紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
自己唔在意嘅就叫犧牲少少方便
自己在意嘅就叫必要
真呀 成班友淨係識口up up
阻住人正常生活 又唔比啲貢獻
要環保 就整回收再做廠
日日9 up 排廢氣
同意,與其俾班垃圾不如研發真係環保可用嘅即棄餐具仲好,條氣都順D
死晒啲人實現真環保
環保 唔係問題
最怕 果班環保到上晒腦 嘅癲人
錢問題係資源問題,你左翼都講㗎喎
政府impose一樣嘢落嚟,係咪應該都有責任提供補貼誘因呀?係咪應該做好自己做好回收先呀??定左翼係睇唔到政府不正㗎?
Yes唔洗繼續用最環保

利申機構義工
公共交通唔係因為經濟效益而存在,而係作為其中一種交通手段,有佢存在嘅必要性。

以前夠冇咩人講環保啦,但個社會會進步,反環保撚反而想原地踏步
笑L咗,電動交通工具
咪又係將d污染轉移晒去制造電池到,
邊有環保過,環保撚剩係見到面嗰浸後面咩都當睇唔到
回收同自備餐具可以一齊做

其實你自備可重用餐具,仲幫你慳咗錢,駛咩要補貼
而家香港都唔係全部膠餐具禁
Every $1 invested in public transportation generates approximately $5 in economic returns. See how public transportation funding contributes to the economy, beyond connecting commuters to their jobs.Apr 3, 2024
就成效計
如果所有人都唔揸車返工
真係可以減低到碳排放所以環保啲
但而家禁膠餐具
然之後用返成本較高實用較低嘅餐具去替代
真係睇唔到環保咗啲咩
唔覺得地球會因為呢個政策要一絲改善
唔係尻做架,環保只係一項生意,比商家佬同官員利益輸送用
我真係唔想解釋多次你個農藥論
我唔想打咁多字
極端做法適用於極端而解決唔到嘅結果

膠 係咪咁極端?
咁極端 你唔全面禁膠?
呢個只係一個公共交通帶來嘅效益,但唔代表公共交通係為咗呢個原因而存在
???點幫我慳?時間就是金錢,幾十人喺公司pantry等洗叉? 只要回收使咩自備,你啲膠係副產品,始終都係要用,比人類用多幾轉去回收唔好?
因為仲有d膠未有成熟替代品,不過你都支持全面禁膠?
交通本身就係為咗運輸,發展經濟工業
交通普及,係為咗整啲人去返工
點解佢必要?就係因為人要返工
公共交通,就係為咗最efficient去車人返工
邊樣唔係因為經濟?
唔可以分開時間洗,唔可以拎返屋企洗?
柒頭
你講緊餐具呀 唔好撚spin
你咁撚大大聲講 share下
有幾多 露宿者 好似你咁講 洗餐具用
因為你concept係用傻鳩木餐具取代膠 但係環保撚係想用自備餐具取代膠
其實方便人嘅移動,返工只係其中一樣野
你同全公司老細講食飯俾夠3粒鐘囉

仲要拎返屋企洗咁衛生,你不如唔好洗直接重用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞