紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
好多露宿者會自己有個鐵盒去分飯留做聽日食 咁係咪會洗嘢 飯盒係咪餐具?
點分開?放lunch就12-2,定我要為咗環保遲啲食?
你都幾撚核突,拎返屋企先洗係幾多個鐘,一係攞十張廚房紙包實?
佢叫你地用紙飲管啫
牠自己用膠飲管
係行人路上踩單車對行人有危險,而且香港市區行人路太窄,要整單車徑涉及成個市區路面重整同行人路擴建等等,所以唔係立法問題可以解決。同埋人幾十年返工時間 一定會轉工,不斷搬屋意味舊傢俬唔啱擺 棄置同買新傢俬問題會製造更多垃圾,所以你講既一係唔可行,一係無助於達成環保。而自備餐具係可行而且有助減少垃圾達到環保目的
分開還分開,洗還洗
我指嘅全面禁唔只餐具喎
膠紙 電缐

因為仲有d膠未有成熟替代品
餐具咪又係一樣
你紙餐具做到 唔易冧 方便唔洗攜帶
品質可以完全取代 膠餐具
佢哋反你 咁係佢地錯
佢哋心理變態
人點解要大量移動,主要原因係咩?
去玩?增廣見聞?
點解人種田無移動嘅需要?左翼喎
膠餐具先唔衛生
全世界用緊即棄膠餐具添 點解你要禁?
其實洗兩三支餐具要幾多時間? 最多咪一兩分鐘 點解你地講到要好多時間咁
咪撚講,分分鐘條友環保到涼唔沖屎唔抆

不過環保撚嘅想要係需要必要,佢哋唔想要嘅嘢就唔應該存在
如果佢唔洗 即係根本無你講嘅食到痾喇
全公司得你一條友要洗?
屙咗通知你,露宿者依啲食唔死就無事啦,我呢隻靚靚叉要用洗潔精捽得靚靚仔仔呀
好多露宿者自己拎膠盒 食剩就咁留做聽日食
咪又係膠盒
我絕對唔信你搵唔到時間洗餐具,仲未計好多人其實午飯時間以外走去pantry洗野
Audit狗死都唔得閒死,你真幸福做個無所事事不學無術嘅左翼
全公司選擇外賣返公司食都係一部分人,而呢幾個 又可以一半人公司洗 一半人返屋企洗,同埋公司有pantry 又有廁所洗手盤 已經有兩個盤可以洗啦
你公司得10個人?
未有走膠果陣公司淨洗餐盒都日日要排隊,仲要已經係分咗人係「工作時間」到洗,真係用埋重用可能洗到放工先洗完
建議你落去睇下 派俾佢嘅膠當然大把 但係佢地keepkeep埋埋都好多可以重用嘅
咩原因都有,不過可能你除咗返工之外唔出街
你呢D不事生產成日on99坐係office 當然係幾時洗都得
香港行前一步有咩問題?仲要唔係全部膠餐具禁
班環保塔利班同原教旨主義嘅人一樣,執著住所謂基本嘅嘢就要所有人跟,但就唔考慮社會不斷日新月異,仲執唔執行到佢哋啲離地嘢

乜嘢海龜俾膠飲管塞住,令到佢哋窒息⋯其實用乜嘢掩住海龜嘅呼吸系統都會窒息,海灘多垃圾咪增加佢哋窒息機會,要改善呢個問題應該係提高個人嘅公德心同埋改善垃圾處理問題,而唔係關膠飲管事。唔教育市民要有公德心,反而要禁呢樣禁嗰樣,做一啲擾民嘅嘢,係咪搞錯晒啲嘢?

使用重用餐具係好,但都要用洗潔精、紙巾、食水去洗返乾淨,某程度上都係污染環境,只不過係心理上有分別,就算用手食都要用番皂同食水洗手,唔好食飯呀咁⋯

唔該做好垃圾分類、回收先同人講要環保,乜嘢周邊設施都未搞好就學人講環保,未學行先學走!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞