紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
已有不少研究指出紙餐具會致癌
舊有塑膠餐具唔會吞落肚
但現有紙餐具層膠會連餐具溶化後一齊吞落肚!

化學博士都表示現時政策唔環保

「俾多咗$,唔見得環保咗!其實以前D發泡膠餐具係「處女膠」可以再用。日本D再造同再用㗎,香港呢?禁!」、「果D代用品唔見得環保咗,因為造composite kitchen ware (紙/木加膠)用多咗好多能量,亦唔可以回收。用PP(聚丙烯)膠盒代替發泡膠(PS)更係分分鐘用多咗膠!又唔保溫。」

https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%A8%E6%B0%91%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E7%B4%99%E6%9C%A8%E8%A3%BD%E9%A4%90%E5%85%B7%E6%9C%AA%E5%BF%85%E7%92%B0%E4%BF%9D-%E5%8C%96%E5%AD%B8%E5%8D%9A%E5%A3%ABk-kwong-%E7%94%A8%E5%A4%9A%E4%BA%86%E8%83%BD%E9%87%8F%E5%8F%88%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E5%9B%9E%E6%94%B6-050000544.html

日本工學博士武田邦彥表示
走塑並唔會更環保!

拒用塑膠袋→結論 勞而無功
塑膠袋是活用石油剩餘價值的好產品

你正在做的「環保生活」其實正在破壞地球?
「不用塑膠袋改用環保袋更浪費石油」

https://www.eslite.com/product/1001118561981459

講環保個個都識
就好似個何漢威咁
但佢又識唔識真係既環保呢?
佢又知唔知環保背後會產生既問題?
仲有替代品既生產同運輸可能會造成更唔環保?
講環保個個都識 低能仔都識話用少啲膠就係環保
咁其實何漢威做緊既野只係同一個識得講環保既低能仔一樣
識得「講環保」並唔係真係「識環保」
何漢威都係其中一個
一齊向走塑說不
一齊向何漢威說不

麻煩大家推一推呢個post
建議樓主去同綠領行動一對一對話
呼吸都會致癌
順便消滅低端人口 爽呀
你致癌之嘛................我唔出街食快餐的,全部工人私人廚師煮比我食的!
仲未有相
環保撚:wfc?夏天繼續開行冷氣
威哥宜家歎緊冷氣
聽朝再覆你
我想
佢地唔比
其實我同過某環保組織既人傾過一啲環保問題

佢地係解答唔到!
只係識叫人用唔會即時丟棄既野
但忽略咗部份「唔環保」帶來既另一啲問題
因為佢地只會睇一啲「環保資訊」

正如我問佢地知唔知製造一件紙製產餐具係比膠需要用多幾多工序
而呢啲工序所產生廢棄物料同所使用資源最後係比製造一件膠具更多更唔環保時
佢地係唔知!
只會話所以想人自備餐具唔好用用完即棄既野
咁我又話咁你係要推廣叫人自備餐具
咁走即用餐具減$1咪得 咁樣仲有效
走膠餐具有咩用?啲人都係用替代品都係唔環保

之後佢又只係識er....又話咩野膠降解好耐嗰啲野
我就講返膠係石油副產品去整 唔用去做膠餐具都一樣會有膠既出現
唔會因為膠餐具而令世界減少咗石油副產品
相反生產替代品會用多咗石油 從而多咗石油副產品
你整多咗廢棄物但又唔比人reuse去變成膠 直接棄置真係環保咩?
之後唔識答
議員:wfc,睇你班賤民紮紮跳互屌就係開心
👍🏾
有無去facebook啲走塑grp挑機
走狗唔使識環保
冇用,啲人堅持己見
你冇道理鳩屌就block你,有道理就唔覆你
有道理都係block鳩你
因為唔可以畀唔同自己意見嘅道理出現
用生命 換環保
環保撚就好似邪教

冇去深究個問題
一聽到環保=high到g點失控

飲杯星巴克公平咖啡為失足婦女冚家袋到0.01美仙即刻高潮連連
有冇人上過佢地 office?
唔係真係開恒冷氣咁搞笑呀話
何漢威屌你老母
一句到尾環保狗就係9做令自己感覺良好
唔但求有實際作用
打份工啫本質上都係cap水
見駁唔到就會block你del你留言
又或者話你用膠就係唔環保叫你支持環保叫返你諗方案
同紙商冇關係咪打工囉
有關係嘅話
所以要禁鳩埋紙具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞