[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
呢個就係考試內容,相信去過上面又決定比考試費嘅人一定唔陌生。希望未中伏嘅人見到呢個post能有所警惕

佢自稱國家經營
但佢有冇講自己係邊個部門
lm
push
Lm
留名
痴線傳銷
Day 6

終於到左要考試嘅一日,今日上午只係上兩堂,下午六點要準備考試,難得嘅係唔使去人屋企上堂,係佢地有人來我住緊個度上堂。 而今日嘅內容已經唔再係個1000萬點黎,五級三晉制個啲,反而係分別有兩個香港人同我吹下水(係兩個年輕人),講下佢地嘅心路歷程,總之我覺得佢地要鞏固我嘅信心。

「James,如果你想盡快成功,你就咪步我後塵。我之前就係諗住將成壇野解釋比我老豆老母聽,結果佢地一直都以為我係做緊傳銷,所以要成功就要聽前人嘅說話,避過啲冤枉路,總之小講小錯。By the way,一陣考試加油!」Jerry語重心長同我講。

「James你小心唔好炒牙,唔係你就係第二個香港人炒左呢個試」Mary用一種輕蔑嘅語氣挑釁我。

「屌,你定啦,呢啲濕鳩試我點會炒?炒左我切!」我都不甘示弱。

如是者,時間過得好快,差唔多到左四點,Mary就叫我出去影相。老老豆豆,我聽到佢地話要影紅底相去考試真係有種做國家任務嘅感覺,就好似周星馳個套「國產零零漆」咁,國家真的需要你,因為真係覺得自己要準備加入共產黨,為國家做事,準備要做第二個馬雲。(上面班人講到馬雲都係靠呢個陽光工程先做到首富) 當你信呢壇野嘅時候又睇到馬雲嘅金句,例如「虛擬經濟和實體經濟沒有好壞之分,實體經濟也有壞的,虛擬經濟也有好的。」,你簡直會更相信馬雲都係玩呢個陽光工程。我估好多中過伏而又清醒到嘅巴絲打應該可以明白我講嘅野。

到左影完紅底相,就準備要去考試了。陪我考試個個女仔叫Amy,係Mary嘅上線。

「James,你一陣千祈咪撚笑呀,唔係我會比人罰錢!」Amy千叮萬囑,因為佢怕聽到我半咸淡嘅普通話會笑到仆街。

「定啦,我會搓my breast啦!」我自己都怕我會笑,因為我普通話真係好普通。

到左搭正六點,我同Amy去左一個單位(係另一個屋苑),開門嘅係一個年約四十嘅女人,表情好撚嚴肅,完全唔笑。

面試嘅地點係一個屋企,入面有三個人,連埋我同Amy一共有五個人。首先面試過程大概係要填下表格,填下你個名,身分證,回鄉證號碼。面試題目就唔多講,我上面已經post過因為。面試過程我印象最深刻嘅一句係

「X先生,這個生意你是要,還是非要不可?」其中一個面試官問。

「這個生意,我再問你一次,我非要不可」我毫不猶豫地我啲港式普通話答,而同時我見到Amy都忍唔住就黎要笑。

面試時間大約過左十五分鐘。。。(其實我覺得時間係因人而已)

「恭喜你X先生,你已經成功通過我們的考核!。。。」三個面試官逐一同我握手道賀。

「叻仔喎,咁快搞掂個面試,Mary果然冇介紹錯!」

「講呢啲,我要你關照就真啦Amy姐!」

其實面試個氣氛我覺得係好撚嚴肅,特別係啲考官,只係唔知點解入到去會有一種好好笑嘅感覺。而我懷疑根本你噏乜春你都會pass。反正就係咁樣我就完左呢日嘅行程,亦都正式交左3800呢筆學費,準備要係呢個連鎖經營平台上大展拳腳,幻想點樣快啲拎一千萬,然後發到個撚個都葡萄我。

去到呢到,我已經比人洗左腦確信呢個連鎖經營係真,係國家行為。如果我有七萬人仔,我估我已經即pay。而好彩嘅係我未比full pay哂,仲有時間返香港獨立思考下。上邊班人會話呢個生意係同時間競賽,早做早享受,你話想考慮,佢點都會sell到你唔做就戇鳩,用友情/親情綁架你,要你加入。當然佢地永遠口講「這個生意歡迎每個人來了解考察,看完決定做/不做,沒人會強迫你,你們要走我們絶不抯止。」,但實情佢地當然唔想你走,會用盡千方百計令你加入,只係冇用暴力,禁錮嘅手段對你,而係用精神控制,友情親嘅力量令你留底,然後再洗你腦(強迫灌輸一啲錯嘅知識比你,要你接受,令你唔能夠脱離個組織)。
痴線傳銷

遠比你想像到嘅恐怖
而你洗濕個頭,根本返唔到轉頭。 你諗下有啲人同老豆老母反哂面要做呢壇野,佢以為老豆老母唔明誤以為自己做緊傳銷,結果原來自己最後柒左,根本唔係國家任務,係國家級騙局,咁你叫條友情何以堪?
Push
Day 6

終於到左要考試嘅一日,今日上午只係上兩堂,下午六點要準備考試,難得嘅係唔使去人屋企上堂,係佢地有人來我住緊個度上堂。 而今日嘅內容已經唔再係個1000萬點黎,五級三晉制個啲,反而係分別有兩個香港人同我吹下水(係兩個年輕人),講下佢地嘅心路歷程,總之我覺得佢地要鞏固我嘅信心。

「James,如果你想盡快成功,你就咪步我後塵。我之前就係諗住將成壇野解釋比我老豆老母聽,結果佢地一直都以為我係做緊傳銷,所以要成功就要聽前人嘅說話,避過啲冤枉路,總之小講小錯。By the way,一陣考試加油!」Jerry語重心長同我講。

「James你小心唔好炒牙,唔係你就係第二個香港人炒左呢個試」Mary用一種輕蔑嘅語氣挑釁我。

「屌,你定啦,呢啲濕鳩試我點會炒?炒左我切!」我都不甘示弱。

如是者,時間過得好快,差唔多到左四點,Mary就叫我出去影相。老老豆豆,我聽到佢地話要影紅底相去考試真係有種做國家任務嘅感覺,就好似周星馳個套「國產零零漆」咁,國家真的需要你,因為真係覺得自己要準備加入共產黨,為國家做事,準備要做第二個馬雲。(上面班人講到馬雲都係靠呢個陽光工程先做到首富) 當你信呢壇野嘅時候又睇到馬雲嘅金句,例如「虛擬經濟和實體經濟沒有好壞之分,實體經濟也有壞的,虛擬經濟也有好的。」,你簡直會更相信馬雲都係玩呢個陽光工程。我估好多中過伏而又清醒到嘅巴絲打應該可以明白我講嘅野。

到左影完紅底相,就準備要去考試了。陪我考試個個女仔叫Amy,係Mary嘅上線。

「James,你一陣千祈咪撚笑呀,唔係我會比人罰錢!」Amy千叮萬囑,因為佢怕聽到我半咸淡嘅普通話會笑到仆街。

「定啦,我會搓my breast啦!」我自己都怕我會笑,因為我普通話真係好普通。

到左搭正六點,我同Amy去左一個單位(係另一個屋苑),開門嘅係一個年約四十嘅女人,表情好撚嚴肅,完全唔笑。

面試嘅地點係一個屋企,入面有三個人,連埋我同Amy一共有五個人。首先面試過程大概係要填下表格,填下你個名,身分證,回鄉證號碼。面試題目就唔多講,我上面已經post過因為。面試過程我印象最深刻嘅一句係

「X先生,這個生意你是要,還是非要不可?」其中一個面試官問。

「這個生意,我再問你一次,我非要不可」我毫不猶豫地我啲港式普通話答,而同時我見到Amy都忍唔住就黎要笑。

面試時間大約過左十五分鐘。。。(其實我覺得時間係因人而已)

「恭喜你X先生,你已經成功通過我們的考核!。。。」三個面試官逐一同我握手道賀。

「叻仔喎,咁快搞掂個面試,Mary果然冇介紹錯!」

「講呢啲,我要你關照就真啦Amy姐!」

其實面試個氣氛我覺得係好撚嚴肅,特別係啲考官,只係唔知點解入到去會有一種好好笑嘅感覺。而我懷疑根本你噏乜春你都會pass。反正就係咁樣我就完左呢日嘅行程,亦都正式交左3800呢筆學費,準備要係呢個連鎖經營平台上大展拳腳,幻想點樣快啲拎一千萬,然後發到個撚個都葡萄我。

去到呢到,我已經比人洗左腦確信呢個連鎖經營係真,係國家行為。如果我有七萬人仔,我估我已經即pay。而好彩嘅係我未比full pay哂,仲有時間返香港獨立思考下。上邊班人會話呢個生意係同時間競賽,早做早享受,你話想考慮,佢點都會sell到你唔做就戇鳩,用友情/親情綁架你,要你加入。當然佢地永遠口講「這個生意歡迎每個人來了解考察,看完決定做/不做,沒人會強迫你,你們要走我們絶不抯止。」,但實情佢地當然唔想你走,會用盡千方百計令你加入,只係冇用暴力,禁錮嘅手段對你,而係用精神控制,友情親嘅力量令你留底,然後再洗你腦(強迫灌輸一啲錯嘅知識比你,要你接受,令你唔能夠脱離個組織)。

佢連自己屬於乜部委都冇講?

信左既朋友,你真係唔夠熟悉國家la
不如你寫實d
作文咁好假
以為去左講故台
樓主出得快少少啦
不如你寫實d
作文咁好假
以為去左講故台

真事 我都遇過
香港都已經好多啲呃人,咁都要返到去大陸先中 真係唔抵可憐
不如你寫實d
作文咁好假
以為去左講故台

真事 我都遇過

我知真呀
但唔鍾意睇真人真事好似睇小說咁睇
好唔寫實
果$3800留位費你有無拎番?
果$3800留位費你有無拎番?

果3800$寧願跌左啦 仲想上番去個地獄咩。。人地番唔到香港點算

龍之城個氣氛幾恐怖,環境又差
中國香港 樓主我屌你老母
而家先知有啲咁既野
多謝樓主
我以為睇緊電影
好彩樓主醒覺
都係個句,咁易發達邊有人做乞衣
電騙2.0
冇乜人推post
Day 7

第六日嘅考試通過後,其實已經冇堂要上,而第七日就係呢個貴州心旅嘅尾聲。

未夠七點,Mary已經叫我起身,因為今日有「邪教part 2」,情況同「邪教part 1」差唔多,又係有香港人,大陸人做分享。不過今次唔係講生活管理經營二十條,而係每人輪流讀「羊皮卷」- 姐係每人用普通話讀一篇野。其實事後諗返都好戇鳩,因為真係完全冇乜用,而家回想返真係覺得個組織同邪教冇乜分別。

順帶一提,無論你進行「邪教part 1」或者「邪教part 2」都好,帶你來個個人同你住埋同房嘅roomate都一定會離開間房。讀完羊皮卷後,Mary同佢班弟兄姊妹都返返上屋企,而Jerry就同我分析點做呢個生意同規劃自己嘅財務。內容大致係你冇錢的話,問銀行借返15-20萬去支持自己呢兩年嘅支出(Mary話我知上面好多人都係借錢做呢個連鎖經營),點樣用善意嘅謊言去暪住屋企人(其實姐係幫你諗辦法呃鳩自己老豆老母),最後就係教你一啲技術操控(姐係點樣發展下線先係最好),同埋加強下你信心,要信你朋友,相信前人嘅經驗,只要信不要問之類。

而我嘅貴州七日經歷大致係咁樣,跟著我就返左香港,然後已經有人覺得我好似比人洗左腦。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞