[最後兩場PO] Phoenix Suns 鳳凰城太陽球迷討論區 (53)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
反正我地要個真控,佢又同kd fd。
3年max,傾最尾個年球隊option就正。
beal去船又唔會reject
係,佢神個年可以限制到mvp jokic
果年人地咩陣,又無Murray ,又有36歲既波叔真係軍訓肥仔,依家未發力都打殘湖,真係唔好再講ayton
都係的,佢下限真係但起上黎同個藍領一樣,10+10
希望下場直接BOL上STARTER, 唔好再咩ONEAL守TOWNS, 今場就係開局同Q3開局同樣比TOWNS 打開局勢
其實當年除了Ayton
bench仲有多兩隻肉腸
講真西岸
Jokic 狼雙塔
okc 小牛stretch 5
我哋個陣都係對唔到
所以三巨要屌打呢一點係好關鍵
算啦, 我地叫得三傻唔係無原因, 呢隊野需要一個LEADER, 成隊由教練到球員都SOFT, 無氣無力, 愈打愈沉, 沉到底先放開手腳
手長腳長,至少守到下先。
唔明點解bol上咁少
驚佢犯錯囉, 但其實根本個個都不停錯, 同埋唔係做得岩就嬴, 好似係街場撞到D 米9高, 你做岩, 咪一樣比人屈高
燈一燈先
希望下場直接完
唔使打到Game 7
我一直支持beal trade既
一來cp3退化其實好大, 一入到playoffs其實你一過半場人地一壓你cp3唔俾你太多空位已經可以廢左佢好多
(當beal既速度對狼已經咁費力, 我好懷疑cp3一過半場mcd/naw已經哄埋嚟迫你放波)
二來如果唔換beal, 留返個薪酬空間簽其他勁野然後再勁夾隊波其實都只係一個幻想, 太陽只係選擇一個保底方案而失敗左
三來beal + booker + kd原本係可以用ayton換個大型側翼去分擔三人特別係kd既防守壓力, 與其話beal trade失敗我覺得用ayton trade d唔岩用既先係重點(仲要allen已經屎忽撞棍大爆發)
四來其實beal季尾已經都已經上返力(當然身價不符), 只係大家見佢一炒就屌咁解

就算幾唔睇好beal都好, 我諗無咩人會諗到三個生涯平均20+既球員同場都會進攻便秘掛
本身都以為beal + booker 兩個做到雙能衛就好易打 點知
Ayton個trade係衰搭埋camera ,感覺佢會幾岩呢隊太陽,一個可以領防,跑跑跳跳,有d size既角色球員
我覺得問題係無一個體系真係運作,我地好多時都只係單打體系,所謂point book/beal,感覺就係靠佢地個人能力去創造d機會,當佢地受限制,係高強度比賽就經常TO爆炸,我諗番轉頭感覺係咁,今季我地球迷成日問到底打緊乜撚野,就係無體系
反而教練團隊問題好大
其實三巨合體之後, 好多由小至大既問題都無改善過 (其實合體前都已經係咁, 只係beal未出所以只假設陣容不完整而衍生)
1) 成季球隊出場都無咩energy, 一副hea打都食硬你既面口 (其實頭2場我都仲有咁既感覺)
2) 對手一起手, 好多時直頭會4條友衝走想打反擊, 但明顯打到反擊既機會好少, nurkic一搶2搶輸或者對手直接零對抗下拎返long rebound既機會仲多
3) book成日拉到8秒先過半場, 你又無戰術, 即係你經常得16秒去玩iso
4) kd場場都用大量體力去拎位post up進攻, 一post up就中斷進攻
5) 唔用bolbol同young, bol既身型就算進攻無貢獻, 防守都起碼可以干擾下對手既傳球路線, young一出場都睇得出佢攻防站位都係有腦既, 明明好好用但死都要雪
6) 大比數分差都好遲先收主力
7) beal無組織, 但分波都仲可以架麻, 但9成時間佢殺入籃底draw到中鋒防守, 無位上的話都係無人衝入底既help既(可憐既係嗰1成係eubanks), 無人help咪望外圍囉, 但屌外圍嗰4個都企定定唔現位既點交, 最後咪見到beal又炒beal又to
8) nurkic籃底完全度咁差, 教練團隊有無針對訓練, 就算無, 其實太陽可以製造下nurkic大蝦細既場面博下犯規, 但好少見
9) kd身型薄, 但想一下太陽點用frye, 點解太陽唔可以當kd係frye咁用
10) 最嚴重亦係最失望一點, 點解教練團隊會容許球隊打到呢一刻仲咁多低級失誤, 無默契既傳波, 軟弱無力既傳波, 踩邊線, 其實呢d失誤係話俾大家知你未ready場比賽

我都係嗰句啦, 傳波能力唔錯既nurkic + 今季三分王 + 三巨
你進攻都可以無章法, 只流於單打或者一招nurkic高位傳底線kd
我唔覺得下下一句"beal同booker overlap所以咁"就可以解決
Vogel睇落都唔擅長整個體系出黎 由其weak side走位 off ball screen off ball cut-in 好少見太陽做
呢排睇塊 班正選5個人都好知要做咩 好少企係到睇波
受限制其實預左, 但問題係受限之後其他球友角色係企定定睇波
做多一步就係接波再回傳俾三巨喺後一步受壓
都叫拉空左一步既空間, 但就得返5秒內你去射
其實你講呢d, 我唔相信正選5人加oneal, eg呢d質素既球員會做得差
問題係一開波太陽既戰術就只有ball to kd ball to book ball to beal
真,籃球高度同大隻好有用。
curry小球屈速唔係咁易,而加nba又轉型緊
我地角色球員無size,比你cut入去都係送block,唔同小牛,jones pj gaffxxx個個都可以接餅拆屋,同埋我地個單打體系就係kd/書拎波,比人double,掉出黎中間/葫蘆頂,再傳到corner 3分,容易針對
中鋒都進步緊,以為Gobear專比人撚狗,依家腳步都進步左好多,罰球又準,呢個series 起碼8成命中
我未見過冇正常pg/控球嘅球隊係有單打以外嘅進攻體系
所以我先講上年嘅骨幹係有條件build到一個唔錯嘅體系
佢好肯換出去換防
就算比人食都要話比人知 唔可以比你輕易入到波
呢d就係佢dpoy嘅態度
ft佢比人針對過又苦練
講真我哋前狀元有佢態度就成咗材
果件就算啦,不進反退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞