紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
我支持減少私家車數目,鼓勵人行路/踩單車/用公共交通工具,外國好多城市都做緊。
想知行路返工有幾難,唔識搬去近D公司地方住?
即棄 唔識字?
好似有一年特別多藍天
咁經濟唔好,環保撚冇晒金主,仲點靠環保食飯
行路返工要行十個鐘 搬屋行路搬唔到 依個就係難度
咁自備餐具呢?
我搭公共交通工具返工放工,好環保

反而係反環保撚好似永遠都幫住d資本家/權貴,然後搵環保人士出氣
配套不足 你學咩人講野
你冇誘因去叫人做你樣野

如果全城推行禁燃油車
而假設電車發展未成熟
叉爆電都淨係可以行30mins
你會唔會踩單車返工?
何漢威食屎啦仲環保啊
PFAS ..... forever chemicals

自己帶餐具,鐵叉鐵羹
你都識講而家學校,咁總體呢?香港後生多定中老年多?你認無配套咪姐係所有野鳩up囉,講出來件野原來無意義咁邊有人做?你當人傻嫁?
即係冇心環保囉
短距離我都支持行路,長距離未搭公共交通工具
同商家佬講未,記得叫政府禁埋私家車
周街都係呢啲弱智環保copy & paste
點解你唔係行路咁唔環保? 你撘交通工具已經係幫緊你口中既資本家
下?
我行路返工5分鐘咋喎
係咪你唔肯做咋?
無人叫你行路搬屋呀
叫你行路返工咋

我都知返工要行路同自備餐具一樣咁困難
但唔係做唔到架嘛
點啊 唔敢答我原來拎套餐具只係幾十g 拎包煙都唔止 然後洗套餐具一分鐘都唔洗?
行路同搭公具交通工具一樣咁環保,視乎路程長短

其實我都唔想公共交通工具比資本家控制
你唔從教育入手,講經咩,一係你身體力行,每日拍片同宣傳自備餐具嘅好處

你上連登挑機有撚用?

唔好講到自己好環保好高尚,你都只係自我感覺良好,你始終乜都無做過

只係識怪人唔改變唔環保,但從來無實質行動去宣傳

偽善環保撚
你邊份工行5分鐘 落樓下做保安定入筷子?你自己講出嚟都說服唔到自己喇
點啊,唔識搵份樓下就返到嘅工做?定係你享受緊坐係寫字樓逼人地跟你果套先叫環保呀
同環保無關:
我諗好多人都想落樓行5分鐘內到公司

d老闆最想既係員工訓公司樓下條後行,即call即到
自備餐具同即棄餐具一樣咁環保
好多人要跨區返工,行路嘅話唔知要行幾耐

自備餐具容易得多,極大部份人都做到
成日搵海龜吞飲管去反塑膠
問題唔係膠飲管 係飲管點解會係海入面囉
係要搵方法處理佢 同埋嚴懲拋垃圾入海既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞