[貴州大型傳銷] 朋友身陷 1040陽光工程 自願連鎖經營 可以點救?

357 回覆
108 Like 2 Dislike
高等教育,我呸

你講得岩,我認我係柒左,仲交左學費。 但我只係想講會受騙同你學歷真係未必有掛鈎。 只能講人有貪念加上有友情/愛情綁架,基本上就好有機會會課金或者全職參加。
留名
乜撚野中國香港呀屌你老母,你而加係到洗我地腦?
乜撚野中國香港呀屌你老母,你而加係到洗我地腦?

呢位巴/絲打,我只係陳述返事實
上撚左去班人 仲日日係度分享同貼正能量,夢想post. 仲煩過d 保險狗 因為佢吹地奏埋共產黨,阿爺阿爺..
見到強調一入屋就倒杯水比你
想知點解
飲緊聽入腦啲?
想知點解
飲緊聽入腦啲?

我個人覺得係行規,因為Mary話我未入會所以好多野都唔同得我講 而根據我係上面經驗,每次上堂一定係斟滾水/暖水比你(起碼我未試過有汽水,茶之類) 其實頭幾日你會覺得班友好煩好長氣,不停將啲內容重覆又重覆,基本上永遠係個三篤屁,只係不停深化你個concept。
Day 5 (上集)

由前日開始,我個腦一直接收左海量嘅資訊,成個人好攰好震撼,諗左好多野,例如已經諗好搵邊三個人上去打拼,不停咁搵下施政報告或者人大常委會嘅資料去驗證一下佢地嘅證據。 佢地都係比所謂香港嘅側面証據你睇,好似前特首梁振英之前不停叫人返大陸做野,話好多機會係上面,其中2014嘅施政報告更加講有個青年人問親戚朋友借錢上左廣西做生意,結果發到仆街,身家億億聲,多過你射出黎啲精。總之你只要信不要問,比七皮人仔,拉三個人頭,不出三年,你就賺到一千萬以上。講真,以前你點會睇施政報告,聽國家主席講嘅野,應該話因為你都唔知佢地up乜春。但你上左幾日堂,對好多數字,例如3(拉三個人頭),21(每人要買21份份額),29(目標要搵到29比7皮人仔),600(跑夠600份份額上總)好敏感,只要有新聞出現過呢啲數字,你自已自然會好撚high,因為你真係會有眾人皆醉我獨醒嘅感覺。而我一整夜冇瞓過,因為興奮,激動,猶如自己發現左世界嘅真理,覺得今次要把握一生人一次嘅機會。。。

「James,咁早醒嘅你?係咪唔習慣同人瞓定唔舒服牙」到左朝早七點,Mary見到我居然係個廳度唔使佢叫醒我。
「哦冇呀,太多野諗掛,我而家個腦好亂,成個人好攰又瞓唔到,得啦,我冇野喎。」
「我明呀,我個時同你感受一模一樣。咁。。而家我去買早餐比你食啦,一陣都係要見下我啲同事,不過今日見三個得啦!」Mary一臉關心。

食完早餐,準時九點正,又係一貫的套路,近乎公式嘅開場白,今日上午上嘅堂主要係講下啲錢係點變出黎,話你知其實你帶動個國家嘅錢係遠比國家比你嘅錢多勁多,又繼續比下側面證據你睇,例如播下片睇下原來警察拉人係完全冇事,馬上放返出黎,有啲疑犯被拉左受訪又係度嘻皮笑臉,又有歷屆國家主席嘅演講暗示呢壇野係國家支持。總之,呢個moment我信左。

到左下午,我以為係好似之前咁去人屋企上堂,點知原來呢堂係Mary嘅一位朋友(下稱Jerry)同我上。今次我地唔再係留係屋企,而係係出面傾下偈,我就去左城鄉規劃館,金融城個邊。佢地又會show所謂嘅側面證據,例如有29個黑格係個外牆上,個館嘅外型似五級三晉制,出面有兩個board係講叫人打擊傳銷但有啲勁低級嘅錯誤,佢地話呢啲就係正面宏調。而我地吹左成兩個鐘水,過程中Jerry叫我有乜唔明嘅野問佢。好快亦都到左食飯時間,我地個晚係去左食烤魚。食飯嘅時候,Mary係我耳仔講左句
「James,有樣野我想食完飯同你講,你要做一個重大嘅決定」然後我心諗做乜鳩呢?

(p.s. 佢地聲稱廣西北部灣係呢個1040嘅發源地,係中共第一個試點)
樓主你話番過大陸問律師關於房地產變更,銀行卡同電話卡嘅野,可唔可以分享下呢三樣「證據」有咩漏洞/唔合理嘅地方?黎緊想試下用黎說服番個親人
想知點解
飲緊聽入腦啲?

我個人覺得係行規,因為Mary話我未入會所以好多野都唔同得我講 而根據我係上面經驗,每次上堂一定係斟滾水/暖水比你(起碼我未試過有汽水,茶之類) 其實頭幾日你會覺得班友好煩好長氣,不停將啲內容重覆又重覆,基本上永遠係個三篤屁,只係不停深化你個concept。

頭幾日不斷重複係因為你仲未被完全洗腦, 未相信佢地講嘅野 (呢樣野唔係傳銷&由支那支持、可靠)
你嘅"推介人"會按照你嘅情況安排之後一日見啲咩人同講啲咩野
直到佢以為你真心相信之前基本上你只會不斷由唔同人口中聽返一樣嘅野
樓主你話番過大陸問律師關於房地產變更,銀行卡同電話卡嘅野,可唔可以分享下呢三樣「證據」有咩漏洞/唔合理嘅地方?黎緊想試下用黎說服番個親人

先唔講其他野 淨講電話卡 連號咁多個成個集團網你知唔知要經咩部門先做到?中共監聽咁西利你估佢會唔會容忍到咁大班人係到唔知做乜野呀?自己用個腦諗下啦
一個二個淨係識上網睇文字係到幻想個行業係幾恐怖,你地prove到d證據點樣做到咩?有d野係駁唔到,當然,你係要死口話 車咁都可以比人收買嫁姐d部門d電話公司,咁你咪上網查下個規模大到係咪真係可以憑1d人可以收買到做到咁多野囉
做佢下缐
樓上已經有人中咗

先唔講其他野 淨講電話卡 連號咁多個成個集團網你知唔知要經咩部門先做到?中共監聽咁西利你估佢會唔會容忍到咁大班人係到唔知做乜野呀?自己用個腦諗下啦

呢樣我都真係想知,比朋友說過上去,好彩打算上去前冇理個ftd話唔同得人講,同另外個朋友講有呢單野,佢就話佢都有朋友上過去,同我講左d kwy word,上網一睇,即刻blacklist 左叫我上去既朋友,之後佢重三番四次叫我上去,而家佢都上去玩左年幾lu,重班埋女朋友,女朋友d frd一齊上去, 但如果真係搵到錢,咁就成敗論英雄啦真係!
我都研究過中國法
遊戲基本上走灰色地帶
暫時唔會比人直接拉
所以房產電話等等
都唔係直接犯法證據
加上大堆資金周轉
會係勢力人士洗錢工具
因此會先保住
但中央有一日要捉人
負責人最高刑法係死刑
依個遊戲講到明每個人都會變總理
等同負責人
等於一班人一齊傳炸彈
只係大家都覺得唔會係自己
有人會話比人拉傳銷最多坐5年
坐5年只係普通參與者
數學好少少既都會計到
做總理先開始正式有回報
這是迫參加者上總理做負責人

講到尾一句
如果呃人錢唔洗拉
你會唔會做
好多人會話做 例如:依個遊戲玩家
但我會話當人格比錢賤時
已經無資格自稱係人
等同野獸
我還想做一個人
傳銷好撚恐怖 比左7皮入坑 要不擇手段湊夠29人
29x70000係得二百萬 但嗰29個又會搵29*29個人
可能真係有仆街拎到一千萬 但一爆煲就
我都研究過中國法
遊戲基本上走灰色地帶
暫時唔會比人直接拉
所以房產電話等等
都唔係直接犯法證據
加上大堆資金周轉
會係勢力人士洗錢工具
因此會先保住
但中央有一日要捉人
負責人最高刑法係死刑
依個遊戲講到明每個人都會變總理
等同負責人
等於一班人一齊傳炸彈
只係大家都覺得唔會係自己
有人會話比人拉傳銷最多坐5年
坐5年只係普通參與者
數學好少少既都會計到
做總理先開始正式有回報
這是迫參加者上總理做負責人

講到尾一句
如果呃人錢唔洗拉
你會唔會做
好多人會話做 例如:依個遊戲玩家
但我會話當人格比錢賤時
已經無資格自稱係人
等同野獸
我還想做一個人

呢位巴打講得唔錯
唉,我由其他人得知Mary已經搵齊哂下線了。 今次救唔到佢了
唉,我由其他人得知Mary已經搵齊哂下線了。 今次救唔到佢了

我朋友同你個mary可能係同一班人黎,地點,講既野一模一樣,可能你都見過我朋友
你係咪姓董?

我朋友同你個mary可能係同一班人黎,地點,講既野一模一樣,可能你都見過我朋友

有可能,你都上過去?
你係咪姓董?

唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞