紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
我話你知 我每日行30分鐘返工的
我已經唔要求你行路咁極端
踩單車都可以做到同樣效果

咁我叫你踩單車
你會比啲咩理由我去拒絕
咪就係唔方便
咁依啲解決唔到咩
早啲起身 遲下到咪得

講真 你話膠唔環保
我都可以話用盡石油副產品
一樣都係環保的
企係道德高地譴責人有幾難

每個環保撚只要將自己條標準當成唯一環保準則就可以,即係好似而家咁

所以次次用返同樣道理問返佢地,點解唔可以行路返工,點解唔可以減少生育,佢地就會話你極端,因為佢地只係顧自己果套標準
環保從來係講個心
你都無環保呢個心
有呢個心無論要使多幾多錢
使多幾多資源
都會做
所以搬屋就解決到
點解唔搬?
無錢唔係唔環保嘅理由
環保撚唔敢入黎
咁你又做多左,要引戰唔係咁架,定你係小學生黎,講既野都咁低質既
一早已經宣傳/教育咗自備餐具係為環保,係你扮睇唔到。

巨嬰香港人永遠要人地就自己,永遠唔肯付出
咪就係 每個人個condition 都唔同
自然 每個人嘅需求都唔同
我冇資格批評你返工遠而唔行路
咁你亦都冇資格批評同限制我因為我嘅困難去尋求生活所需㗎喎
香港嘅返工時間平均係47分鐘 行路嘅話就即係三個鐘以上
但係我未見過有人用餐具係10kg 未見過人洗餐具洗刺個鐘 除非你係弱智
你個世界得1同0
你唔好為駁而駁
1粒鐘成飯,公司接近100人,我當你淨洗餐具用半分鐘,你預每人用10分鐘食飯?
其實關於踩單車返工,環保撚們有冇考慮過部車擺邊......先唔談論有幾多人做到,而係配套,邊得黎咁多位?
而共享單車帶出既問題已經有實果比大家見到,所以唔洗再討論
某d國家,環保 = 比個原因比錢將巿民嘅錢分比自己友
個問題係 你做到 唔係人人做到

我住得近 可以行30mins路返工
(其實都唔近 都要跨區)
咁我唔會因為你搭車遠
而要求你 因為只可以行路
所以要搵份距離短嘅工

同你依家 我話唔方便帶餐具
你叫我帶袋一樣
你地為環保講到咁理想,點解唔考慮轉工?唔係為駁而駁啵,你地唔做多一步?
我地有水樽機
拎返屋再洗
衛生到,我返完工出街陪女仲要拎住支未洗叉匙,到時同女食飯直接用埋好唔好
環保撚個世界係得0同1架啦
唔係點解會立法禁
你哋鍾意0同1
咪跟你哋囉
又唔滿意
如果所有膠都唔俾用咪得0同1
過海返工點行路?你唔好為駁而駁啦

不過我唔駛返工嘅時間,成日都行路,次次都行起碼兩個鐘,同一時間我又會自備餐具,要比嘅話我係唔係比你更環保?

環保唔係做咗其中一樣野就完
係反環保撚冇環保嘅心
咩宣傳?咩教育?

根本就無,普遍性係邊? 無一個宣傳我係記得,亂扔垃圾罰款就聽得多

同你老母有教育有宣傳你都講得出,唔撚係播條片就係宣傳,講下就等於有教育,你你老母仲想推卸責任?

你哋班環保撚連咩叫宣傳同教育都唔知啊,睇下政府做咗啲咩嘢就知,根本乜柒都無

你睇下日本點做先啦,你班環保撚先係巨嬰,要求香港人就你哋,收皮啦
問題係有自備可重用餐具同環保即棄餐具比你選擇
你都無啦
唔盡力環保
行下路有幾難?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞