[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(47)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
費蘭度來港後的事,大概不用再多說,聊一下他在巴西踢球的經歷吧,「我20歲時差點去了德甲。」他說,「什麼?」記者不禁驚呼。「是啊,那時我拒絕了原本球會提供的兩年職業合約,然後去德國,幾乎加入剛升班的卡爾斯魯厄。」可是轉會操作何其複雜、經紀如何狡詐?當年只得20歲的費蘭度最後失望而回,「經紀說,跟球會在價錢上談不攏,球會卻有另一說法,總之是拉倒了。我既不懂英語又不懂德語,只能聽天由命。」

【港超開鑼】從德甲夢碎到港足先生 費蘭度來自衝動的快樂
https://www.hk01.com/%E9%AB%94%E8%82%B2/114175/-%E6%B8%AF%E8%B6%85%E9%96%8B%E9%91%BC-%E5%BE%9E%E5%BE%B7%E7%94%B2%E5%A4%A2%E7%A2%8E%E5%88%B0%E6%B8%AF%E8%B6%B3%E5%85%88%E7%94%9F-%E8%B2%BB%E8%98%AD%E5%BA%A6%E4%BE%86%E8%87%AA%E8%A1%9D%E5%8B%95%E7%9A%84%E5%BF%AB%E6%A8%82

01高質專訪

費蘭度

錯account
急問 有冇方法可以上網買到兩張東傑既學生飛
事關聽日仲未得閒去買

聽晚踢啦wor
你聽晚去到旺角場一定有飛買
事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣
你呢個時間都去唔到仲睇黎做乜
有黎生不愁冇蛇齋餅
夢想$100睇晒全季主場,傑志$120睇一場

又係黎同光 做到超平

係得黎同光先會咁樣賣大包法,但以尖咁既陣容,賣大包都未必有好多人受
事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣

要收工先去到呀陰公
唔會爆架咩 以為大戰會爆場

事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣

要收工先去到呀陰公

上年收咧戰爆過一次咁大把
如果求其一場大戰都爆
香港足球就有希望喇

又係黎同光 做到超平

係得黎同光先會咁樣賣大包法,但以尖咁既陣容,賣大包都未必有好多人受

青衣wfc
事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣

要收工先去到呀陰公

如果求其一場大戰都爆
香港足球就有希望喇

唔知幾時先會有第一間港超球會有自己主場(畜力係中國波)

又係黎同光 做到超平

青衣wfc

青衣其實已經方便過唔少球場,隔離係青衣城,睇完波都叫有個地方行下

我谷就真係…
揭幕戰傑志對東方
估計入場人數 4000-4200

參考:
上季首循環傑志對東方入場人數 3843
上季揭幕戰東方對大場入場人數2216

3000到
事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣

要收工先去到呀陰公

季初wfc
吳偉安復出延續傳奇 為未來豐富人生閱歷

今年3月,中國前國腳吳偉安經過15年職業足球聯賽的經歷後,帶著踢遍亞冠、中超、中甲、中乙賽事的傳奇故事掛靴,事隔半年,他將在本星期的港超聯賽復出,以R&F富力領隊兼球員身份,在另一個聯賽延續傳奇。當日帶著「想踢球沒人要」的慨嘆告別,蟄伏半年後本著享受足球的想法復出,為的是追求新體驗豐富人生閱歷。

「一個球星,想踢球,沒人要,所以退役囉。」大約半年前,吳偉安帶著如此慨嘆告別職業足球,回想當時作出的掛靴決定,他說自己未至於「沒人要」。「也有聯繫個幾支球隊,想繼續踢內地聯賽,但都未達我的要求,想想也到了退役的年紀,所以下了決定。」不過,靜極思動的他對足球的熱情未死,今夏成為R&F富力的領隊後,會方期望藉其經驗及技術帶動年輕人進步,吳偉安也樂得復出、兼任球員,更將以隊長身份再次在綠茵場馳聘。

周四下午的港超季前記者會,吳偉安代表R&F富力上台展示球衣,其隊中地位已是顯然易見,而闊別職業足球半年的他,隨隊到泰國集訓也是練到足。「畢竟我的根底尚在,只要體能跟得上,技術、比賽節奏這些都不難解決,身體調整好的話再踢比賽對我來說比較簡單。」話雖如此,吳偉安本月初已為深圳超聯球隊鵬城協和輝在全國業餘聯賽奪惠州賽區冠軍,也算是為重踏職業賽場作了一次熱身。

2002年在中乙廣東雄鷹開展職業足球路,15年來吳偉安踢過國際賽、亞冠盃、中超、中甲以至中乙,再加上早前出戰俗稱中丙的全國業餘聯賽,其傳奇性履歷已相當豐富,如今再添上一筆港超,他說嘗試不同聯賽、豐富閱歷,對將來帶隊或執教都有幫助。「我也是享受足球為主,也協助年輕人不要在成長路上走太多彎路。」他說。
Ikea搵大豪拍廣告
唔知有冇wow到

做爛市可恥

咁你入唔入呀

好抵wo
Ikea搵大豪拍廣告
唔知有冇wow到

講多啲?
事關聽日仲未得閒去買

通常都係開波個半鐘前賣

要收工先去到呀陰公

如果求其一場大戰都爆
香港足球就有希望喇

近十幾年爆過兩次咋喎

01真係高質過百份好多

我估01有graphic designer?

01有,其實間間press都有,只係質素問題,同埋叫唔叫得郁果邊幫你做graphic姐

人地01體育一個page, http://on9.cc就香港波一個page, 擺到明係比人圍爐用

Ching好熟行情喎

唔熟,但因為journal grad而知少少, 有諗過做體記但最尾都係放棄

東小儀=Kannas?

做爛市可恥

咁你入唔入呀

好抵wo

去到咁盡
馬拉冇得對澳門搶分

why

馬拉隊去唔到澳門 打風

仲有場緬甸可以刷分

你估緬甸易打咩

好睇心態
前年主場對支那前友賽佢地派班小朋友俾香港隊增強信心
之後返主場認真踢就另一班波

返主場炒香港嗰場平均年紀仲細,喺緬甸,如果喺25歲前仲係唔拖唔水,就會好快被淡忘,新一批球員就會上位。
Ikea搵大豪拍廣告
唔知有冇wow到

講多啲?

睇電視睇到
佢老婆同疑似大仔都有份

Iris>kannas

Iris

Kannas佢好似得155cm。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞