紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
個世界減少用煤同天然氣未得囉。

減少上連登/減少上網,已經可以減少使用地球資源去生產電力,不過喺班新一代覺得冇得上網好似世界末日咁。
佢哋係叫人類退步去遷就
派飯俾露宿者叫佢地自備埋?
自備可重用餐具未替代到囉,不過香港好多人巨嬰上身
每個學年一星期一次定一個學年得一日既環保教育? 我就唔見得學校既環保教育有做得好,講環保教育一定係由細去入手用世代更變去做好,當個細路環保意識高時 做家長既自自然會跟個小朋友

btw 你上黎駁嘴同時 你又浪費左地球既不可再生資源啦環保人士
當人人都好似你D環保團體咁坐係寫字樓嘆住冷氣有得隨時洗餐具
令我諗起又要環保又染髮嗰啲
而家世界係不求甚解只講口號
環保撚:
新工業
新商機
準備定重用餐具俾佢地咪得
又忽然關心基層?

呢個世界有d高質素嘅環保即棄餐具,派飯就爭取多d budget去買好d嘅餐具
你咪係借環保之名 剝奪人類方便生活
亦唔提供更好嘅解決方法
自備餐具 同 即棄餐具 用法都唔同
根本就係反人類
所以你地幾時去港鐵 九巴叫佢地縮班次同埋叫政府大量回收車牌 話埋比你知香港電車都唔係100%再生能源
咁你係咪每日踩單車返工放工?

真 環保不需要顧及別人需求/社會運作
損了良材失卻力,獻君留住待春臨
好似你地坐係寫字樓離地萬丈不知民間疾苦,9up拋個方案出嚟緊係乜柒都得,又唔洗你地做

我都可以要求你地環保人士唔好搭車日日行路返工,因為我自己做到
極端天氣 成日話係工業影響
疫情停咗三年 咪一9樣
已經呃唔到落去
全世界環保團體都轉咗第樣嘢講
對唔住我唔係環保撚 請你唔好斬錯自己友
其實每個人顧返自己生活咪得
你可以鼓勵而唔係規範別人生活
要改變世界唔係9up 兩句叫人唔好做就得
咁人人成世躺平訓喺度 唔生仔
咁咪最環保
而家學校有教你點回收,咁多環保團體定期做宣傳推廣,你話配套不足我認同,但話教育唔夠就不如話香港好多人輕視環保。

以前香港冇咩點做環保教育,香港而家一樣有班人去做環保,所以唔好搵藉口。仲有家長有責任以身作則教小朋友去環保,而唔係好似你咁要小朋友影響返你咁肉酸
唔可以拎返屋企洗?
想知自備餐具具體有幾難
佢就係想死緊d人 咁咪最環保
點樣用法唔同?你自己唔肯改變姐
老實講,環保撚就一定錯,而落實政策嘅政府就更加錯

好耐之前已經不斷有人講走塑,減少使用,原因係香港回收產業根本唔成熟,樓下啲回收箱,有幾多真係回收到?大部分都係去堆填區

就好似而家咁,用啲紙製替代品,用完都係堆填區見,都唔講會釋出毒素等等影響環境同健康

香港班環保團體根本就唔識環保,教育唔做足、回收唔走足、研究又唔做足,一味叫政府一刀切環保,無可行方案,更加無任何計劃,亦都唔講實行後會點,係咪可行同埋係咪真係環保咗?

本身本地餐廳食肆小店已經難做,仲要畀你啲環保撚踩多腳

更加可惡嘅係政府,屌你老母行之前有冇做資料搜集?有冇問下啲專家?有冇例子?有冇參考嘅國家或地區?點解唔參考日本?

重申,環保撚已經仆街,政府就更加仆街,如果要屌,一定要屌埋政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞