[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(47)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
Angry Boundary Street 訪問咗幾個傑志球迷

其中一條問題:
6. Who do you hate more - SCAA or Eastern? Why?

Nash Tang
This is a hard one, I guess its Eastern. At least SCAA know how to arrange home and away games properly in Asian level games.

Yuen Wing Yan
Eastern, two words: Peter Leung

Richard Bokhorst
Its a good comparison with the Dutch League, SCAA = FEY and Eastern = PSV. So, easy question: SCAA

Haily Mu
SCAA! Their fans do not make any sense!
Official: 流浪簽入港會隊長芝利卡士

流浪總監李輝立坦言球隊缺乏資源,而芝利卡士本身有正職,故此「人工」會較相宜;再加上本身流浪陣中「夠料」踢港超只得11人左右,這位中堅來投可加強球隊調動。

後備表示好撚hurt呀

垃立: 全部都係垃圾

港超真係得啖笑 超級業餘

所以有時大家見到我寫做 講超 唔使奇怪
今晚大埔公佈球衣
聽日足踵吹雞開記招

又知 難怪之前有人話有足總既人mon post

聽日打風

流浪總監李輝立坦言球隊缺乏資源,而芝利卡士本身有正職,故此「人工」會較相宜;再加上本身流浪陣中「夠料」踢港超只得11人左右,這位中堅來投可加強球隊調動。

後備表示好撚hurt呀

笑死

芝利卡士反而夠料踢港超? 笑左

當local既中堅難求

10年前就夠踢 踢左咁多年業餘完全唔掂

都叫頂到下, 依家流浪0本地中堅

當後備夠
其實係咪有班大陸人會留意香港波?
我見除左港澳台足球新聞仲有乜野大埔足球新聞

個大埔係唔係香港個大埔
西貢都有兩個啦

垃立真係好無恥
明知自己隊波廢
仲要年年霸住個港超位

請尊重流浪球員搵食嘅權利

笑死

芝利卡士反而夠料踢港超? 笑左

當local既中堅難求

10年前就夠踢 踢左咁多年業餘完全唔掂

都叫頂到下, 依家流浪0本地中堅

青年隊升幾個上黎咪有
香港青訓之父垃立
今晚大埔公佈球衣
聽日足踵吹雞開記招

聽日打風

貴人招風雨
元朗搵唔搵我做model

垃立真係好無恥
明知自己隊波廢
仲要年年霸住個港超位

請尊重流浪球員搵食嘅權利
其實係咪有班大陸人會留意香港波?
我見除左港澳台足球新聞仲有乜野大埔足球新聞

個大埔係唔係香港個大埔
西貢都有兩個啦

屌你 堅料
http://www.weibo.com/u/6333533615?is_hot=1#1503396448242

其實個page好似wfc
理文主場係黃衫黑褲

隻黃色真係好肉酸啊 山泥傾瀉啲泥咁
流浪又話唔要假鬼
今晚大埔公佈球衣
聽日足踵吹雞開記招

聽日打風

腳踵既人咪認囉, 等我黎屌柒你

上得黎既應該都唔值得俾人屌
流浪又話唔要假鬼

不嬲有用開
流浪又話唔要假鬼

不嬲有用開

比圖 美高 思希......
流浪又話唔要假鬼

你太唔了解垃立
佢唯一原則係要平
理得假唔假鬼
流浪又話唔要假鬼

你太唔了解垃立
佢唯一原則係要平
理得假唔假鬼

耀蛋講
好想玩fm17

等出18啦!
流浪又話唔要假鬼

你太唔了解垃立
佢唯一原則係要平
理得假唔假鬼

耀蛋講

好過南華大搞幾年家下財困散班
澳門足球資訊平台
2 hrs ·
【足總欠他一個尊重 - 譚Sir】
澳足易帥,澳門隊主教練譚又新以家庭因素為由暫辭職務,但相信明眼人也能看出此事並沒有這麼簡單。
有留意本地球壇的球迷,
相信也知道譚Sir一直致力培訓本澳年青球員。
在執教大代表隊之前,
也曾執教U17代表隊,
而現今大部分本澳球員亦是他培訓的青訓產品。
對於澳門足球,一直都是不為餘力。
譚Sir領軍澳門隊兩年期間,
取得歷史性的佳績,
連續取得團結盃亞軍、粵澳盃冠軍。
帶領澳足達到史無前例的高峰。
只是,U23的戰績實在是慘不忍睹。但其實上屆亦曾輸日本8-0 ,最大問題是球員質素的確比以往差。
筆者大膽推測,這次成績是易帥的一大導火線。U23回澳次日,便傳出易帥的消息。
自譚Sir卸任後,足總立即推出一系列新政策,如代表隊球員合約等。甚至以往連決選名單都不會公佈的Facebook專頁,都活躍起來。嗯,時間點真的太巧合了吧。
為什麼譚Sir在位時,沒有這些更完善的配套呢?
辛苦得來不易的亞洲盃外圍賽機會只打了兩場。老實說,作為本澳教練、球迷或球員,也知道這個機會很可能不會再有下次。真的是「機不可失」、呵呵!
就算要易帥,至少讓譚Sir帶完整個亞洲盃外圍賽賽事,因為這是他為澳門足球負出多年應得的回報。如果成績真的是不濟,到時候易帥也是無可厚非,廣大球迷亦能接受。
平時足總沒有宣傳、沒問題,
由我們球迷自發宣傳。
但對一個功勳教練,
連最基本的一些感謝的公關工作也沒有,
實在是太過份了!
絕對不能接受。
鄰近地區,
如泰國、台灣之前也是本土教練執教,
都分別帶領球隊晉身世界盃外圍賽,
其中泰國更厲害,能夠進入12強,
雖然在賽事中成績不理想,
但至少也讓教練完成這個賽事才易帥,
球員們亦紛紛在社交平台對教練表達謝意,可惜在澳足上,一樣都看不到。
連對主教練基本尊重也沒有、
憑什麼叫球迷繼續支持?
結語:還望譚Sir早日回歸,重掌澳足帥印。
澳門足球資訊平台 團隊上

睇留言有人好似對曉明蛇冇咩好感
缅甸球员没巴士载送。。
球员手表被偷窃。。
搞错印尼和汶莱国旗。。
而昨晚就发生了缅甸球迷被殴打至入院!
可不可以别再做些丢脸的事情了吗!这样做只会严重破坏我国的名誉而已!恳请各位做个文明和理性的球迷!

#火腿

source
大馬足球新聞
流浪又話唔要假鬼

不嬲有用開

無人要埋美高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞