紙餐具會致癌! 何漢威只會說環保卻不懂真環保!

419 回覆
1021 Like 12 Dislike
唔該啲環保撚唔好再慷他人之概,要全世界幫佢地嘅贖罪劵找數!
班綠帽行動戴住即棄口罩嚟叫人環保,係咩玩法?
全部都係做樣
話自己環保
工業停咗?

口罩荒
外賣熱
網購興

只有飛機工業停咋
又係你條死弱智
藍天 極端天氣 全球暖化
唔好學環團撈埋嚟講
Ching高質啲唔好拉低連登水平
只有?
無記性可以Google
佢實話自帶餐具最好架
龍門任佢擺
屌,咪99步笑百步,因為污染低過用塑膠餐具,所以就得?

咁你唔好講環保啦

屌你老母最好笑嘅係無人講得出咩叫環保,同埋點樣叫環保咗,去到咩程度先叫環保
盡量去減少或減低對環境既傷害咪環保,似乎係你唔知咩叫環保
咁樣叫環保?問題係根本無環保到,啲人淘寶膠餐具周圍派,你咁樣仲加重污染,要我用手食都好,洗手紙巾都用多咗

屌你老母仲敢講減低減少,仆你個街,無少到啊
咁係啲人刻意逆反做作對,唔係個條例有問題達唔到環保 搞清楚先好周圍吠同埋相信呢啲刻意逆反心態只係社會極小數人 並不代表我
似乎係你唔知咩叫環保

已經講咗好多次,我用膠餐具唔等於我唔盡力追求環保,唔好要求人地劃一跟死你個標準先算得上係環保

你要求得人地跟你走膠,咁你唔好屌9人地要求你唔好生仔同行路返工,因為果D人係做緊呢樣野去追求環保

所以講到尾你地呢D人只係享受企係道德高地指責人嘅感覺
環保只係生意,班友靠cap水生存
環保撚一貫說法
只係識話減少用XX咪得囉
減少XX咪得

咁請問有咩方法可以減少使用?
減少使用之後又有咩野更合理同環保既替代品?

係人都知乜都唔用最環保
咁係唔係應該全世界倒退回原始人既生活?

同埋個post一開始都有講
要支持環保係應該推廣環保
例如6在區區令人環保時有野換
而唔係實行走塑呢啲on9做法
我係屌政府屌商家屌埋班唔識環保但又喺到講環保支持呢個政策既偽環保撚
話自備餐具咪得既
我答埋你地
環保同政策係要鼓勵人地自備備餐具而唔係走塑
唔自備既一樣會用即棄餐具 唔會因為走塑而唔用
結果就同我開post時所講既一樣
只係製造出另一樣唔環保既野
甚至爛咗羹同飲管又拎新既
本身一份膠餐具可以食完一餐變成要用兩份甚至三份
呢啲叫環保?
淨係禁膠有咩野用?

其次就係 唔係個個人都買外賣返屋企或寫字樓工作
有人開工前放低背包 放飯時去買完坐埋一邊就食
你叫人地點樣自備餐具?隨身袋褲袋?
你呢個說法就同政府之前疫情要24小時禁堂食一樣
見到人地打風落雨都要坐街邊食飯
之後就話唔知原來仲有人要開工有人無地方食飯咁
麻煩你地唔好同班膠官一樣咩野都唔知咁離地得唔得?
咁請問你又知唔知一般家用洗潔精製造時所產生非環保廢料同氣體產生對環境傷害有幾大?

如果唔係集體洗一堆需要清潔用品
每人都用少少洗潔精會用多幾多洗潔精你又知唔知?
同埋洗潔精流出海洋對海洋生物既傷害有幾大?
個傷害唔係一支飲管插住龜鼻咁簡單

你真環保應該要儲埋一齊一堆野一次洗

太多你呢啲偽環保撚只在意眼前既「小環保」
而就好似「假環保」本書咁講
你而家做緊既環保忽略咗背後所帶來更大更多既唔環保同對環境更大既傷害

你正正就係我post入面所講既「識得講環保卻不懂真環保」既人
同埋你留意下佢地背後「2025」既膠餐具幾咁新淨?
唔知新定用過既呢?
唔知會唔會reuse返呢?
明明用筆寫或者用紙印出黎就得既野係要用可以使用既資源去整

同埋各位留意下個橫額係咩野質料
仲要個橫額係一次性 「用完即棄」既
你同我講佢地係環保人士?
講咁多嘢 其實咪又係為自己用即棄膠餐具辯護 合理化自己行為,你正正係門徒入面劉華為催眠自己賣毒無問題而同吳彥祖講嗰堆歪理 「唔知呀唔想知呀」
sorry 我無合理化
只係想講 你要環保 就應該係直接廢棄即棄餐具
而唔係只廢棄膠餐具從而搵另一樣都唔係環保既替代品就當成為環保行出一步
但既然唔係禁所有即棄餐具
就唔應該只係禁膠即棄餐具
同樣只係禁紙/木即棄餐具我都會唔同意
反而係你地先好似門徒入面劉華為催眠自己賣毒無問題而同吳彥祖講嗰堆歪理 「唔知呀唔想知呀」

我一直都係用緊環保角度同學術角度講緊件事
我就係知道先講出黎比大家知
既然你覺得我有錯就請用環保角度同學術角度指出我既錯
唔好答唔出我指出既問題後就只係話我唔啱但又講唔到邊到唔啱

咁現今香港有邊啲無污染/低污染洗潔精喺市面上出現?
洗潔精成份係咩野?
你既然咁環保點解唔google下清潔精而只係造 我錯只係話走塑就係好?

你咁樣只係同我第一第二頁post所講既「環保撚」一樣
顯得自己對環保認知既不足
但又覺得自己無錯只係識話唔用膠就係環保咁樣
好似你呢類有bias 明明就係想方便用即棄餐具 但總係包拗頸 人地話你你就要話返人地都係唔環保 想人地陷入同你泥漿摔腳辯論 去justify自己係啱無錯,社會上就係太多你呢類刁民所以好多事都執行唔到, 好彩今次政府無向你地屈服 堅持去推行 初初係總會有不便之處但各界都會慢慢適應搵方法解決 ,而唔係好似你呢類人只顧自己方便 自以為正確用千個理由為自己辯解
佢地係享受批鬥享受高人一等光環,享用供款同環保生意真心環你LM咩,有,1%甘多
環保L:生癌唔關我事~最緊要唔好污染地球環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞