[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
其實我已經覺得冇野可以做了而家 我只係以過來人嘅身分希望未上去/仲考慮緊嘅人可以三思

對啲已經比左錢做緊嘅人,呢個post係一個好勁嘅宏調,證明左勁多香港人上左總
唉,我由其他人得知Mary已經搵齊哂下線了。 今次救唔到佢了

佢係唔係已經拎左1000萬
我上個月都比人呃左上去 , 同樓主講既有9成似
白開水代表一望就見到底 睇得清清楚楚
係條街到撞到好多人以為唔識 但原來佢地係同一班人

佢地帶人上去考察嗰五六日做過嘅所有鋪排你係唔會想像到 當你知道原來每樣野背後都係有鋪排過
你就會覺得真係好恐怖 恐怖唔係在於呢件事本身
而係你身邊嗰人所謂想為你好 想比機會你既人

收收埋埋咁多野 當然佢會解釋
因為呢壇野有行規 要你親身經歷過 親眼睇過 睇得明明白白 所以唔可以透露好多
Day 5 (上集)

......

到左下午,我以為係好似之前咁去人屋企上堂,點知原來呢堂係Mary嘅一位朋友(下稱Jerry)同我上。今次我地唔再係留係屋企,而係係出面傾下偈,我就去左城鄉規劃館,金融城個邊。佢地又會show所謂嘅側面證據,例如有29個黑格係個外牆上,個館嘅外型似五級三晉制,出面有兩個board係講叫人打擊傳銷但有啲勁低級嘅錯誤,佢地話呢啲就係正面宏調。而我地吹左成兩個鐘水,過程中Jerry叫我有乜唔明嘅野問佢。好快亦都到左食飯時間,我地個晚係去左食烤魚。食飯嘅時候,Mary係我耳仔講左句
「James,有樣野我想食完飯同你講,你要做一個重大嘅決定」然後我心諗做乜鳩呢?

(p.s. 佢地聲稱廣西北部灣係呢個1040嘅發源地,係中共第一個試點)

個D證據真係 有句成語叫穿鑿附會, exac7ly 就係咁樣啦。
無啦??
樓主係點樣清醒返?
繼續更新please,我都有個朋友中左,勸佢都冇用,只係希望佢唔好俾人拉
幾好睇
商台有報導1040
有去過既巴絲可以繼續分享嗎?
唔想個post就咁沉,我都有上去聽過十日,巴打有野問我都可以幫樓主手答下,一齊討論下點拆呢個大話

btw尋日聽講左我個做緊嘅fd又搵到個common fd準備拉佢上去「了解」
希望樓主繼續update
唔想個post就咁沉,我都有上去聽過十日,巴打有野問我都可以幫樓主手答下,一齊討論下點拆呢個大話

btw尋日聽講左我個做緊嘅fd又搵到個common fd準備拉佢上去「了解」

我有個FD(平時個人真係幾醒)之前上左去一星期,落到黎就辭職之後上去,都去左3,4個月,有時會落黎搵我地食下飯,知佢都仲做緊。好難相信真係信到咁。

我有個FD(平時個人真係幾醒)之前上左去一星期,落到黎就辭職之後上去,都去左3,4個月,有時會落黎搵我地食下飯,知佢都仲做緊。好難相信真係信到咁。

佢哋有冇話成功咗?
或已經有收入等等。。。
留名

佢哋有冇話成功咗?
或已經有收入等等。。。

最近冇問,但之前岩岩入果時話每個月有幾舊水生活費
Day 5 (下集)

「下,唔係呀嘛?有後果架咩?唔係話了解個生意後做唔做都得架咩?」
「哈哈,你到時咪知囉」Mary又用呢句。
老老豆豆,我對呢句其實幾反感,識左咁耐有乜撚野係唔可以講,一係你就咪撚講由頭到尾。
「James,咪嬲啦,Mary都係同你講下笑姐,其實個後果就係要再上黎六日。」Jerry即刻打完場。
聽完我即刻呆撚左,因為一諗起又要上去聽多幾日書,已經想反胃。雖然我個個moment已經好想加入,但我邊有咁多錢一時三刻?

食完飯後,我地就去左間我地住嘅屋苑嘅cafe,Jessica同Jerry已經識趣行開,比我有同Mary有獨處嘅空間。
「嗱,Mary老老豆豆,我係有誠意想加入,但呢刻我真係冇咁多錢,我想入都入唔到。」
「James,你定啲啦,大把人上來都係冇錢,所以你可以交住一份份額$3800(3300+500),你可以當係留位費,咁你下次就唔使再聽咁多日書,同埋你決定左如果要加入聽日就要考試,要合格先可以加入。」
「3800我有,咁你幫我報名先啦。」雖然我嘅內心仲有小小猶豫,不過學佢地話齋,唔怕係假,最怕係真,萬一真係有一千萬咪仆街,加上一諗起能夠同Mary一齊打拼,我已經好開心。
「James,我幾驚你睇唔明!好彩你明到,好驚你以為我係呃你,我都好想可以同你一齊做野!」Mary開心到差啲想咀我已經。

就係咁,我就比左3800決定去參加考試,亦差小小搭上呢條不歸路。。。
呢個就係考試內容,相信去過上面又決定比考試費嘅人一定唔陌生。希望未中伏嘅人見到呢個post能有所警惕
樓主係點樣清醒返?

親情,友情同愛情喚醒我,錢,並唔係一切。
商台有報導1040

巴打可唔可以share個網址

其實唔難 呢個魔力係大到非筆墨所能形容
嘩依個1040有心計過其他傳銷好多,我入過Amway個個都冇依個鋪排得咁勁
嘩依個1040有心計過其他傳銷好多,我入過Amway個個都冇依個鋪排得咁勁

巴打share 下呢間有咩招數~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞