[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
留名
呢個post都係宏調姐
屌你老母你打撚夠個牙字未
同班傳銷狗一樣俾人屌當聽唔到
你都好撚有潛質
幫你推下先
你當時最後感覺同我當時一樣
想知你最後點理清思緒
樓主打快D
我南寧中過招
簡單D講, 係成個省/市都係撈傳銷, 連政府都係咁滯。 班友有本事吹到連政府項目都可以用傳銷方式運作(唔知真定假啦)。 班友完全唔覺得有問題。

政府唔捉
係因為有人交租托樓市
其實傳銷真係九十年代到而家都有

以前吹西部大開發
上幾年吹世貿到期要開放國門(屌你老母 中共最尾乜都冇開)
而家吹 一帶一路
一般嚟講都係玩四五日(其實任佢地排)
開頭講「理論」,跟住帶你睇「證據」
電話卡好耐以前係用個假名去申請入個聯網,跟住俾你用
之後直頭用真名,同你去中移動或網通申請
嗰個濕鳩網個撚個都入得

銀行卡仲on9,農行交交中銀乜鳩都一樣(佢地可能會話唔係用某間銀行就係假體系,係調控,on lun 9,用咩銀行啲友自己揀only),無咩綠色通道,你傳錢入去,銀監會捉你托咩

呢壇野呃唔呃到錢
係呃到
但多數係開頭嗰幾個
術語好能有變
堂 佢地應該叫班

一條team會教人專職講 1班 2班 3班 4班
數字係內容嘅代號,包括咩五級三晉,仲有咩現金流之類
同倫敦金一樣 過到自己果關就搵到錢
但因住收尾果2年
我半年前都去撚完 貴陽龍之城, 班人真係好嘔心。

日日組團係條街周圍蕩拍門聽書洗腦,d柒頭同你講經濟真係笑爆咀,吹到大陸幾勁幾勁。 仲成日掛阿爺共產黨萬歲係咀邊 on99, 莫講話sell 3個,sell 一個都難。

佢地吹奏貴州乜鳩大數據中心,馬雲又一帶一路,全部都離哂題。就當真你但你做緊既野關呢方面撚事咩。

好在我個fd都叫有d良心,有開wifi hotspot比我。(大陸乜都要實名開張電話卡都麻煩). 我聽左幾個鐘唔對路,扮去痾屎求其用百度乜都search哂出黎啦

聽左兩日,話香港有事,自已買火車飛即走。 識左咁多年咁樣水鳩我,心淡.

與其想救佢,不如用時間折磨佢地靈魂

想知再講
屌那星,我係南京都遇過
忍左三日,煩到頂唔順就走
我想問下呢d傳銷係唔係會一時去下貴州,一時又去大陸唔同城市咁?有朋友疑似做緊,想救佢
嗰個濕鳩網個撚個都入得

銀行卡仲on9,農行交交中銀乜鳩都一樣(佢地可能會話唔係用某間銀行就係假體系,係調控,on lun 9,用咩銀行啲友自己揀only),無咩綠色通道,你傳錢入去,銀監會捉你托咩

呢壇野呃唔呃到錢
係呃到
但多數係開頭嗰幾個

賺唔賺到錢唔關開頭唔開頭, 係睇你下唔下到手呃人。

當然, 如果你呃翻條友都想呃其他人既, build 到條team, 你就發過豬頭。
巴打有無tg,我諗你講嗰個芳姐係我屋企人啲朋友 可唔可以同你confirm下?

芳姐係一個大陸來自農村嘅女人。 你屋企人個朋友黎自邊度?

香港人黎,又係四五十歲又係叫芳姐
樓主呢 寫埋落去plz
前排上去諗住探親人點知都冇啦啦被逼聽左十日

利申:冇課金,全身而退
Day 4 特別補充:

係Day 4個一晚我被Mary安排參加一個好撚似邪教儀式嘅活動(我會叫邪教活動part 1),而且係呢個活動Mary同埋佢啲roommate都會離開間屋,得返我同一班三唔識七嘅撚樣參加。活動內容大致係關於一個叫「生活管理經營二十條」嘅野。

一班人(我諗連埋我有六七個人左右),會圍一個圈分享下點解會加入參加呢個自願連鎖經營。
「大家好,我叫XXX,來自河北。我的介紹人是XXX。。。」

呢句都基本上係佢地嘅指定動作,如是者,我都聽左不下六七次佢地廢up。過程入面,你都要分享,不過就任你講同埋一定要用普通話。

到我分享完,班友仔又分享完,有個疑似leader就開始拎住本手寫筆記講呢個水蛇春咁長嘅「生活管理經營二十條」。老實講內容我大部分真係唔多記得,大約都係講下乜撚野男仔唔可以著得太頹,女嘅唔著得太性感之類。而最令我印象深刻嘅係個leader(女)望住我講「X先生,這裡是不能亂搞男女關係。我是意思是指小三,小四,並不是指男女朋友。」個下我真心笑鳩左出黎。

雖然呢個儀式好似好on9,但大家千萬唔好睇小。因為係你聽人地分享嘅過程,其實你又已經不知不覺被洗腦。我記得有個人嘅分享對我係特別深刻...

「大家好,我叫XXX,畢業於XX大學(八大),是來自中國香港,我的推薦人是YYY。首先我十分感謝我的推薦人讓我認識到這個生意。 我還好記得我第一日剛了解這生意時,我一度以為是傳銷,感到十分反感。但經過幾日了解,我就知道原來國家一直給很多機會年輕人。。。

在香港,很多年輕人都覺得看不到機會,希望,未來。每個人出來都只是想投考公務員,或者更多的是做一份自己不喜歡,工資又少的工作。 帶我上來的是我的一個好哥們,其實不只我,還有我幾個死黨都已經一起上來奮鬥,我們都希望拿到一筆錢能幹一番大事。。。」聽到呢度,我其實好大感觸,好多人做左好多年人都唔知自己為乜,自從大學畢業後冇哂標目,好多夢想變到得返夢同想。聽呢個fresh grad嘅分享,真係好似睇海賊王咁熱血。 而你中伏前同中伏後再回望返佢地,你會更百感交集,當你清醒完笑鳩佢地之後,你會為呢班人感到痛心。
唔好意思呀各位巴絲打,呢排比較忙,我會盡快po完同盡量覆大家,希望仲未中伏嘅人睇到呢個post能打定支預防針/及早覺悟
嗰個濕鳩網個撚個都入得

呢壇野呃唔呃到錢
係呃到
但多數係開頭嗰幾個

問題就係好多人唔了解呢大陸,所以比人講多兩下就會比人大到/信以為真 (我就係一個例子)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞