紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
係既係既
證明你都只係同樣「只會說環保不懂真環保」既人
總之只要你地自認為自己做既野係為環保就係環保
忽略哂有哂論證造成既不環保既野
其他人講野都係錯都係刁民
咁既然你話呢個政策係環保
咁請問走塑呢個政策如何環保法?

你話我包拗頸
我就有哂論據同研究結果同一啲學術報告同人士既說法
咁請你又舉出黎好唔好?
咁有無支持你既論點論據同論證?
如果你無 但只係識得講「咁樣走塑係環保 人地反對就係唔環保」既話
會唔會係你先係包拗頸嗰個?
其實連登仔推post比其他連登仔知係無用嘅
要講比身邊啲藍絲知先有用
藍絲一定好錫自己條命,一定會反對紙餐具
講到尾係地球唔識點樣唔污染咁處理啲殘留物,尤其是微塑膠已經俾科學證明影響魚類生長會污染食物鏈最後都係人類食返落肚

問題用家角度就係啲未有替代品嘅嘢好心唔好搞咁多,搞走塑玩環保餐具起碼要有補貼,不如全地球陪你做原始人好唔好
死傻閪你不撚如話馬桶水洗唔到餐具所以唔可行啦,洗餐具就要係水喉水,踩單車就係馬路,有咩理由話行人路唔踩得所以踩單車唔可行?
啲大粒膠都叫有得撈走
洗潔精點搞?
塑膠最終埋落地底對環境有什麼影響?
如果有影響,堆填出來的土地及住房是否有問題?
科學家已經盡量利用煉油時所產生嘅化合物, 依家煉油排放嘅氣體基本上都係水汽, 如果真係全球人一齊環保 我地唔要嘅乙烯唯有燒左佢, 冇商人會浪費成本儲存, 結果同用塑膠一樣, 都係燒
某程度上 stop oil的確係有效, 但唔可行
相比禁, 我地如何有效棄置同回收更有助環保
植物, 昆蟲會吸收咗塑膠微粒>進入食物鏈
甚至更直接進入飲用水
咁呢幾十年人類吸收咗幾多?
有幾多因呢啲嘢生病?
環保團體係另類法西斯
想做影子政府
致癌真係寧願唔用
睇嚟你仲未睇清所謂環保團體嘅本質
你揸車都係移動緊,你連自己講緊咩未知
係你自己唔肯改變
致癌咪啱
生物先會生癌
環境唔會
環保同慈善一樣, 係事業嚟

所以環保撚永遠唔會講拖網捕魚嘅危害大過飲管龜幾多, 因為佢哋要靠sponsor

數據同真相只會留喺學術層面
唔係唔啱聽
你對住個on9解釋完佢只再激動d咁講返一樣嘅野
唔block唔通再解釋俾佢多次?
佢地咁撚蠢點講都無用
無話無移動,不過都係因為經濟活動 你去消費都係經驗活動,左翼竟然話公共交通唔係經濟事,返去刨多幾年書先啦學棍
你睇清楚我講咩先啦

不過香港太多人個腦剩係得經濟,冇其他野,所以解釋到佢地點解咁反環保
同世界講丫嘛,同我講做咩又唔係我用

成個香港加埋唔用重用餐具都唔夠世界1%消耗量,係得班環保撚自high到唔使chok都射得出

我梗係贊成走餐具-$1,我而家要自己去俾錢買一堆膠具返黎用。唔屌班環保撚屌邊個
走膠係環保撚信仰教條,溝通唔到
你未就去屌d食肆囉
成本馬克屍都講經濟,香港人跟得貼啲啫
但呢個世界唔剩係得經濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞