Pharyngeal Jaw,完全係一隻異型黎

佢地既幼蟲係透明同扁既,叫做Leptocephalus

電鰻

電鰻(E. electricus)一般鰻魚係有好大分別,講緊係連個Order都唔同既分別。佢地產電既器官佔左4/5個身體,入面充滿細胞Electrocytes,發電時其實唔會電死人,不過會痛/麻脾,令人(潛水時)陷入危險

Osteoglossiformes

稱為"bony tongue fish",有一條有骨既舌頭,呢種魚係淡水生活,而且較為古老。大家可以留意下佢地既魚鰭同鱗,同之前講過既古老魚有啲相似。大家都可以睇下樓下酒樓個金魚缸有無佢地係度

Mormyriformes

又叫"Elephant nose fish"唔洗多講啦個最大特徵 。居於淡水環境,深受金魚佬們歡迎。佢地有一個好大既腦(Brain/body ratio既大),同時可以產生磁場感應環境,好似魔鬼魚咁。個象鼻呢,連接住個嘴,令佢地可以食到係泥土以下既生物。

Clupeiformes

最常見係罐頭入面,多數比油浸住。呢個family包括左沙甸魚,鯡魚(herring定anchovies?)佢地好基本,通常群居,食浮游生物,完

Elopiformes

又係一種好悶既魚。例子有Tarpon,Ten pounder等。值得留意既係佢地求生意志好強,比你釣到都係同你博鬥一番。唔好食,多骨。不過同鰻魚係近親,因為大家都有一個特別既幼蟲階段。

食法

一句講晒,炭燒鰻魚飯定食。先食串燒鰻肝,甘甘地充滿油香,跟手開始食個鰻魚飯,皮脆肉嫩加埋飯香,最後飲埋碗有魚腸既湯,用鮮甜作為結尾。sb 3講到呢度等我買張機票過日本食一食先
集集都有睇
集集都有睇

多謝支持
係咪所有動物都係由水生動物進化而成
巴打有無睇過水猿說 話人類由水中演化
你點睇
你點睇

就脊椎動物而言,我覺得係,之前有講過。
而"水猿說"我就咁google左,見到話人類同海豚親近,我就唔多信
終於有文

真心多謝你日久以黎既支持
你點睇

而"水猿說"我就咁google左,見到話人類同海豚親近,我就唔多信

即一般常識既脊椎動物,最早發展係魚>兩棲>爬蟲>鳥>哺乳?
你點睇

即一般常識既脊椎動物,最早發展係魚>兩棲>爬蟲>鳥>哺乳?

係,起碼依家我係咁覺得
點解海馬、魔鬼魚個型咁奇怪?

生活上需要
正評先慢慢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞