[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
留名睇續後發展 之前都有聽過中學同學做咗 成個人變哂 點講都無用 一開初我都唔信人係咁易被洗腦 亦曾經諗過會唔會佢哋洗濕咗個頭 抽身唔到 先要焗住做落去 但唔理原因 呢班人好難救得番
尤其你個fd 之前揾過咁多錢 點會咁易抽身出去 我只諗到除咗失憶之外 就無辦法
留名睇續後發展 之前都有聽過中學同學做咗 成個人變哂 點講都無用 一開初我都唔信人係咁易被洗腦 亦曾經諗過會唔會佢哋洗濕咗個頭 抽身唔到 先要焗住做落去 但唔理原因 呢班人好難救得番
尤其你個fd 之前揾過咁多錢 點會咁易抽身出去 我只諗到除咗失憶之外 就無辦法

係損失左好多錢

樓主希望你打多d出黎警醒下其他人
當無左呢個朋友啦
Day3

當朝早七點正嘅時候,Mary又做我嘅人肉鬧鐘叫我起身。 相信聰明嘅大家都估到今日嘅行程! 冇錯! 今日又係認識Mary嘅「同事」,姐係我地俗稱嘅上堂或者洗腦。 其實一般洗腦班一日有四堂,上下午各兩堂,每次上堂係固定時間。講真我大學都未試過一日認真聽到四個鐘書,但係度我居然認真咁聽lol。

「帥哥,來自哪?來了貴陽多久?習慣嗎? 有沒有覺得貴州的天氣爽爽的?。。。」今次講野係一個來自瀋陽嘅大媽。
「你好王阿姨,我是來自中國香港這今日是我第三日來到貴陽。。。」已經係我第五次回覆呢啲套路嘅問題。
「。。。」我
「。。。」王阿姨
「。。。」我
「。。。」王阿姨
「帥哥,聽到這兒你還覺得是傳銷嗎?」王阿姨看我還是不太信的樣子。
「不是!不是!這個肯定是國家工程,我信了」其實到呢刻我一啲起冇信過呢班粉腸,但為左打發王阿姨,我就扮信。 如是者,過左一小時,終於落堂。 但冇耐,又要拜訪另一個導師。呢刻我已經唔想再聽,但礙於顧及Mary面子,我忍埋落去! 因為我答過Mary會留足七日。加上我就唔信洗到我腦,所以就一直咁聽。

我深信聽到呢度,99.99%嘅香港人一定覺得呢班講師係勁撚on9,會覺得佢地好弱智,係咁問低能問題,你答岩又讚下你。 就好似佢地每日問你1+1=? 然後你已經答到唔想理佢。 但其實呢個時候,你已經正中下懷。。。

其實第二日嘅上課內容都係重覆又重覆返第一日嘅野,例如咩係西部大開發,五級三晉制,呢個生意叫咩名之類。。。但今日多左小小野,例如佢地會暗示呢壇野係國家項目,會用銀行卡,電話集團號,房地產變更,用哂國家法律大你,你聽多幾次就會覺得有意思,慢慢會真係聽佢講下。 同埋啲講師唔一定係大陸人,有部分係香港人。 呢個時候,你會有一種他鄉遇故知嘅感覺,除左語言上有共嗚感外,係異地見到同鄉,會係開心,然後你戒心就會慢慢下降。呢個就係洗腦嘅序幕。。。

同埋呢日嘅堂,好多都係圍繞著點解國家要引入呢個叫「自願連鎖經營」嘅生意,大意就係話係因為國家要比窮人有一次翻身嘅機會,先從新加坡引入呢個項目,開發偉大祖國。(小弟從來都未聽過一個國家項目係要比錢先幫到像扶貧) 佢地話呢個生意有三大目標:
1. 撬動民間資本,促進貨幣流
2. 建立民族品牌,抵御外貨eg百度,培養國家商人等
3. 解決五大人口就業問題(咩學生,公務員,軍人之類唔做得)

下午時段Mary又帶我去行下屋苑,然後又show左好多佢地行內人所指嘅側面証據,好似啲建築物暗示左五級三晉制。 屋苑有啲地方樓梯有29級,代表要搵29個人先成功。。。 當你已經唔再抗拒睇呢啲野,唔再覺得好反感,慢慢你個防備意識就消退,你已經離洗腦唔遠了。。。

終於上完四堂,返到去成個人一定好攰,想休息下,但休息時間係少。 食完晚飯,我地會一班人吹下水,講下夢想。
「James,有冇諗過做咩第時想?」Jenny問
「Um.. 打算做政府工牙,考下d officer grade嘅工」我答
「入政府浪費左你喎,你咁醒目,點解咁冇大志呀」Jenny,Mary,Kim... 全部人都帶住有點恥笑同埋有種高高在上嘅感覺望著我
「你覺得月入六七萬好高咩,當然唔係差,但唔係話好好囉。 你諗下你有冇咩以前你完全唔敢諗嘅野?個啲就係夢想!」Kim以一種過來人嘅身分同我講 (first kill)
「你甘心一世做打工仔?完全冇成就? 係香港買層樓都幾百萬,你一生人賺二三千萬其實好小乍」Mary太了解我 (double kill)
「話比我地知,你嘅夢想係乜!」成班好似火影忍者嘅人嗚人做到七代火影咁熱血
「係喎,我覺得自己只係生不逢時,我應該會有一番大成就。我想做特首!我想做李嘉誠!我想環遊世界!我想有好多女朋友!。。。」我內心已經有幻想以上嘅場面 (triple kill)

岩岩上去嘅朋友,當你有以上我提過嘅想法/感覺,咁你肯定已經開始被洗腦!
有個朋友又係經佢好朋友去左武漢
講咩連銷 咩野開發區
又係講到搵到好大筆錢
我之前俾埋個post佢睇佢都唔信可能同佢交情唔深
仲叫我唔好亂咁信網上d人
唯有希望佢唔洗傾家蕩產賣埋樓咁玩啦
有個朋友又係經佢好朋友去左武漢
講咩連銷 咩野開發區
又係講到搵到好大筆錢
我之前俾埋個post佢睇佢都唔信可能同佢交情唔深
仲叫我唔好亂咁信網上d人
唯有希望佢唔洗傾家蕩產賣埋樓咁玩啦

呢個連鎖經營有好多名,例如1040陽光工程,資金重組再分配,而且係全國遍地開花 我都唔識點救人

我知我朋友唔係想害我,呢點我好肯定! 我比人洗左腦個一兩日,我係想我最親同想幫嘅人參加。 你可以當係一個耶撚搵自己親人傳福音,佢地係想幫人。 所以我先覺得呢壇野恐怖過倫敦金。做倫敦金個班無良agent(我重申係無良個班agent)起碼知道自己呃人,唔會搵自己人入手。 但呢個連鎖經營。。
中國香港
有個fd都一樣做緊,講嘅野同巴打你講嘅完全一模一樣。想拉佢走但拉極都拉唔到
中國香港

睇到黑人問號
咩人會自稱自己來自中國香港
曾經有個好close嘅friend都中招,好彩佢最後都有醒,佢嗰度係叫做貴陽,都係類似嘅嘢,宏觀調控令到佢哋乜嘢都唔信
3800有冇得扑先

無就貴咗D喎
唔好打5p啦
中國香港

睇到黑人問號
咩人會自稱自己來自中國香港

係上面嘅香港人都會,因為每個人嘅感覺都係好似做緊國家任務
3800有冇得扑先

無就貴咗D喎

係完全冇嘅,每個人係入面都幾自律(大致都守行規) 仲有個啲咩生活管理經營二十條,你聽到一定笑
有親戚都玩過呢樣 不過已經玩完 依家好似26歲係Hk有樓有車有事業

佢係真係拎到錢 不過好似唔止1000萬呢個數

呢位巴打講嘅,同我個朋友仲有佢班弟兄姊妹(佢地中意同一家人來稱呼,而唔係同事)講嘅一模一樣,話香港人特別叻,搵到嘅唔止一千萬咁小,又話中國平安嘅前副總裁都參加,反正呢個排隊攞錢嘅遊戲你都唔明,你係豬 仲有各位巴絲打可以留意下,呢位巴打都似係上面嘅現任老總,用嘅都係'好似⋯乜乜乜' ,相信只有中左伏嘅人先會信呢位巴打所謂嘅'好似26歲親戚'同埋'好似唔止1000萬' 利申:如果你係連鎖經營嘅頭目,你可以賺過億
最大問題係佢地套解釋好完善,基本上咩唔合理嘅地方都可以自圓其說到,你一信左就唔會再聽得入其他人嘅質疑。結果就係無論我用咩角度嘅理據去問佢地都好,佢地都覺得有問題嘅係我
最大問題係佢地套解釋好完善,基本上咩唔合理嘅地方都可以自圓其說到,你一信左就唔會再聽得入其他人嘅質疑。結果就係無論我用咩角度嘅理據去問佢地都好,佢地都覺得有問題嘅係我

其實只係表面上好似自圓其說到
實際上只要仔細計下條數就知唔得

最實際嘅例子就係照計咁著數, 咪會好多人湧過去做?
咁佢地嘅講法係 "入門嘅門檻會set得越黎越高, 慢慢演變成美國嘅富人俱樂部, 98年引入嘅時候門檻只係1個份額$3800, 而家已經係21個份額$69800"

好喇, 但係呢單野佢地話一般2-3年就可以成功賺夠1040萬
如果仔細計嘅話會發現你要有超過1000個下線(實數唔記得)
咁先會升到去第4層老總, 分夠1040萬可以quit
照計就即係假設而家個城市裡面有1萬人做緊, 3年後起碼會變成1000萬人
你自己諗下個增進速度有冇可能咁快?
如果個增長係咁快嘅話個門檻會唔會由98年到而家只係增長左20倍?

另外, 佢地話呢單野係當年嘅總理由新加坡引入
但新加坡人口而家只係500萬多, 如果真係有呢個行業咪全民一齊做都唔得掂?
打風都要比多d讀書巴打知
Wow 3日已經去到呢個地方
留名等睇續後發展
推上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞