紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
講嚟講去 其實自備餐具係可能 只不過執行細節上(幾時洗/點樣安排輪流洗餐具)等等有問題姐
環保呀
出街使用咁多資源
就算出街
我都唔搭車

環保人士喎?
主要呀柒頭,你睇咩時間最多人搭?左翼
唔好意思

毒得滯揸開車
食飯時間係得咁多,定係因為要就你地環保要冒住收Warning / 俾人炒嘅風險去做?

呢D咪就係你地自己講嘅生活需要囉,點解你坐車係需要我用膠餐具就唔係?

根本你地班環保友係唔合理
當然係要用水 洗潔精,但比較洗兩支餐具既用水量vs每次扔棄即棄餐具 做成垃圾污染,唔使講都知邊個大啲啦
只會拋個問題出嚟,唔諗埋個配套點做

如果環保人士走膠同時有適合嘅即棄餐具,我相信呢個Post有90%人都會支持你地,但而家就係冇替代方案,用一句環保撚講嘅話就係生活需要所以冇辦法,所以先會去反對
又係你呀ching你唔好咁啦
咁講乜都有可能㗎喎

講嚟講去 其實行路/踩單車返工係可能 只不過執行細節上(幾時起身返工/點樣安排彈性上班時間)等等有問題姐
咁公司可以酌情增加每位要洗餐具同事午飯時間10至15分鐘,呢個都係執行層面上做到(政府可以要求僱主執行政策)
寰哥:市民普遍支持
上面咪答咗囉,香港法例行人路唔比踩單車,定你想我犯法呀? 住太遠無可能行路,所以你講嘢根本唔合理 打橫嚟
咁即係你自己都承認咗配套未做好就夾硬推啦,即係你地係問題源頭

當初提案俾政府你地唔諗埋呢D?到落實果刻咁大反彈你地先去諗?仲要係到護航
同嚟緊垃圾徵費一樣,提案果陣唔諗可行性,只係識產生更多問題,之後就死撐
其實我都認為推行政策要考慮埋細節或配套先推出,等於我都認為政府要做好垃圾分類(擺多啲3色桶) 廚餘收集(增加廚餘機數目) 先推行垃圾收費,但政策細節要做好改善 唔等於該政策有問題或行不通 吧
如果乜都事在人為 講真乜都有可能

每個人都有唔同condition 有唔同追求嘅野

唔應該迫人去跟你

正如有每日行半粒鐘路返工一樣
我都唔會迫你踩單車返工
你講緊馬路,我講行人路
警方提醒市民,如沒有明顯需要而在行人路上踩單車,有機會觸犯《簡易程序治罪條例》第4(8)條,一經定罪,可被判處罰款500元或監禁3個月。 警方又提醒所有騎單車人士遵守交通規例,市民切勿在行人路上騎單車,否則或違反《道路交通條例》第374章及其他相關法例。
打工族個個都係office洗,你估又少好多,一間細公司20人,睇吓水費同洗潔精開支多咗幾多?
一齊為環保出一分力
我推你老母
仲未計 time /labour cost,每人快手洗一分鐘,都冇咗20分鐘
未完善就夾硬推出嚟已經係問題
回收完嘅垃圾最後係去堆填區
都唔夠回收廠去做 做回收都係蝕本生意
政府又唔去support佢哋
有撚用咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞