紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
點解你覺得佢地唔會重用啲餐具
唔係易就有責任做㗎喎一向50蚊買外賣包用到嘅餐具,依家少咗個用到嘅餐具又係50蚊,又無平2蚊政府綠領嚴人寬己,回收業唔做好,回收箱入面嘅嘢直入堆填之前執柒間喵坊又唔見綠領打打氣?
你收皮啦
使撚你鼓勵
而家係立法強制唔係鼓勵
唔好講得咁好聽
你都未明重點
就係環保
唔可以比較
唔可以強迫

因為每個人有自己選擇
去面對自己嘅condition
去面對自己嘅生活所需
去面對自己嘅處境困難咯
班環保友真係咁環保就老早接哂D回收業去做啦,但三色筒咁多年都仲係直去堆填區
對佢地嚟講用電坐交通工具係生活所需,你用膠就唔係,個龍門任9佢擺
因為公共交通有存在必要性,而行路/踩單車亦唔能夠完全取代公共交通。

反而餐具有環保餐具提供,你又可以自備可重用餐具,有替代品。
建議cut走曬所有環保ngo
將budget放落去科研嗰度
更有公信力更環保
條街周圍都有水龍頭?入musea洗呀?紙皮攝住支洗潔精?? 一定係掉撚咗佢再話自己無派飯團體邊個課金比佢買重用餐具?到時派派下飯話sor呀唔夠叉用你用手食啦
依啲關政府事嘅,睇唔到啦
環保撚真係世界級毒瘤
屌你老母要含家同你一齊陪葬
死撚左佢啦
叫環團幫手去立法咪得
同埋返工太遠唔撚識搬近啲?
一切一切唔環保行為都係藉口
開冷氣既所謂環保L
淨係做冷氣軍師
林超英講野都有說服力過佢
你交通工具政府都識補貼,啲飯唔比餐具有冇得平?
林超英搭私家車的
大部分國家無禁膠餐具添啦

而家講緊環保呀
唔係人做我做
人唔做你就唔做
環保人士係隨波逐流嘅人嚟架咩?
你真係幾撚好笑 同 幾撚kam
屌你老尾 叫得露宿者 你覺得人地 好撚多位放野?
有位都放貴重物品啦
會唔會 咁撚得閒放餐具?
再者 佢地會唔會咁撚得閒 去洗餐具?
唔撚柒會洗 然後再用 啲菌多到夠佢地痾鑊金
你係咪環保到 傻撚咗?
全世界都用緊膠餐具添
咁點解你要禁
唔可以強迫個原因係咩
我意思唔係話因為環保就可以迫人做咩都得
但係點解環保就要全自發做

例如日本回收都係強制 好多國家都係法例去規管環保
咁樣講其實佢地唔應該存在
每活一分鐘都消耗緊地球資源
你有選擇架,而家冇強迫你。但正如農藥一樣有d野係需要禁
洗定攝喺邊呀?件衫度?定啲紙皮度???係咪咩撚咗個袋以為全世界都應該係有袋?唉不如禁撚埋袋啦,每人分配一個厚實膠袋做手袋,環保呀,做少少嘢可以幫到地球呀
基隆茶餐廳已經開始做呢樣野,你未走去屌柒其他唔跟嗰d食肆囉

香港人講到尾又係錢嘅問題
環保呀而家
同你講經濟效益?
有咩咁存在必要性呀

膠餐具無存在必要性
就唔會用咗幾十年啦
你而家話要進步
廢咗啲膠餐具

我而家夠話要進化
廢咗啲交通工具啦
你就真係kam喇 不如你試下關心下啲露宿者睇人人地點生活先喇 網上9up想像人地點點點就叻 露宿者分分鐘係全港最環保個批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞